Η πιο παράλογη επένδυση στην ιστορία των αγορών

Η ασταμάτητη διοχέτευση ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες και τα ευτράπελα που προκαλεί στις διεθνείς αγορές. Η περίπτωση της Hertz και ο ηθικός κίνδυνος που πάει… περίπατο. Τα νέα από την αγορά των crypto.

Η πιο παράλογη επένδυση στην ιστορία των αγορών

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που βγήκαν προχθές, τις προηγούμενες 10 ημέρες, όλες οι μετοχές του S&P ανέβηκαν. Έκλεινες τα μάτια, πέταγες το βελάκι, αγόραζες όποια πετύχαινες… και έβγαζες λεφτά. Ακόμα και αν η εταιρeία που επέλεξες, είχε μόλις χρεοκοπήσει!

Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας συστηματικής επιδίωξης της FED, που θέλει όλοι οι κάτοχοι περιουσιακών στοιχείων να έχουν θετικές αποδόσεις. Το νέο δόγμα είναι πως οι τιμές θα πρέπει να κρατούνται υψηλότερα και από το Άγαλμα της Ελευθερίας στο Liberty Island. Δεν επιτρέπεται καμία μετοχή, υποθήκη, ομόλογο (ακόμα και «junk») να μηδενίσει. Καμία αξία. Και προκειμένου να το πετύχουν, είναι διατεθειμένοι να διαχέουν ασταμάτητα όση ρευστότητα απαιτηθεί.

Στο παραπάνω διάγραμμα βλέπουμε με σκούρο μπλε τον δείκτη S&P 500, σε σχέση με τα εταιρικά. Επιβάλλοντας μια τεχνητή ευφορία, το τρομπάρισμα της αγοράς προκαλεί τραγελαφικά αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση της Hertz.

Η περίπτωση της Hertz

Στη Hertz, το τελευταίο διάστημα συνέβησαν μια σειρά από απίθανα γεγονότα, που θα μπορούσαν να συνθέσουν ολόκληρο βιβλίο. Ας ξεκινήσουμε από τη διοίκηση, όπου αποφάσισε να επιβραβεύσει… τον εαυτό της. Ο Paul Stone, τρεις ημέρες μετά την προαγωγή του σε CEO, έλαβε μπόνους 700.000 δολαρίων! Κανείς όμως δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για παρτάκια. Συνολικά, 340 ανώτατα στελέχη έλαβαν 16.200.000 δολάρια ως μπόνους, λίγο πριν από την κατάθεση πτώχευσης και ένα μήνα μετά την απόλυση των μισών εργαζομένων (14.300). Μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί τα 2/3.

Οικονομική επιβράβευση στη διοίκηση μιας εταιρείας που χρεοκόπησε; Πώς στο καλό το δικαιολόγησαν; Η επίσημη δικαιολογία που επικαλέστηκαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) είναι πως τα μπόνους για εταιρείες που χρεοκοπούν, αποσκοπούν να αποτρέψουν τη διοίκηση από το να εγκαταλείψει το πλοίο. Για αυτό μπήκε όρος πως θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα, σε περίπτωση που εγκαταλείψουν τη Hertz μόνοι τους, πριν από τις 31 Μαρτίου 2021. Τόσο σκληροί ήταν οι όροι! Πως τους πετσόκοψες έτσι βρε Paul; 

Η παράνοια συνεχίστηκε με την εταιρεία να λαμβάνει δικαστική έγκριση για να πραγματοποιήσει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, με τη δικαιολογία ότι δεν θα χρειαζόταν να επιστρέψει κανένα ποσό πίσω. Τα δάνεια μπορεί να βοηθούν μια εταιρεία να σταθεί στα πόδια της, αλλά πρόκειται για χρήματα που πρέπει να επιστραφούν.

Για να δαπανηθούν τόσα χρήματα, θα πρέπει να πρόκειται για δυνατά μυαλά, που ο ανταγωνισμός δεν έπρεπε να αποκτήσει με τίποτα. Και πράγματι, είχαν μια λαμπρή ιδέα. Για να πείσουν το δικαστήριο, ισχυρίστηκαν ότι στο ενημερωτικό δελτίο θα επισημαίνεται πως η επένδυση στην μετοχή της Hertz συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους. Σαν να προσπαθείς να πείσεις κάποιον καθώς στρέφεις το περίστροφο εναντίον του, ότι θα σεβαστείς το ωράριο κοινής ησυχίας. Ούτε οι απατεώνες της Enron δεν επιχείρησαν κάτι τέτοιο!

Οι επενδυτές που κατέχουν μετοχές σε χρεοκοπημένες εταιρείες είναι οι τελευταίοι που λαμβάνουν ό,τι περισσέψει σε περίπτωση εκκαθάρισης. Προηγούνται οι πιστωτές όπως τράπεζες και οι ομολογιούχοι. Το κακό στην περίπτωσή μας είναι πως χρέος που οφείλει η Hertz υπερβαίνει την επιχειρηματική της αξία κατά αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ομολογιούχοι αναμένεται να φάνε ένα γερό κούρεμα, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοχοι μετοχών δεν θα πάρουν ούτε σεντς.

Τελικά, η Hertz ακύρωσε τo φιλόδοξο σχέδιό της. Οι υπάλληλοι της SEC τη συμβούλευσαν προφορικά να παγώσει το σχέδιο καθώς θα επανεξετάσουν το προσπέκτους της προσφοράς.

