Ξεπερνώντας τα 2.000 δολάρια ο χρυσός, μας φέρνει σε ένα δίλημμα. Άραγε βιώνουμε την φάση που περιμένανε από χρόνια οι φανατικοί υποστηρικτές του ή πρόκειται για κάποιο ανοδικό ξέσπασμα που τον καθιστά παράλογα ακριβό; Φυσικά όλα κάποτε πέφτουν, αλλά περιμένοντας να διορθώσει, έχεις χάσει τα κέρδη της ανόδου.
Καθώς δεν διαθέτουμε την κρυστάλλινη σφαίρα που διαβάζει το μέλλον, θα αρκεστούμε στα ιστορικά δεδομένα. Το πρώτο και σημαντικότερο, είναι πως στις αγορές τίποτα (ή σχεδόν τίποτα) δεν γίνεται τυχαία. Όταν συμβαίνει κάτι φαινομενικά πρωτόγνωρο, έχει προηγηθεί κάποια περισσότερο ή λιγότερο φανερή διεργασία. Δεν επιτυγχάνονται νέα υψηλά χωρίς λόγο. Όχι μόνο στα πολύτιμα μέταλλα, αλλά παντού.
Αξίζει να αγοράσεις τώρα;
Ο Ray Dalio, ο διαχειριστής του μεγαλύτερου fund στην Wall Street, ισχυρίζεται πως εάν δεν έχουμε στην κατοχή μας χρυσό, δεν γνωρίζουμε ούτε ιστορία, ούτε οικονομικά.
Ωραία Ray, να αγοράσουμε. Αλλά πότε; Από πλευράς τιμής, θα ήταν καλύτερα να είχες αγοράσει πριν αρκετές εβδομάδες ή και μήνες. Τα σημάδια υπήρχαν από τότε, τα είχαμε αναφέρει.
Τώρα όμως αυτή η ευκαιρία πέρασε. Πάμε για την δεύτερη καλύτερη ευκαιρία και για να την ανακαλύψουμε η τιμή αποτελεί δευτερεύον ζήτημα. Η επιτυχία θα έρθει αν πετύχεις την κατάλληλη χρονική στιγμή. Τον χρυσό τον αγοράζεις ως ασφαλιστική δικλίδα.
Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσεις «ασφάλεια»
Λίγο πριν σκάσει η καταστροφή. Η απόκτηση του δεν είναι θέμα μόνο πλουτισμού, αλλά προστασίας. Όταν αγοράσεις την ποσότητα που θεωρείς εσύ ικανοποιητική για να εκπληρώσει την ιδιότητα του ως ασφαλιστική δικλίδα, τότε προσθέτεις, αν επιθυμείς, για κερδοσκοπικούς λόγους.
Τα προηγούμενα ράλι
Από τα χαμηλά του 1999 μέχρι τα υψηλά του 2011, ο χρυσός πολλαπλασίασε την αξία του σε σχέση με το δολάριο 7 φορές. Πολλοί ισχυρίζονται, όχι αβάσιμα, πως τα πράγματα είναι ακόμα πιο άσχημα από τότε που έσκασε η φούσκα των dot.com του 2000 και των ενυπόθηκων δανείων του 2008. Αν το σκεφτούμε έτσι, βγάζει νόημα να δούμε πολύ υψηλότερα τον χρυσό.
Από τον Αύγουστο του 1971 που τερματίστηκε ο Κανόνας του Χρυσού, μέχρι την κορυφή του 1980, πολλαπλασιάστηκε 22 φορές. Αν υπολογίσουμε τον μέσο όρο των δύο περιόδων, μας βγάζουν 10 έτη ανόδου και 1500% άνοδο. Έχοντας σαν δεδομένο πως ο πάτος ήταν 1050 το 2015, αυτό σημαίνει πως μέχρι το 2025 (σε 5 χρόνια από τώρα) ο χρυσός θα πλησιάσει τα 15.000 δολάρια.
Φυσικά ακρίβεια πρόβλεψης δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά ούτε και χρειάζεται. Επιδίωξη μας αποτελεί να πιάσουμε το πρόσημο και τη δύναμη. Τα άλλα είναι εκτιμήσεις. Στις επενδύσεις το πλεονέκτημα στην κούρσα έχει όποιος έχει πλασαριστεί σωστά.
Μέχρι τώρα έχει σημειωθεί κερδοσκοπική ζήτηση. Η πραγματική άνοδος θα υπάρξει αν δούμε νομισματική ζήτηση. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αλλαγές στην νομισματική ισορροπία στρέφουν τον κόσμο προς το χρυσό. Τα μεγάλα κέρδη προήλθαν από το 1971 έως το 1980 εκείνη την εποχή ο χρυσός μετατράπηκε από σταθερό περιουσιακό στοιχείο, σε κερδοσκοπικό.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να ήταν ο μισός το 1971 αλλά μόνο το 10% είχε την δυνατότητα να αποκτήσει χρυσό. Η πλειοψηφία ήταν εκτός παιχνιδιού. Οι Ρώσοι δεν μπορούσαν, τουλάχιστον νόμιμα, γιατί επικρατούσε ακόμα το Σοβιετικό καθεστώς. Οι Κινέζοι το ίδιο. Εκτός από τους νομικούς περιορισμούς ήταν πολύ φτωχοί τότε. Ακόμα και σε κάποιες δυτικού τύπου οικονομίες απαγορεύονταν η κατοχή χρυσού. Στην Αυστραλία για παράδειγμα, επιτράπηκε το 1976.
