Θα έχετε ακούσει για το πέταγμα μιας πεταλούδας στον Αμαζόνιο, που μπορεί να προκαλέσει καταιγίδα στην Κίνα. Πρόκειται για τη διάσημη μεταφορά της θεωρίας του χάους, που μας δείχνει πως μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή της ιστορίας οδηγεί σε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ως αποτέλεσμα, εξελίσσεται δραματικά διαφορετικά σε σχέση με την ιστορία που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή.
Αυτή τη φορά δεν ξέρουμε αν οφείλεται σε φτερούγισμα πεταλούδας, αλλά η έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών στην Κίνα κινδύνευσε να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην ασφάλεια του bitcoin. Πώς;
Είναι γνωστό πως το 65% της παραγωγής bitcoin βρίσκεται στην Κίνα. Καθόλου παράξενο, αν υπολογίσουμε πως εκεί βρίσκονται οι κατασκευαστές μηχανημάτων εξόρυξης bitcoin, αλλά και ότι το ρεύμα είναι φτηνότερο σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Το 35,76% της παγκόσμιας παραγωγής είναι συγκεντρωμένο στην επαρχία Xinjiang, ενώ σχεδόν το 10% στη Sichuan. Και εκεί ακριβώς προέκυψε το πρόβλημα, καθώς στη Sichuan υπήρξαν καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, οι σφοδρότερες των τελευταίων δεκαετιών.
Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, όλα πήγαιναν ομαλά. Λόγω της εποχής των βροχών γέμισαν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια, χαροποιώντας τους miners. Ειδικά όταν η μείωση του κόστους συνοδεύτηκε από αύξηση στην τιμή του bitcoin. Ωστόσο όλα ανατράπηκαν από την βροχόπτωση που ακολούθησε. Οι έντονες καταιγίδες προκάλεσαν διακοπές ρεύματος, καθώς οι υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις σταμάτησαν να παράγουν ενέργεια, για να βοηθήσουν στην εκκένωση των πλημμυρών.
Σαν να μην έφτανε αυτό, μεγάλες εγκαταστάσεις εξόρυξης στη Sichuan αναγκάστηκαν να κλείσουν αφού υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές από την πλημμύρα. Πολλά βίντεο που εμφανίστηκαν στο Twitter και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν μηχανήματα και καλώδια καλυμμένα με λάσπη.
Το πρόβλημα δεν περιορίστηκε μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά επεκτάθηκε σε πολλά μέρη της Κίνας. Τα δεδομένα από το BTC.com δείχνουν πως οι τέσσερις κορυφαίες δεξαμενές εξόρυξης bitcoin στον κόσμο (PoolIn, F2Pool, BTC.com, Antpool), όλες με έδρα την Κίνα, σημείωσαν πτώση των hashrates μεταξύ 10% και 20%. Η υπολογιστική ισχύς που συνδέεται με αυτές τις τέσσερις ομάδες αντιπροσωπεύει περίπου το 50% του συνόλου του δικτύου bitcoin.
Τι θα γίνει αν κλείσουν οι περισσότεροι miners
Το bitcoin δεν παύει να είναι ακόμα μια νέα τεχνολογία. Κανείς δεν γνωρίζει αν τελικά θα συνεχίσει να εξαπλώνεται ή κάποια στιγμή θα σβήσει από κάποιο απρόβλεπτο παράγοντα. Το απρόοπτο στη ζωή δεν είναι και τόσο απρόοπτο. Συμβαίνει συχνά. Απλά αλλάζει μορφή, ένταση, συχνότητα. Απόλυτη εγγύηση δεν μπορεί να υπάρξει καθώς κανείς δεν μπορεί να ελέγξει το αιτιακό σύμπλεγμα που καθορίζει το αποτέλεσμα.
Αν αναγκαστούν κάποτε να κλείσουν μεγάλες εγκαταστάσεις λόγω των πλημμυρών ή οποιωνδήποτε άλλων φαινομένων, θα μπορούσαμε να δούμε μειώσεις στο hashrate του bitcoin, άρα και στο επίπεδο ασφάλειάς του. Ωστόσο ακόμα και αν κλείσουν οι μισοί ή παραπάνω εξορύκτες, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Η αρχιτεκτονική του bitcoin είναι σχεδιασμένη με ιδιοφυές τρόπο, ώστε να προσαρμόζεται αυτόματα σε όλες τις καταστάσεις.
Αν λιγοστέψουν οι miners, θα μειωθεί η δυσκολία εξεύρεσης του γρίφου, συνεπώς θα χρειάζεται λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Άρα κάποιοι που έκλεισαν τους διακόπτες σε άλλες χώρες με λιγότερο ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, θα ανοίξουν τα μηχανήματά τους πάλι. Θα τους συμφέρει να παράγουν ξανά.
Δεν πρόκειται για κάποια θεωρητική προσέγγιση ενός μαθηματικού αλγόριθμου. Το έχουμε δει στην πράξη να συμβαίνει συνέχεια, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του bitcoin. Οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθεί μια αρνητική σπείρα στο hash rate μετά το halving, δεν επαληθεύτηκαν. Ίσα ίσα που λίγο αργότερα είχαμε νέα ιστορικά υψηλά, όπως βλέπουμε στο παρακάτω διάγραμμα. Το δίκτυο του bitcoin είναι 10 φορές πιο ισχυρό από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν είχε φτάσει στην τιμή-ρεκόρ των 20.000 δολαρίων.
Τα νέα από την αγορά των crypto
Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, το dominance του bitcoin ήταν στο 72% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. Σήμερα το βλέπουμε να έχει υποχωρήσει στο 60%. Αντίθετα, στο ίδιο διάστημα, το Ethereum, από το 7% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς, σκαρφάλωσε στο 12,3%. Σχεδόν 75% αύξηση! Αυτά τα ποσοστά προφανώς δεν σημειώνονται κατά τύχη. Υπάρχει λόγος.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν πρόκειται για την αρχή μιας νέας altcoin season, δηλαδή μιας περιόδου που τα μικρότερα νομίσματα ετοιμάζονται για νέες πτήσεις όπως το 2017 ή αν πρόκειται για κάτι παροδικό. Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα από το https://coinmarketcap.com/, το 2017 η κυριαρχία του bitcoin κάποια στιγμή είχε βρεθεί να διολισθαίνει κοντά στο 30%. Στη «μόδα» ήταν νέα ελπιδοφόρα νομίσματα και οι ICOs. Το κλειδί για τις εξελίξεις φέτος είναι οι DeFi εφαρμογές.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι πως παρόλο που η τιμή του Ethereum απέχει πολύ από την ανώτατη κορυφή, ο όγκος των συναλλαγών που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα είναι παρόμοιος με εκείνης της περιόδου.
Σεμινάρια και βιβλίο για το Bitcoin
Άνοιξαν οι εγγραφές για τα σεμινάρια της φθινοπωρινής σεζόν, που θα γίνονται κάθε Δευτέρα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο https://www.media2day.gr/seminars
Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Από το ίδιο link μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin».
Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.