Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Peter Schiff έχασε τα Bitcoin του!

Το να θεωρεί κάποιος πως είναι πιο δύσκολο να φυλάξει και να διακινήσει Bitcoin σε σχέση με τον χρυσό, μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να ειπωθεί. Το «πάθημα» του γνωστού επικριτή του κρυπτονομίσματος και τα διδάγματα.

Ο Peter Schiff έχασε τα Bitcoin του!

Άναψε το Twitter χθες, στην κοινότητα των κρυπτονομισμάτων, από ένα tweet του Peter Schiff, ο οποίος είναι ένας από τους πιο γνωστούς επικριτές του Bitcoin.

«Μόλις έχασα όλα τα Bitcoin που είχα ποτέ στην κατοχή μου. Το πορτοφόλι μου με κάποιο τρόπο έχει καταστραφεί και ο κωδικός μου δεν είναι πλέον έγκυρος. Έτσι, όχι μόνο τα Bitcoin μου δεν έχουν εγγενή αξία, αλλά δεν έχουν καμία αξία καθώς δεν μπορώ να τα πουλήσω. Ήξερα ότι η κατοχή Bitcoin ήταν μια κακή ιδέα, αλλά δεν είχα καταλάβει πόσο κακή!».

 

Είναι από τις δηλώσεις που δεν ξέρεις από πού να τις πιάσεις, καθώς προσφέρονται για ατελείωτη κριτική και γιατί όχι, καζούρα.

Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι ένας πασίγνωστος αναλυτής, ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος διεθνώς υποστηρικτής του χρυσού, ενώ εμφανίζεται συνέχεια στα ΜΜΕ φανατικά κατηγορώντας το Bitcoin ως άχρηστο, χαρακτηρίζοντας χαζούς όσους αγοράζουν… παραδέχτηκε πως έχει στην κατοχή του Bitcoin! Αυτό το στοιχείο από μόνο του δεν είναι απλά αστείο αλλά ξεκαρδιστικό!

Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ένας διαχρονικός κανόνας στις επενδύσεις, όσον αφορά την άποψη των προβεβλημένων ανθρώπων που επηρεάζουν άλλους με τη γνώμη τους: μη σε απασχολεί τι λένε. Να εστιάζεις στο τι κάνουν.

Το επόμενο κωμικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ο ισχυρισμός του. Κατηγορεί το Bitcoin, που ξέχασε το password του. Είναι σαν να κατηγορείς το e-mail ως άχρηστη εφαρμογή, επειδή έχεις ξεχάσει τον κωδικό σου! Σαν να έχεις κλείσει τον χρυσό σου σε ένα χρηματοκιβώτιο, να ξεχάσεις τον συνδυασμό και να κατηγορείς τον χρυσό ως τη χειρότερη επένδυση που έγινε ποτέ. Σαν να χάσεις τα κλειδιά του αυτοκινήτου και να μετανιώσεις που χρησιμοποιείς αυτοκίνητο και όχι άλογο, που δεν χρειάζεται κλειδιά. (Όλες οι απαντήσεις είναι αλιευμένες από το twitter).

Νομίζετε ότι υπερβάλλουμε; Πράγματι δεν αποδίδουμε ακριβώς τι έγινε. Στην πραγματικότητα, είναι ακόμα χειρότερο: ισχυρίζεται ότι δεν ξέχασε το password αλλά το ηλεκτρονικό πορτοφόλι του το θυμάται λάθος!!! Έλεος, Peter, τι δικαιολογία είναι αυτή;

Για χάρη της κουβέντας, ας δεχτούμε πως με κάποιο μαγικό τρόπο άλλαξε από μόνο του το password. Ωστόσο ακόμα και αν ξέχασε ο ίδιος τον κωδικό του ή μπερδεύτηκε (αυτό δηλαδή που έγινε στην πραγματικότητα), δεν είναι τόσο σοβαρό λάθος. Σε όλους μπορεί να συμβεί. Τα χρήματα δεν χάνονται αν δεν βάλεις τον σωστό κωδικό. Ούτε αν χάσεις το κινητό σου. Τα χρήματα χάνονται μόνο αν έχεις χάσει ή δεν θυμάσαι τον δεύτερο και ουσιαστικό κωδικό ασφαλείας, ο οποίος αποτελείται από 12 λέξεις.

Ο άνθρωπος αυτός έχει ξοδέψει άπειρες ώρες κατηγορώντας το Bitcoin σε όποιο βήμα του δοθεί από τα ΜΜΕ (και του δίνεται συνέχεια)*, αλλά απαξιούσε να ασχοληθεί λίγα δευτερόλεπτα με το να κρατήσει αντίγραφο του κωδικού του πορτοφολιού του! Ή να μάθει τις βασικές αρχές λειτουργίας του. Μιλάμε για κάποιον που γνωρίζει την ύπαρξη του Bitcoin εδώ και πολλά χρόνια, σχεδόν από την ίδρυσή του. Πώς το ξέρουμε; Από τότε το κατηγορεί! Από το 2012 ισχυρίζεται πως δεν έχει αξία. Και μαντέψτε τι έχει συμβεί. Όλα αυτά τα χρόνια πέφτει έξω! Όταν ξεκίνησε να το κατηγορεί είχε λίγες δεκάδες δολάρια, ενώ τώρα έχει λίγες χιλιάδες δολάρια. Και συνεχίζει!

