Σημαντικές μειώσεις στις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, κατά μέσο όρο 13%, φέρνει ανάλυση της Bank of America, η οποία εκδόθηκε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2016. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα περιθώρια ανόδου οριοθετούνται πλέον από μόλις 2% (Πειραιώς) έως 14% για τη μετοχή της Alpha Bank.
Ο οίκος μειώνει τις προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη την περίοδο 2017-2020 και βλέπει 3 έως 17% πιθανή απόκλιση από τη μέση εκτίμηση για την περίοδο 2017-2018. Όπως σημειώνει, αναμένει ότι η ανάκαμψη των κερδών θα συνεχιστεί αλλά με περισσότερο μέτριο ρυθμό απ’ ό,τι αναμενόταν. Η ποιότητα ενεργητικού χειροτέρεψε από τις αρχές του έτους, αν και όπως σημειώνεται, δεν τίθεται για την ώρα σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων που έχει θέσει ο SSM. Όπως σημειώνει, ο πήχης για τη μείωση των NPEs έχει μπει στα 7 δισ. ευρώ και η BofA παραμένει αισιόδοξη ότι θα επιτευχθεί περισσότερο στην Alpha και λιγότερο στην Εθνική.
Εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παρουσιάσουν το 2017 μέση αποδοτικότητα μέσων ιδίων κεφαλαίων 2,8%, καλύτερη κατά 0,8 ποσοστιαία μονάδα από αυτή του 2016 αλλά χειρότερη από το 7% του μέσου όρου των Ευρωπαίων ανταγωνιστών.
Η μείωση των προβλέψεων για τα καθαρά κέρδη οφείλεται στην εκτίμηση για λιγότερα καθαρά έσοδα από τόκους και υψηλότερα κόστη. Βασική πηγή κινδύνου είναι η εκροή καταθέσεων και οι υψηλότερες προβλέψεις.
Η BofA κρίνει θετική την αλλαγή στο νόμο για τον αναβαλλόμενο φόρο, που επεκτείνει την περίοδο από την πενταετία στην 20ετία και υποστηρίζει ότι οι κανονιστικές διατάξεις είναι «φιλικές» για το τραπεζικό σύστημα.
Οι τιμές-στόχοι
Alpha Bank: Ο οίκος εκτιμά ότι σταδιακά θα αυξήσει την κερδοφορία στο 8,1% το 2020, κάτι που αποτελεί ένα νέο λογικό επίπεδο για την τράπεζα, η οποία εμφανίζει την καλύτερη ανάκτηση καθαρών εσόδων από τόκους. Η τιμή-στόχος μπαίνει στο 1,93 ευρώ.
Εθνική Τράπεζα: Θεωρείται ως η πλέον αμυντική στον κλάδο εξαιτίας του ισχυρού προφίλ στο σκέλος της χρηματοδότησης και τα περιορισμένα ρίσκα αναφορικά με την ποιότητα ενεργητικού. Βλέπει την αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων να ανεβαίνει στο 8,2% ως το 2020 και εκτιμάται ότι είναι δίκαια αποτιμημένη. Η τιμή-στόχος είναι 0,26 ευρώ.
Eurobank: Η τιμή-στόχος μπαίνει στο 0,6 ευρώ. Τα πτωτικά ρίσκα εντοπίζονται στο μακροοικονομικό και το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, ενώ στα ανοδικά ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη.
Πειραιώς: Για την τράπεζα, η τιμή-στόχος μπαίνει στο 0,18 ευρώ, με τα ρίσκα επίσης να σχετίζονται με την πορεία της οικονομίας.