Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αποτίμηση του bitcoin σε… χρυσό

Η εικόνα του κρυπτονομίσματος έναντι του πολύτιμου μετάλλου και τι δείχνει η τεχνική εικόνα. Κατακόρυφη αύξηση καταγράφουν την τελευταία τριετία οι παγκόσμιες δαπάνες για λύσεις blockchain.

Η αποτίμηση του bitcoin σε… χρυσό

Στους προβληματισμούς απέναντι στο νομισματικό σύστημα και στα κρατικά νομίσματα, θα δυσκολευτούμε να αντιληφθούμε σοβαρές διαφορές ανάμεσα στους υπέρμαχους του χρυσού και του bitcoin. Οι υποστηρικτές τους έχουν περισσότερα κοινά από όσα θα περίμενε κανείς.

Η σπανιότητα, ο παγκόσμιος χαρακτήρας τους και η ανεξαρτησία τους από τις πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών είναι αυτά που διαφοροποιούν τον χρυσό και το bitcoin από τα υπόλοιπα νομίσματα. Κι αυτό γιατί ο χρυσός, όπως και το bitcoin, είναι «σκληρό» χρήμα. Έχουν εγγενή αξία. Κόστος για να φτιαχτούν.

Ο μόνος τρόπος για να το αποκτήσεις, είναι να δουλέψεις γι' αυτό. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή ή δυνατότητα. Δεν μπορούν να μεσολαβήσουν πολιτικοί για να «αραιώσουν» το χρήμα. Όλα τα άλλα νομισματικά μέσα είναι πίστωση. Η σκληρότητα του παραστατικού χρήματος εξαρτάται από τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, το ποιος είναι υπεύθυνος για τις «εκτυπωτικές μηχανές» και πόσο πρόθυμος είναι στην εκτύπωση των χρημάτων.

Από αυτή την παγίδα, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, δεν ξέφυγαν ακόμα και τα «σκληρότερα» νομίσματα, όπως το δολάριο ή το ευρώ. Το ανεξέλεγκτο «τύπωμα» και τα τεράστια ποσά διοχέτευσης νέου χρήματος οδηγούν είτε άμεσα είτε έμμεσα στην υποτίμησή του, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το αυξημένο χρέος.

Γι' αυτό σήμερα θα πρωτοτυπήσουμε. Δεν θα εκτιμήσουμε το bitcoin με βάση αυτά τα νομίσματα αλλά με βάση τον χρυσό! Το παρακάτω διάγραμμα φανερώνει την πορεία της τιμής του bitcoin, εκφρασμένου σε χρυσό. Όχι δολάρια ή ευρώ όπως δείχνουμε συνήθως.

Η αναλογία χρυσού προς bitcoin αυτές τις ημέρες ανέρχεται περίπου στα 163 γραμμάρια. Αυτό σημαίνει πως εάν η τιμή του χρυσού, εκφρασμένη σε δολάρια, πέσει στο μισό, αλλά η τιμή bitcoin (σε δολάρια) παραμένει η ίδια, το bitcoin έχει διπλασιαστεί σε αξία. Θα μπορείτε να πουλήσετε ένα bitcoin και να αγοράσετε τη διπλάσια ποσότητα χρυσού.

Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τα γραμμάρια και προτιμάτε να σκέφτεστε σε ουγγιές, τα 163 γραμμάρια (η τρέχουσα τιμή του bitcoin) είναι λίγο πάνω από 5 ουγγιές. Τα 1.000 γραμμάρια αντιστοιχούν σε περίπου 32 ουγκιές.

Όπως βλέπουμε, υπήρξε ένα υψηλό στα μέσα του 2011, στα τέλη του 2013 και στα τέλη του 2017. Η δεύτερη κορυφή είναι περίπου 48 φορές υψηλότερη από την πρώτη, ενώ η τρίτη είναι περίπου 17 φορές από τη δεύτερη. Είναι προφανές ότι ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται σε ποσοστιαία μεταβολή. Επίσης διαφοροποιείται και χρονικά. Από την κορυφή του 2011 έως του 2013 μεσολάβησαν 910 ημέρες, ενώ από την κορυφή του 2013 έως του 2017 ήταν 1.473 ημέρες.

