Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ιδιαίτερο οικοσύστημα των crypto και η μεγάλη απάτη

Οι κινήσεις της Coinbase μετά την καμπάνια διαμαρτυρίας στο Twitter και η «καυτή» υπόθεση του OneCoin, που αποδείχτηκε μια τεράστια πυραμίδα. Στάσιμη παραμένει η τιμή των βασικών κρυπτονομισμάτων.

Το ιδιαίτερο οικοσύστημα των crypto και η μεγάλη απάτη
  • του Βασίλη Παζόπουλου

Λες και το κάνουν επίτηδες. Από τότε που ξεκινήσαμε τη νέα στήλη για το blockchain, η αγορά των crypto κινείται σε ανιαρή ευθεία, που είχαμε να δούμε από χρόνια. Τις τελευταίες τρεις ώρες γίνεται μια απόπειρα να κινηθεί ανοδικά, αλλά για την ώρα, δεν έχουμε κάτι ουσιαστικό, τουλάχιστον στα σημαντικότερα νομίσματα.

Το Bitcoin (BTC) διαπραγματεύεται στις 3.945 δολάρια, με άνοδο 0,7% το τελευταίο 24ωρο. Το Ethereum (ETH) στα 135,6, ανεβαίνει 1,7%, ενώ το XRP (XRP) βρίσκεται ακριβώς στην τιμή που είχε χθες αυτή την ώρα, στα 0,314 δολάρια. Το Litecoin (LTC) ανεβαίνει και αυτό 3,4%, με το EOS (EOS) να ακολουθεί με άνοδο 2,5%. Από την πρώτη εξάδα, τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσιάζει το Bitcoin Cash (BCH), με 5,8%.

Θυμάστε που πριν από μια εβδομάδα γράφαμε ότι είχε ξεκινήσει μια καμπάνια διαμαρτυρίας στο twitter, στην οποία κάποιοι χρήστες απενεργοποιούσαν τον λογαριασμό τους στο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο, την Coinbase;  

Τελικά η εταιρεία θορυβήθηκε και αποφάσισε να απολύσει όλα τα πρώην στελέχη της ομάδας Hacking με βεβαρυμένο παρελθόν. Αν πρόκειται για ευχάριστη ή δυσάρεστη εξέλιξη, είναι θέμα οπτικής. Αυτό όμως που είναι πέραν πάσης αμφιβολίας είναι η ισοπεδωτική δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η Coinbase επίσης ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η διαπραγμάτευση του Stellar (XLM), που είχαμε αποκτήσει εντελώς δωρεάν από την προσφορά που παρουσιάσαμε πριν από λίγες ημέρες. Πλέον η αξία των νομισμάτων έχει φτάσει τα 30 δολάρια, από 23 που είχαν όταν τα αποκτήσαμε.

Η άνοδος προέκυψε από μια σειρά θετικών εξελίξεων. Πρώτα από όλα, την ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας με την Börsenmedien, την εταιρεία που εκδίδει το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό περιοδικό στη Γερμανία. Ακολούθησε η έναρξη της διαπραγμάτευσής του από την Coinbase, κάτι που σίγουρα θα ανεβάσει την εμπορευσιμότητά του.

Μέχρι και το logo του άλλαξε αυτές τις ημέρες. Εγκατέλειψαν το παλιό, που έμοιαζε με γελοιογραφία διαστημόπλοιου. Το νέο κυκλικό λογότυπο, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, φαίνεται φιλικό και υποδηλώνει πλανήτη ή ακόμα και νόμισμα. Αν και είναι θέμα γούστου, νομίζω πως κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει ότι το καινούργιο παραπέμπει σε κάτι πιο… αξιόπιστο.

Το ιδιαίτερο οικοσύστημα των crypto

Δεν θα κουραστούμε να λέμε συνέχεια πως το οικοσύστημα των crypto είναι ιδιαίτερο. Μια από τις ιδιαιτερότητές του είναι πως ακόμα βρίσκεται υπό διαμόρφωση, όπως ακριβώς βρισκόταν στα πρώιμα στάδιά του το Internet. Αυτό εξάλλου είναι που κάνει τον χώρο τόσο συναρπαστικό.

Μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι το χαλαρό χρηματιστηριακό πλαίσιο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δίνει ευκαιρίες χρηματοδότησης και ανάπτυξης σε ελπιδοφόρες ιδέες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν καμία τύχη να ανθίσουν. Από την άλλη, όμως, έχει αφήσει σχετικά ελεύθερο πεδίο σε απατεώνες, που η μοναδική «δημιουργική» ιδέα τους είναι η εξαπάτηση. Υπάρχουν και αυτοί που έχουν καλές προθέσεις αλλά σοβαρά προβλήματα στον σχεδιασμό κάνουν την επίτευξη των στόχων ανέφικτη.

Σήμερα θα μιλήσουμε για το OneCoin, το οποίο σύμφωνα με τους Αμερικανούς εισαγγελείς, αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα απάτη από πλευράς ύψους χρημάτων που έχει συνδεθεί με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Ενδεικτικό είναι πως μεταξύ τέταρτου τριμήνου 2014 και τρίτου τριμήνου 2016 είχαν έσοδα 3,353 δισ. δολάρια, περίπου όσο το ρεκόρ σε ICO (δημόσια εγγραφή κρυτπονομισμάτων) της EOS, που αυτή τη στιγμή είναι το 5ο νόμισμα σε κεφαλαιοποίηση. Οι απάτες στον χώρο των κρυπτονομισμάτων δεν είναι κάτι καινούργιο. Ωστόσο σπάνια αφορούν σε τόσο μεγάλο ποσό χρημάτων.

