Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πτώση των ICOs και η μόδα των IEOs

Το θέμα είναι πως πλέον οι επενδυτές άρχισαν να βλέπουν δύσπιστα τις «δημόσιες εγγραφές» κρυπτονομισμάτων. Ποια εναλλακτική βρίσκεται τώρα στο προσκήνιο. Πώς κινείται η αγορά.

Η πτώση των ICOs και η μόδα των IEOs
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Παρά την αναμενόμενη διόρθωση, η αγορά φαίνεται να έχει δυνάμεις. Τα ποσοστά ανόδου που βλέπουμε τώρα είναι μικρά συγκριτικά με την τιμή που είχαν πριν από 24 ώρες, αλλά η εικόνα ξεγελάει. Στις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, το Bitcoin βρέθηκε στις 4.900 δολάρια. Από εκείνη την ώρα, έχει ξεκινήσει η αντεπίθεση των «ταύρων». Τώρα διαπραγματεύεται στις 5.089, με άνοδο 0,34%, ενώ παρόμοια κινητικότητα παρατηρείται και στα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα.

Πρωταγωνιστής της ανόδου ανάμεσα στα 100 δημοφιλέστερα είναι το Crypto.com Chain (CRO), με άνοδο 18,4%, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης σημειώνεται από το Maximine Coin (MXM), που υποχωρεί 12,3%.

Η πτώση των ICOs και η νέα μόδα των IEOs

Καταλυτικό σημείο της ανάπτυξης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων αποτέλεσαν οι πρώτες ICOs (δημόσιες εγγραφές κρυπτονομισμάτων) το 2013. Οι μικρές τεχνολογικές startups προτίμησαν τις ICOs και όχι την εισαγωγή στον Nasdaq ή κάποιο άλλο χρηματιστήριο, για δύο κυρίως λόγους: Κατ' αρχάς, τους ερχόταν πιο φτηνά. Το κόστος της αναδοχής αποτελούσε σημαντικό κομμάτι επί του κεφαλαίου που μάζευαν. Η αφαίμαξη δεν γίνεται μόνο από τους τραπεζίτες. Υπάρχουν τα έξοδα φακέλου χρηματιστηρίου, λογιστές, δικηγόρους και ένα σωρό άλλα. Ο άλλος λόγος ήταν η ελαστικότητα των κανονισμών.

Έτσι λοιπόν δημιούργησαν τα δικά τους κρυπτονομίσματα και τα πουλάγανε σαν μετοχές στο χρηματιστήριο, αντλώντας κεφάλαια, όπως κάνουν άλλοι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στη νέα μόδα και άρχισε να επενδύει πάνω τους. Πράγματι, το 2017 και σε μικρότερο βαθμό το 2018 είχαμε μια έκρηξη επενδύσεων.

Το πρόβλημα ήταν πως αυτός ο μηχανισμός χρηματοδότησης άφησε χώρο σε απατεώνες ή έντιμους με καλές ιδέες, αλλά όχι τόσο ικανούς στη διοίκηση και ανάπτυξη επιχειρήσεων. Επόμενο ήταν να χαθούν πολλά χρήματα. Τον ενθουσιασμό συχνά ακολουθούν περίοδοι απογοήτευσης. Συμβαίνει παντού. Από τις ανθρώπινες σχέσεις μέχρι τις επενδύσεις.

Το θέμα είναι πως πλέον οι επενδυτές άρχισαν να βλέπουν δύσπιστα τις ICOs. Μόλις 118 εκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν από τις ICOs το πρώτο τρίμηνο του 2019. Φτωχή συγκομιδή, σε σχέση με τα 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια της ίδιας περιόδου του 2018.

Σύμφωνα με μια έρευνα της Ernst & Young που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη του 2018, δηλαδή όταν η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων ήταν υψηλότερα από τη σημερινή, το 86% των νεοεισερχόμενων εταιρειών είναι κάτω από την τιμή εισαγωγής τους. Το 30% από αυτές έχει ουσιαστικά μηδενίσει.