Αν τηρήσουμε την αναλογία, η επόμενη κορυφή θα συμβεί περίπου 2.400 ημέρες μετά την τελευταία. Συνεπώς θα συμβεί στα μέσα του 2024 και πιθανόν να φτάσει μέχρι την πράσινη γραμμή (στο βέλος με την ένδειξη «Next High?»). Σε ποια τιμή; Περίπου 3.000% από τα τρέχοντα επίπεδα, όπου το ένα bitcoin θα αντιστοιχεί σε 5 κιλά χρυσού.

Εκτός όμως από το επάνω όριο, το διάγραμμα μας δείχνει και το κάτω όριο, όπως οριοθετείται από τη σομόν γραμμή. Γιατί εκεί; Επειδή σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, η πορεία της τιμής του bitcoin βρίσκεται μεταξύ της κόκκινης και της πράσινης καμπύλης.

Αν διαιρέσουμε τα 21 εκατομμύρια bitcoin που θα εξορυχθούν κάποια στιγμή, με την ποσότητα όλου του χρυσού (200 τόνοι, σύμφωνα με το World Gold Council), τότε αναλογούν περίπου 10 κιλά ανά bitcoin. Άρα κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια ίσως η αξία του bitcoin φτάσει τη μισή κεφαλαιοποίηση του χρυσού.

Μια τράπεζα δεν μπορεί να δημιουργήσει χρυσό, επειδή της το ζητούν οι πελάτες της. Θα πρέπει να τον αγοράσει. Ο χρυσός είναι δίκαιο χρήμα, ωστόσο δεν είναι βολικό. Πώς να πληρώσεις με χρυσά νομίσματα κάποιον που είναι μακριά; Οι αγοραπωλησίες σε χρυσό περιορίζονται από τις φυσικές ιδιότητές του. Πρέπει να το παραλάβεις ή να το παραδώσεις στη φυσική του μορφή από κοντά. Κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο, ασφαλές, άνετο.

Το ψηφιακό χρήμα δεν έχει αυτή τη δυσκολία. Εκτός από το χαρακτηριστικό της σπανιότητας, διαθέτει και τις ευκολίες της ψηφιακής οικονομίας. Μεταφέρεται οπουδήποτε, χωρίς φυσικούς ή νομικούς περιορισμούς. Άμεσα, ανεμπόδιστα, με ασφάλεια, όπως ένα e-mail. Δεν έχει σύνορα. Δεν απαιτεί έξοδα φύλαξης. Είναι αδύνατον να παραχαραχτεί. Δεν κινδυνεύει να κλαπεί ή να κατασχεθεί, αν τηρείς στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας. Λύνει προβλήματα μεταφοράς και ασφάλειας. Για αυτό το ονομάζουν Gold 2.0

Ορισμένοι θεωρούν πως θρυμματίζεται κάθε μετρητής αμετροέπειας, όταν αποπειραθείς να συγκρίνεις τον χρυσό, μια διαχρονική αξία η οποία γίνεται αποδεκτή από όλους. Ωστόσο καλώς ή κακώς πιστεύουν αρκετοί πως το bitcoin είναι ακόμα καλύτερο. Αξιολογούν αυτές τις ιδιότητες ανώτερες, σε συνδυασμό με την αυστηρότερη σπανιότητά του έναντι του χρυσού.

Τα νέα από την αγορά των crypto

* Το 2017, οι παγκόσμιες δαπάνες για λύσεις blockchain ανήλθαν σε 950 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα δεδομένα της Statista και το IDC 2020 Worldwide Semiannual Blockchain Spend Report. Την επόμενη χρονιά το ποσό αυξήθηκε στο 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ το 2019 έκανε άλμα στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέσα σε δύο χρόνια, αυξήθηκε 185%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IDC, οι συνολικές δαπάνες για λύσεις blockchain αναμένεται να φθάσουν τα 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, μειωμένο κατά 6% σε σύγκριση με τις προβλέψεις πριν από την εμφάνιση της πανδημίας. Παρ' όλα αυτά, θα είναι αυξημένο κατά 57,7% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2019.

* Το τελευταίο τρίμηνο οι συναλλαγές bitcoin έχουν αυξηθεί σε κάθε ήπειρο. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος παρατηρήθηκε στη Βόρεια Αμερική και στην Υποσαχάρια Αφρική, αν αθροίσουμε τα δεδομένα από τα LocalBitcoins και Paxful. 

Βιβλίο για το Bitcoin

Για τα σεμινάρια δίνουμε ραντεβού πάλι τον Σεπτέμβρη. Μέχρι τότε, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «Το επενδυτικό εγχειρίδιο του Bitcoin», από το https://www.media2day.gr/seminars

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

  * Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v