Σήμερα θα παρουσιάσουμε τη διάρθρωση του χρήματος, του χρέους και των περιουσιακών στοιχείων.
Πόσα είναι τα χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν, οι καταθέσεις, τα περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον πλανήτη, το παγκόσμιο χρέος. Με εικόνες, για να μπορούμε να αντιληφθούμε την αρχιτεκτονική του συστήματος.
Θα ξεκινήσουμε από, τι άλλο, τα «δικά» μας, τα κρυπτονομίσματα. Όχι μόνο τιμής ένεκεν αλλά επειδή, για την ώρα τουλάχιστον, το bitcoin έχει πολύ μικρή αξία. Όπως άλλωστε ολόκληρη η αγορά των κρυπτονομισμάτων. Η κεφαλαιοποίησή της είναι 280 δισεκατομμύρια. Πρόκειται για ένα μικρό ηλιακό σύστημα στο χρηματοοικονομικό σύμπαν. Πιο κάτω, βλέπουμε το σύνολο των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων που κυκλοφορούν από όλες τις χώρες, το οποίο είναι 6.600 δισεκατομμύρια.
(Κάθε τετραγωνάκι ισούται με 100 δισεκατομμύρια δολάρια)
Αξίζει να σημειωθεί πως η περιουσία των 2.095 δισεκατομμυριούχων που υπάρχουν στον πλανήτη αξίζει αθροιστικά 8 τρισεκατομμύρια. Δηλαδή περισσότερο από όλα τα χρήματα που κυκλοφορούν σε φυσική μορφή.
Συνεχίζουμε με τον χρυσό. Αθροιστικά όλη η ποσότητα από το πολύτιμο μέταλλο που έχει εξορυχθεί μέχρι σήμερα αξίζει 10,9 τρισεκατομμύρια. Υπολογίζεται πως υπάρχει κάτω από το έδαφος της γης ακόμα 20-25%.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση όλων των μετοχών που βρίσκονται στα χρηματιστήρια ανέρχεται στα 89,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το μισό περίπου διαπραγματεύεται στη Wall Street.
Κέρματα, χαρτονομίσματα και καταθέσεις όψεως υπολογίζονται σε 35,2 τρισεκατομμύρια. Αν προσθέσουμε και τις υπόλοιπες καταθέσεις, φτάνουμε τα 95,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το χρήμα που βρίσκεται στις τράπεζες είναι στη συντριπτική του πλειοψηφία ηλεκτρονικό.
Το παγκόσμιο χρέος, συνολικά, υπολογίζεται στα 253 τρισεκατομμύρια. Κατά σειρά στο γράφημα έχουμε τα χρέη των νοικοκυριών, των κυβερνήσεων, όλων των επιχειρήσεων εκτός των τραπεζών και τέλος, του χρηματοοικονομικού κλάδου.
Το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο σε όλο τον κόσμο είναι τα ακίνητα. Το 78,5% σε οικίες, 11,9% εμπορικά ακίνητα και 9,7% οικόπεδα. Σύνολο 280,6 τρισεκατομμύρια. Η συνολική αξία όλου του πλούτου, όλων των κατοίκων της Γης, υπολογίζεται σε 360,6 τρισεκατομμύρια δολάρια και κατανέμεται ως εξής: 29,4% στις ΗΠΑ, 25,2% στην Ευρώπη, στην Κίνα 17,1%, Λατινική Αμερική και Αφρική 3,8%.
Δεν τελειώσαμε όμως. Το καλύτερο σας το αφήσαμε για το τέλος: τα παράγωγα. Τι είναι το παράγωγο; Ένα συμβόλαιο μεταξύ δύο μερών που αντλεί την αξία του από την απόδοση του υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου, χρηματιστηριακού δείκτη ή οντότητας. Παράγωγα θεωρούνται τα futures (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης), τα options, τα warrants, τα swaps. Υπάρχουν τα επίσημα, που είναι μεν Over The Counter αλλά είναι εύκολα μετρήσιμα, και τα ανεπίσημα, που δεν πληρούν τους κανόνες εκκαθάρισης. Όλα μαζί εκτιμώνται στο αστρονομικό νούμερο του ενός τετράκις εκατομμυρίου. 1.000.000.000.000.000 δολάρια. Έναν αριθμό με 15 μηδενικά!