Ιδρυτής της OneCoin είναι η βουλγαρικής καταγωγής Ruja Ignatova, η οποία έχει εξαφανιστεί εδώ και μήνες, έχοντας μεταβιβάσει την ηγεσία στον αδελφό της Konstantin Ignatov. Ο Konstantin συνελήφθη την προηγούμενη Τετάρτη στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, με την κατηγορία της συνωμοσίας με σκοπό τη διάπραξη απάτης.

Η Ruja Ignatova, που κατηγορείται επίσης για χρηματιστηριακή απάτη και ξέπλυμα χρημάτων, για την ώρα έχει διαφύγει τη σύλληψη. Τα αδέλφια Ignatov υπόσχονταν μεγάλες αποδόσεις με ελάχιστο κίνδυνο. Πρόκειται για ένα πυραμιδικό σύστημα δισεκατομμυρίων δολαρίων, βασιζόμενο εξ ολοκλήρου σε ψέματα και εξαπάτηση, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Μανχάταν Geoffrey Berman.

Ο Ignatov προέβαινε επανειλημμένα σε ψευδείς ισχυρισμούς ότι η OneCoin ετοιμάζεται για τη δημόσια εγγραφή, προκειμένου να «δημιουργήσει ενθουσιασμό, ώστε να ζητήσει νέα χρήματα από τους ήδη εγγεγραμμένους, αλλά και να προσελκύσει περισσότερα μέλη». Δεν κάνανε τίποτε άλλο από το να κοροϊδεύουν τον κόσμο, με τη δικαιολογία πως τώρα δεν είναι κατάλληλη εποχή, επειδή η αγορά είναι πεσμένη. Όταν τους ρωτάγανε πού βρίσκεται το εργαστήρι με τους υπολογιστές και η ομάδα των προγραμματιστών, απαντούσαν με ύφος ότι πρόκειται για επτασφράγιστο μυστικό. Τελικά αποδείχτηκε πως τέτοιο μέρος δεν υπήρχε παρά μόνο στη φαντασία τους. Δεν είχαν τίποτα! Μόνο ένα τεράστιο σχέδιο ponzi. Ένα καλά οργανωμένο δικτυακό μάρκετινγκ, όπου τα μέλη λαμβάνανε προμήθεια για να στρατολογήσουν νέα μέλη.

Το πραγματικά ύπουλο μέρος του συστήματος OneCoin ήταν ότι προσέφερε προμήθειες σε χρήστες για την πρόσληψη νέων μελών. Οι προμήθειες καταβάλλονταν σε ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό κάθε μέλους. Ήταν μια τακτική που ξεγέλασε πολλούς. Τους δελέασε να παρασύρουν συγγενείς, φίλους και γνωστούς, στο να επενδύσουν χρήματα στο σύστημα OneCoin. Τελικά, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια χρήστες κατέληξαν στα δίχτυα της μεγάλης, διεθνούς πυραμίδας τύπου Ponzi.

Παρά το ότι η τιμή του αυξανόταν συνεχώς (από 0,50 ευρώ πήγε στα 30 ευρώ, κάνοντας πολλούς να νομίζουν ότι ήταν μοναδική ευκαιρία), το Onecoin δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αγοράσεις τίποτα. Οι ιδρυτές του όχι μόνο πωλούσαν νομίσματα τα οποία δεν διέθεταν, αλλά καθόριζαν οι ίδιοι την αξία του νομίσματος. Μπορεί να το παρουσιίαζαν ως τέτοιο, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν κρυπτονόμισμα. Δεν είχαν ούτε ένα υποτυπώδες blockchain σύστημα, ούτε εξορύσσονταν χρησιμοποιώντας πόρους υπολογιστών. Ούτε φυσικά υπήρχε περιορισμός στον αριθμό δημιουργίας νέων νομισμάτων. Εμφάνιζαν OneCoins κατά βούληση.

Ο Konstantin μέχρι τελευταία στιγμή κατάφερνε να ξεγελάσει ακόμα και ανθρώπους της ανώτερης βαθμίδας της πυραμίδας. Λίγες ημέρες πριν συλληφθεί, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, είχε πει στα μέλη: «Αν έχετε έρθει εδώ για να εξαργυρώσετε τα νομίσματά σας, να αποχωρήσετε από το δωμάτιο τώρα. Αν δεν έχετε συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλο είναι το όραμά μας, δεν μας ενδιαφέρει να συνεργαστούμε μαζί σας». Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι η πυραμίδα συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παρά το ότι οι υποψίες για απάτη είχαν αρχίσει να δημοσιοποιούνται ήδη από το 2016.

Αν όπως όλα δείχνουν τελικά κριθούν ένοχοι, η ποινή προβλέπεται να είναι 20 χρόνια για τον καθένα.

Δείτε το κατηγορητήριο εδώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v