Όπως και να έχει, το να θεωρεί κάποιος πως είναι πιο δύσκολο να φυλάξει και να διακινήσει Bitcoin σε σχέση με τον χρυσό, μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να ειπωθεί. Πες ότι έχεις κάπου φυλαγμένα το κινητό ή τον υπολογιστή σου, τα οποία έχουν κρυπτονομίσματα μέσα. Δίπλα ένα μασούρι χρυσές λίρες ή μια ράβδο χρυσού. Ένα πρωί αντιλαμβάνεσαι πως ένας ληστής έχει ανακαλύψει την κρυψώνα, έχει παραβιάσει τον χώρο, έχει μπει μέσα, τα βούτηξε και έγινε καπνός. Μάντεψε ποια θα μπορέσεις να ανακτήσεις. Ας βοηθήσω, δίνοντας ένα tip: δεν είναι ο χρυσός ή οι λίρες.

Θέλει προσοχή για να μη χάσεις τα Bitcoin σου; Βεβαίως και θέλει. Τα κρυπτονομίσματα έχουν μια βασική ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις παραδοσιακές χρηματιστηριακές ή νομισματικές αξίες. Δεν υπάρχει θεματοφυλακή. Αν σου κλέψουν το βιβλιάριο που έχεις τα ευρώ σου ή κλέψουν την ίδια την τράπεζα ή αν βάλουν βόμβα στο κατάστημα, δεν σε πειράζει (φτάνει να μην είσαι μέσα την ώρα της έκρηξης). Θα πας σε άλλο κατάστημα και θα κάνεις ανάληψη. Με το Bitcoin δεν είναι έτσι. Τα κρυπτονομίσματα είναι «γυμνά» ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Εσύ ο ίδιος είσαι υπεύθυνος να κρατηθούν ασφαλή. Εσύ ο ίδιος είσαι η τράπεζα.

Γι' αυτό και στα σεμινάρια που διοργανώνουμε, τονίζουμε αυτή την ιδιαιτερότητα και μαθαίνουμε τους βασικούς κανόνες προστασίας.

Το ζήτημα της θεματοφυλακής είναι τεράστιο. Είναι γεγονός πως έχει αποτρέψει πολλούς από το να έχουν στην κατοχή τους κρυπτονομίσματα, για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Φοβούνται την ευθύνη. Για αυτό έχουν πέσει να το λύσουν κολοσσοί της Wall Street. Και θα λυθεί, ήδη έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις. Ήδη έχουν δοθεί οι πρώτες άδειες λειτουργίας τέτοιων επιχειρήσεων. Είναι θέμα χρόνου.

Μαντέψτε τι θα γίνει τότε. Όταν ο καθένας θα μπορεί πάρα πολύ εύκολα να τα αποκτήσει και να τα διακινεί: ο αριθμός των χρηστών θα εκτιναχθεί. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τιμή του.

Θα κλείσουμε με άλλα δύο μηνύματα από το Twitter:

«Μόλις έχασα όλα τα αρχεία μου. Ο σκληρός δίσκος έχει καταστραφεί και ο κωδικός μου δεν είναι πλέον έγκυρος. Έτσι λοιπόν, όχι μόνο ο υπολογιστής μου είναι άχρηστος για μένα, δεν έχει αξία για κανέναν. Ήξερα ότι η τεχνολογία ήταν μια κακή ιδέα, απλά δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο κακή ήταν!».

«Έχασα ένα ολόκληρο μυθιστόρημα που είχα γράψει στον υπολογιστή μου, γιατί δεν κράτησα back up. Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι όλα τα μυθιστορήματα είναι άχρηστα και η συγγραφή είναι μια άσκοπη ενασχόληση. Η τέχνη είναι χάσιμο χρόνου».

* Απόψεις του Schiff έχουμε φιλοξενήσει πριν λίγο καιρό εδώ

Σεμινάρια

Για τα σεμινάρια του Ιανουαρίου, δεν υπάρχουν πια ελεύθερες θέσεις. Ανταποκρινόμενοι όμως στο ενδιαφέρον σας, θα συνεχίσουμε και τον Φεβρουάριο. Τις Δευτέρες τα σεμινάρια διεξάγονται στα γραφεία του euro2day.gr, σε γκρουπ 7 ατόμων. Τις Πέμπτες θα γίνονται μέσω Internet, σε γκρουπ 4 ατόμων, για να μπορούν να συμμετέχουν όσοι είναι εκτός Αθηνών. Φροντίστε να κάνετε έγκαιρα την κράτησή σας (https://www.media2day.gr/seminars).

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του Bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Αποκλειστικά για όσους θα κάνουν τα σεμινάρια, δίνεται η δυνατότητα να λάβουν ένα βιβλίο που αποτελείται από δύο μέρη: το πρώτο εξηγεί τι είναι Bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του και το δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Αν ενδιαφέρεστε να λάβετε ειδοποίηση για τον επόμενο κύκλο σεμιναρίων, παρακαλούμε στείλτε e-mail στο [email protected], γράφοντας το όνομά σας και ένα κινητό τηλέφωνο.

** Το άρθρο δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερόμενων τίτλων. Παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v