Κάποιοι αναλυτές υπολογίζουν τον πληθυσμό που να έχει πρόσβαση να είναι 17 φορές περισσότερος από εκείνη την περίοδο. Ωστόσο έχει αυξηθεί ταυτόχρονα και η προσφερόμενη ποσότητα. Πράγματι, έχει διπλασιαστεί. Αλλά και πάλι η αναλογία είναι ξεκάθαρα υπέρ της ζήτησης.
Πόσο αξιόπιστο είναι το δολάριο
Το 1932 οι μονάδες του Dow Jones ισοδυναμούσαν με την τιμή μιας ουγγιάς χρυσού. Το 1980, πάλι τόσο άξιζε! Σήμερα ο δείκτης είναι στις 26.000 μονάδες. Αν υπάρξει μια μεγάλη διόρθωση μέχρι τότε, βλέπουμε πως το 15.000 δεν φαίνεται τόσο παράλογο. Αν όμως δεν υποχωρήσει λόγω του πληθωρισμού, ο χρυσός μπορεί να αξίζει ακόμα περισσότερο. Δεν θα ανέβει ο χρυσός. Η αγοραστική δύναμη του δολαρίου είναι εκείνη που θα υποχωρήσει.
Σίγουρα η τιμή των 15.000 δολαρίων ακούγεται σοκαριστική. Ακόμα πιο σοκαριστικό είναι όμως το γεγονός ότι η FED «εκτύπωσε» περισσότερα χρήματα τον Ιούνιο από ό,τι στους δύο πρώτους αιώνες από την ίδρυση των ΗΠΑ. Κι ακόμα «τυπώνουν». Και είναι άγνωστο το πόσο ακόμα θα συνεχίζουν.
Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν διαταράξει την έννοια της σπανιότητας του χρήματος. Έχουν επιδοθεί σε μια νομιμοποιημένη έκδοση της παραχάραξης. Για να φτιάξει η FED ή η ΕΚΤ ένα τρισεκατομμύριο -ένα νούμερο με 12 μηδενικά- χρειάζονται ελάχιστα δευτερόλεπτα. Πόσος καιρός απαιτείται για να ξοδευτεί αυτό το ποσό;
Αν ξοδεύεις ασταμάτητα 100 ευρώ ανά δευτερόλεπτο, θα εξαντληθεί το 2370.
Ποιος μπορεί στα αλήθεια να αποκλείσει πώς οδεύουμε προς κάποιας μορφής Κανόνα Χρυσού ή πως θα χρησιμοποιηθεί ο χρυσός ως βάση σύγκρισης και όχι το δολάριο; Σίγουρα όχι η Goldman Sachs. Οι αναλυτές της ανησυχώντας για το ενδεχόμενο αυξημένου πληθωρισμού στις ΗΠΑ, προειδοποίησαν ότι το δολάριο κινδυνεύει να χάσει την ιδιότητα του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Υπάρχει εναλλακτική στον χρυσό;
Η τιμή των futures ή των ETFs, δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά την τιμή του φυσικού χρυσού. Δεν αποτελούν παρά ένα IOU. Ένα πιστοποιητικό κατοχής, όχι το ίδιο. Πολλοί δεν αισθάνονται άνετα με αυτό. Αν θελήσει κάποιος να το αποκτήσει το μέταλλο θα πρέπει να πληρωθεί με premium. Το ασήμι και το bitcoin είναι αυτή την εποχή πιο εύκολα διαθέσιμα στην φυσική τους μορφή.
Το bitcoin διαθέτει τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά του χρυσού, αλλά πρόκειται για ένα σπάνιο περιουσιακό στοιχείο που εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής εποχής. Από μια ειρωνεία της τύχης το πιο σκληρό περιουσιακό στοιχείο είναι ψηφιακό. Επίσης στα θετικά του είναι πως βρίσκεται περίπου 50% κάτω από το δικό του ανώτατο σημείο.
Σήμερα το ασήμι διαπραγματεύεται σχεδόν στη μισή τιμή χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του (49,50 δολάρια, τον Απρίλιο του 2011). Με βάση την αναλογία του με τον χρυσό, μόνο απίθανο δεν είναι να φτάσει στο 40, από το 78 που είναι σήμερα. Συνεπώς να επιτύχει την διπλάσια απόδοση σε σχέση με τον χρυσό.
Σεμινάρια και βιβλίο
Εκτάκτως, για το υπόλοιπο του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί μόνο ένα σεμινάρια ακόμα. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars.
Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα. Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».
Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την φιλοσοφία και την λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πως δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πως» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.