Πού βάζει η Goldman Sachs τον πήχη για τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ

Η «ήπια προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας παραμένει το βασικό σενάριο για τον κορυφαίο οικονομολόγο του οίκου Jan Hatzius αλλά υπάρχουν μαύρα σύννεφα. Πού αναμένει ότι θα διαμορφωθούν τα επιτόκια. Τα τελευταία στοιχεία για την Ευρώπη.

Πού βάζει η Goldman Sachs τον πήχη για τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε την οικονομία των ΗΠΑ σε πορεία προς μια ήπια προσγείωση», εξηγεί ο κορυφαίος οικονομολόγος Jan Hatzius της Goldman Sachs.

«Δεν έχουμε αλλάξει την εκτίμησή μας για κίνδυνο ύφεσης στο 35% για την αμερικανική οικονομία εντός των επόμενων δύο ετών. Παρόλο που η επιδείνωση ορισμένων αναπτυξιακών δεικτών -κυρίως η μείωση του ΑΕΠ κατά 1,5% το πρώτο τρίμηνο- υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος βραχυπρόθεσμης ύφεσης έχει αυξηθεί, άλλοι ευρείς δείκτες δραστηριότητας -συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 2% του ισοδύναμου εισοδήματος του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου- υποδηλώνουν ότι η παραγωγή εξακολουθεί να επεκτείνεται.

Επιπλέον, η καθαρή σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών κατά 200 μ.β. από τα τέλη του 2021, οι αυξημένες ενδείξεις προσαρμογής της αγοράς εργασίας και οι καλύτεροι αριθμοί για τον πληθωρισμό έχουν μειώσει τον κίνδυνο να χρειαστεί η Fed να σφίξει τη νομισματική πολιτική, σε βαθμό που θα ρίξει την οικονομία σε ύφεση το 2023-24», εξηγεί ο Hatzius.

Το ποσοστό ανεργίας παραμένει σταθερό στο 3,6% εδώ και τρεις μήνες, οι μέσες ωριαίες αποδοχές κατέγραψαν άλλη μια ευνοϊκή αύξηση 0,3% και οι πρόσθετες κενές θέσεις εργασίας έχουν αρχίσει να μειώνονται. Ανεπίσημα, πολλές εταιρείες τεχνολογίας φαίνεται να μειώνουν τις δαπάνες στις νέες προσλήψεις και στις ανοιχτές θέσεις εργασίας.

«Δεν έχουμε επίσης προβεί σε καμία αλλαγή στην πρόβλεψή μας 3% - 3,25% για τα τελικά επιτόκια και οι αυξήσεις των 50 μ.β. στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed (FOMC) είναι σχεδόν βέβαιες. Τον Σεπτέμβριο θα είναι μια δύσκολη επιλογή μεταξύ 25 και 50 μ.β. (εξακολουθεί να εκτιμά 25 μ.β. η GS) και τουλάχιστον μερικές περισσότερες αυξήσεις των 25 μ.β. στη συνέχεια φαίνονται πιθανές βάσει των προβλέψεών μας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό», προβλέπει ο Hatzius.

«Ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ συγκλίνει προς τα επίπεδα των ΗΠΑ και κατά τους τελευταίους έξι μήνες, ο πυρήνας του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αυξήθηκε λίγο ταχύτερα από τον πυρήνα του πληθωρισμού των ΗΠΑ. Οι κίνδυνοι από μια εντονότερη άνοδο του πληθωρισμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν βήματα των 50 μ.β. από την ΕΚΤ, ενώ είτε μια πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου είτε σημαντική κρατική πίεση θα μπορούσε να οδηγήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας σε παύση των κινήσεων στο μέτωπο των επιτοκίων.

Τα lockdowns στη Σαγκάη και αλλού είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη δραστηριότητα στην Κίνα, με τον τρέχοντα δείκτη δραστηριότητας να μειώνεται με ετήσιο ρυθμό 10% τον Απρίλιο. «Ενώ ο Μάιος δεν ήταν πολύ καλύτερος, αναμένουμε μια ισχυρή ανάκαμψη τον Ιούνιο/Ιούλιο, συνεπή με την εμπειρία μετά από άλλα μεγάλα lockdowns σε όλο τον κόσμο. Tα μακροπρόθεσμα προβλήματα της κινεζικής οικονομίας παραμένουν ωστόσο αμετάβλητα», εξηγεί ο Hatzius.

«Ένα αισιόδοξο σενάριο είναι ο πληθωρισμός να μειωθεί ταχύτερα από ό,τι προβλέπουμε επί του παρόντος, όπως προτείνεται από την απότομη μείωση του πυρήνα του πληθωρισμού. Ένα απαισιόδοξο σενάριο είναι ένα μεγαλύτερο ενεργειακό σοκ, που θα οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου πολύ πέρα από τις συνήθεις εκτιμήσεις της ομάδας στρατηγικής για τα εμπορεύματα στα 125 δολάρια το βαρέλι», καταλήγει ο κορυφαίος οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v