Γι' αυτό ο Warren Buffett το 2002, στην ετήσια συγκέντρωση των μετόχων, είχε αναφέρει πως αποτελούν χρηματοοικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής. Δεν άργησε να επιβεβαιωθεί. Λίγα χρόνια αργότερα, είχαμε το σκάσιμο της φούσκας των ενυπόθηκων δανείων.
Από τότε διορθώθηκε το πρόβλημα ή διογκώθηκε, λέτε; Καλά το υποψιαστήκατε, διογκώθηκε. Τον Οκτώβρη του 2008 ήταν 600 τρισεκατομμύρια και τώρα βλέπουμε να έχουν ανέλθει στα 1.000 τρισεκατομμύρια δολάρια. Μέσα σε μια δεκαετία.
Τα παράγωγα αποτελούν απειλή για την παγκόσμια οικονομία; Η θεωρία αναφέρει πως δεν έχει σημασία πόσα έχουν οι συναλλασσόμενοι στην κατοχή τους. Θα πρέπει να εξετάσουμε το άνοιγμα μόνο στις θέσεις που έχουν ρίσκο, όχι στις αντισταθμιστικές. Αυτό όμως αφορά τις φυσιολογικές συνθήκες. Όταν η αγορά κυλάει ομαλά, όταν υπάρχουν αντισυμβαλλόμενοι. Αν οι συνθήκες εκφοβίσουν τους αγοραστές ή τους πωλητές και αυτοί εξαφανιστούν, αν δηλαδή δεν εμφανίζεται bit και ask σε κανονικό spread, τότε ακόμα και οι αντισταθμιστικές θέσεις δεν αξίζουν παρά κλάσματα της εκτιμώμενης αξίας τους. Τέτοιες καταστάσεις ζήσαμε το 2008, στη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.
* Πηγή: https://www.visualcapitalist.com/all-of-the-worlds-money-and-markets-in-one-visualization-2020/
Ειδήσεις από την αγορά των κρυπτονομισμάτων
* Μετά την άνοδο-ρεκόρ του Tether κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους έξι μήνες, το πιο δημοφιλές stablecoin ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση το XRP και έφτασε στην τρίτη θέση. Από ό,τι αναφέρουν οι ιδρυτές του, η ζήτηση για Tether αποδίδεται στην επιθυμία πολλών στα ανταλλακτήρια να μην κατέχουν δολάρια αλλά ένα ισοδύναμό τους σε κρυπτονόμισμα, για να διασφαλίσουν την ταχύτερη εκμετάλλευσή του.
* Σύμφωνα με την glassnode, η ανάληψη bitcoin από τα ανταλλακτήρια προς τα πορτοφόλια έχει σημειώσει ρεκόρ. Ειδικά μετά το περιστατικό με την Bitfinex, όπου η ανωμαλία στις συναλλαγές οδήγησε προσωρινά το bitcoin να υποχωρήσει κάτω από τις 4.000 δολάρια, 310.000 bitcoin έχουν οδηγηθεί εκτός ανταλλακτηρίων.
* Σημειώστε την ημερομηνία. Την Παρασκευή 12 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα, στο online meetup του Greek Cryptocurrency Community, θα μιλήσει ο Justin Ehrenhofer για το Monero. Ομιλητές θα είναι επίσης ο Γιώργος Αγαθαγγέλου και ο Στέλιος Ράμος, που θα αναφερθούν στο θέμα της ιδιωτικότητας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
https://www.meetup.com/Greek-Cryptocurrency-community/events/270953776/?fbclid=IwAR2aGHyB7u7GGjuH4dNcsO5Pq3aMb_PbCWu0BqguUB7k4yCwyaWLfP6A_94
Σεμινάρια και βιβλίο
Για τον μήνα Ιούνιο, θα πραγματοποιείται ΜΟΝΟ ΕΝΑ σεμινάριο κάθε εβδομάδα μέσω Internet. Οι παρουσιάσεις διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars
Τα σεμινάρια απευθύνοντας σε όσους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.
Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».
Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε 3 μέρη. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο bitcoin. Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη φιλοσοφία και τη λειτουργία των κρυπτονομισμάτων. Η δεύτερη εξηγεί πως δουλεύει το σημερινό νομισματικό σύστημα. Για να κατανοήσεις ένα νέο νομισματικό σύστημα, πρέπει πρώτα να κατανοήσεις το παλιό. Η τρίτη ενότητα αποτελεί ένα πρακτικό επενδυτικό εγχειρίδιο για αρχάριους. Περνάμε από το στάδιο του «γιατί» να ασχοληθείτε, στο «πώς» να εμπλακείτε με τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
* Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.