Ο ηθικός κίνδυνος

Ποιος εχέφρων επενδυτής αγοράζει Hertz; Η λογική υποδεικνύει πως οι εταιρείες-ζόμπι θα λυγίσουν εξαιτίας των κακών πολιτικών ή του αναχρονιστικού μοντέλου λειτουργίας τους. Η Hertz, εκτός από το τεράστιο χρέος, έχει να ανταγωνιστεί την Uber και άλλες εταιρείες με διαφορετικό, σύγχρονο επιχειρηματικό μοντέλο.
Η απάντηση είναι πως την αγοράζουν επενδυτές υψηλού κινδύνου, αλλά και βραχυπρόθεσμοι traders που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τζογάρουν σε μια εταιρεία-ζόμπι ή οποιοδήποτε χρηματιστηριακό «σκουπίδι».

Ποντάρουν σε μια αναλαμπή πριν την πλήρη χρεοκοπία για δύο λόγους: Ο ένας είναι ότι η εταιρεία θα μείνει όρθια χάρη στο φτηνό χρήμα που σκορπά άφθονα η FED. Ο άλλος είναι πως δεν έχουν πολλές εναλλακτικές. Όλες οι επιλογές που χαρακτηρίζονταν μέχρι χθες ασφαλείς, πλέον προσφέρουν μηδενικές αποδόσεις.

Μετοχές σαν τη Hertz, που ζουν πολύ περισσότερο απ’ όσο θα επέτρεπε ο υγιής ανταγωνισμός, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Η ανωμαλία είναι η νέα κανονικότητα. Οι μεγάλες επιχειρήσεις γνωρίζουν πως θα διασωθούν από τις κυβερνήσεις. Κι όταν λέμε κυβερνήσεις, δεν εννοούμε πως αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις πληρώνουν από την τσέπη τους. Τον λογαριασμό τον περνάνε στους φορολογούμενους. Είτε άμεσα, διαθέτοντας τις εισπράξεις από τους φόρους στη μεγάλη μαύρη τρύπα, είτε έμμεσα, καθώς θα λείπουν οι πόροι για να φτιάξουν σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους. Ακόμα και το «τύπωμα» από τη FED δεν είναι δωρεάν. Κάποια στιγμή, κάποιος θα κληθεί να το πληρώσει. Ποιος; Τη γνωρίζετε την απάντηση.

Και ο ηθικός κίνδυνος, κύριε; Τίποτα δεν έχει αλλάξει εδώ. Ο υπέρμετρος έρωτας για τους κανόνες, η επίκληση στην ηθική, ισχύουν μόνο με μία προϋπόθεση: Να συμφέρει εκείνους που καθορίζουν την εφαρμογή τους. Το νομισματικό πείραμα της FED μπορεί να δίνει στους ανθρώπους της μια συναρπαστική αίσθηση εξουσίας, όχι όμως και αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Παρατηρούμε με δέος πως ποτέ άλλοτε οι αγορές δεν έχουν αποσυνδεθεί τόσο από την πραγματική οικονομία. Αδιαπέραστες από την πραγματικότητα, όσο μια θωρακισμένη Μερσεντές.

Αφήσαμε το πιο ανησυχητικό κομμάτι για το τέλος. Ποιος αγόρασε ομόλογα της Hertz τον Μάη από ό,τι μας αποκαλύπτει το Forbes; Η Blackrock, κοντά στο χαμηλό στα 10. Τι άλλο έχει αναλάβει η Blackrock; Το Secondary Market Corporate Credit Facility (SMCCF). Τι είναι αυτό; Το όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που θα δανείσει η FED, προκειμένου να αγοράζει από τη δευτερογενή αγορά αμερικανικά ομόλογα. Κάποιοι κακοπροαίρετοι ισχυρίζονται πως η άνοδος στα 35 ίσως να μην οφείλεται σε αγορές ιδιωτών. Άλλοι, λιγότερο καχύποπτοι, θεωρούν πως ήταν σύμπτωση που το fund της Blackrock βγήκε από τη δύσκολη θέση.

Τα νέα από την αγορά των crypto

* Μόνο 3,5 εκατομμύρια bitcoin χρησιμοποιούνται για trading, με βάση τα ευρήματα μιας νέας έκθεσης από την Chainalysis. Σύμφωνα με τη μελέτη, η πλειονότητα της υφιστάμενης ποσότητας bitcoin χρησιμοποιείται ως μακροπρόθεσμη τοποθέτηση. Περίπου 3,7 εκατομμύρια δεν έχουν μετακινηθεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια, γεγονός που κάνει την Chainalysis να τα αποκαλεί «χαμένα bitcoin». Η έκθεση διαπίστωσε ότι καθ' όλη τη διάρκεια του 2020, περίπου 340.000 άτομα ήταν ενεργοί traders σε εβδομαδιαία βάση.

* Στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα και αγέλαστα, θυμίζει η τιμή του bitcoin εδώ και σχεδόν ένα τρίμηνο. Κινείται πολύ κοντά στην περιοχή των 9.300 δολαρίων και μάλλον πρόκειται για την ηρεμία πριν την καταιγίδα.

Σεμινάρια και βιβλίο

Για τον μήνα Ιούνιο, θα πραγματοποιείται ΜΟΝΟ ΕΝΑ σεμινάριο κάθε εβδομάδα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πώς δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.

* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v