Η αγορά ωριμάζει. Μεγάλο ποσοστό από τις εταιρείες που αναζήτησαν χρηματοδότηση με τη μορφή των ICOs δεν είχαν πίσω τους σκληρά εργαζόμενους μηχανικούς ή κάποια σπουδαία εφαρμογή. Έδωσαν βαρύτητα στο trading. Σε άλλες δεν έλειψε η καινοτομία, αλλά το επιχειρηματικό πνεύμα και η εμπειρία. Ωστόσο μια startup, έστω και αν έχει το δικό της νόμισμα, θα πρέπει να δημιουργεί έσοδα και κέρδη στο εθνικό νόμισμα του κράτους που δραστηριοποιείται.

Τα στατιστικά είναι αμείλικτα. Η εμπειρία μας γενικώς από τις startups είναι πως το 90% δεν καταφέρνει να επιβιώσει για πάνω από μια τριετία. Το ίδιο συμβαίνει και με τις startups που έχουν σαν βάση το blockchain. Ακούγεται αποθαρρυντικό το ποσοστό επιβίωσης, αλλά δεν είναι αναγκαστικά κακό. Το ξεσκαρτάρισμα της αγοράς ανοίγει τεράστιες προοπτικές για τα υπόλοιπα. Αρκεί φυσικά να ανήκουν στην κατηγορία των νικητών.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, ακούγεται σαν να ψάχνουμε τον γνωστό ψύλλο στ’ άχυρα. Δεν είναι έτσι όμως. Υπάρχουν τεχνικές που βοηθούν να ανακαλύψεις τα διαμαντάκια. Το οικοσύστημα του blockchain έχει την τύχη να έχει συγκεντρώσει έξυπνους ανθρώπους, με ταλέντο και φιλοδοξίες. Ήταν θέμα χρόνου να βρει λύση. Και βρήκε. Οι startups συγκεντρώνουν τώρα χρήματα μέσω μιας παρόμοιας μεθόδου που ονομάζεται Initial Exchange Offerings (IEOs). Αντί να απευθύνονται κατευθείαν στους επενδυτές, λειτουργούν ως ανάδοχοι τα ανταλλακτήρια. Αυτά αναλαμβάνουν να τα προωθήσουν στους πελάτες τους, προσφέροντας ένα πλεονέκτημα: «εγγυώνται» με τη δική τους αξιοπιστία. Διαβεβαιώνουν τους υποψήφιους επενδυτές ότι έχουν ελέγξει το επιχειρηματικό σχέδιο, τα στελέχη και γενικά όλα όσα χρειάζονται για να διαβεβαιώσουν πως αξίζει κάποιος να επενδύσει πάνω τους. Επίσης πλεονέκτημα είναι πως δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας. Η startup δεν χρειάζεται να ξοδέψει χρόνο, πόρους και ενέργεια για την εξεύρεση χρηματοδότησης. Αναλαμβάνει τη δουλειά το εξειδικευμένο ανταλλακτήριο. 

Είναι σίγουρο το αποτέλεσμα; Σίγουρο δεν είναι τίποτα. Απλά οι επενδυτές λαμβάνουν τη διαβεβαίωση πως δεν θα ρίσκαραν τη δική τους αξιοπιστία, παρουσιάζοντας και προτείνοντας στο κοινό τους κάτι προβληματικό. Θεωρητικά, μειώνονται οι πιθανότητες να κρύβονται από πίσω πονηροί επιτήδειοι ή θνησιγενή επιχειρηματικά σχέδια. Από την άλλη, δεν είναι σίγουρο ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα αντιμετωπίσουν τις IEOs περισσότερο θετικά από ό,τι τις ICOs. Κάποιοι λένε πως η υποχρεωτική χρήση ενός μόνο ανταλλακτηρίου καθιστά ύποπτο το εγχείρημα.

Το σίγουρο είναι πως η επενδυτική κοινότητα των κρυπτονομισμάτων είδε τη νέα προσπάθεια θετικά. Πώς το ξέρουμε; Υπάρχει καλύτερη ένδειξη από την πορεία του Binance Coin, του νομίσματος πίσω από το γνωστό ανταλλακτήριο Binance; Προεξοφλώντας την επιτυχία του νέου εγχειρήματος, από τον Δεκέμβρη που είχε 4,5 δολάρια, εκτοξεύτηκε στα 17! Πλέον φιγουράρει στην 7η θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης, έχοντας φτάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v