BBG: Μπορούν οι τουρίστες να σώσουν την οικονομία της Ελλάδας;

Η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε διεθνή εύσημα για την ανταπόκρισή της στην πανδημία του κορωνοϊού, σημειώνει το πρακτορείο. Τώρα, έρχεται το στοίχημα του τουρισμού, που είναι η ψυχή της οικονομίας.

BBG: Μπορούν οι τουρίστες να σώσουν την οικονομία της Ελλάδας;

«Με ένα λευκό πουκάμισο και τα βαθιά κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα από το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης να «λιώνουν» στο Αιγαίο Πέλαγος πίσω του, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε ότι η χώρα του είναι ανοιχτή πλέον για το καλοκαίρι».

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει το δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρεται στη χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη από το κυκλαδίτικο νησί.

«Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε τη θρυλική φιλοξενία της Ελλάδας και να καλωσορίσουμε ξανά τον κόσμο», είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός το απόγευμα του Σαββάτου. 

Στο δημοσίευμα του πρακτορείου, αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε διεθνή εύσημα για την ανταπόκρισή της στην πανδημία του κορωνοϊού, προχωρώντας γρήγορα σε lockdown και διατηρώντας τις απώλειες κάτω από 200. Αλλά, εάν η χώρα έχει κερδίσει τον πόλεμο κατά της πανδημίας, πρέπει να διασφαλίσει ότι μπορεί να κερδίσει χρήματα από αυτή την επιτυχία. Και με αυτόν τον τρόπο έρχεται το στοίχημα για τον τουρισμό, την ψυχή της οικονομίας.

 

Ολοι οι περιορισμοί αίρονται από την 1η Ιουλίου, με κάποιες δυνητικές εξαιρέσεις για συγκεκριμένες χώρες. Οι πτήσεις θα αρχίσουν ξανά σε περιφερειακά αεροδρόμια.

Μαζί με την Κύπρο, καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν εξαρτάται περισσότερο από τους ξένους τουρίστες. Το ερώτημα βεβαίως είναι αν η ροή των τουριστών θα τροφοδοτήσει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας και ακόμη ένα δαπανηρό lockdown.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σύμβουλος της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, αναγνωρίζει την πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων, ακόμη και αν όλοι έπρεπε να κάνουν τεστ για τον ιό πριν από την άφιξη τους.

«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους ανθρώπους να μείνουν σε ένα γυάλινο βάζο», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η δουλειά μας είναι να περιορίσουμε τον κίνδυνο. Δεν υπάρχει άλλη λύση».

Η κλίμακα της καθόδου είναι τεράστια. Συνολικά, αν υπήρχαν 100 αιτήματα από τουριστικά γραφεία του εξωτερικού την αντίστοιχη περσινή στιγμή, ο αριθμός δεν είναι πλέον δώδεκα, σύμφωνα με τον Λύσανδρο Τσιλίδη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FedHATTA).

«Είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το πώς θα είναι αυτή η σεζόν, αλλά δεν θα μοιάζει με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. «Στόχος μας δεν είναι να έχουμε μία κενή περίοδο 18 μηνών πριν από τη σεζόν του 2021. Ετοιμάζουμε τα ξενοδοχεία μας, με αισιοδοξία και υπευθυνότητα».

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του Φρανσουά Χέισμπουργκ, πρώην αξιωματούχου της γαλλικής κυβέρνησης, ο οποίος επισημαίνει ότι η Ελλάδα υπήρξε το μεγαλύτερο success story της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας. Το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας πιστώνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αντιλήφθηκε την απειλή γρήγορα όταν είδε τι συνέβαινε στη γειτονική Ιταλία, βάζοντας την Ελλάδα σε lockdown ακόμη και πριν αντιδράσει η Ρώμη, είπε ο Χάισμπεργκ. «Όταν κάποιος σκέφτονταν την Ελλάδα του έρχονταν στο μυαλό ένα υπερχρεωμένο κράτος. Έπρεπε να κάνουν κάτι για να αλλάξουν αυτήν την εικόνα - και τα κατάφεραν». Ο Κ. Μητσοτάκης «βρήκε τα κατάλληλα λόγια την κατάλληλη στιγμή», λέγοντας "έχουμε βιώσει χειρότερες κρίσεις από αυτήν"», είπε ο Χέισμπουργκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v