Τραπεζίτες ζητούν αλλαγές σε ανακεφαλαιοποίηση

Aναθεώρηση των όρων ανακεφαλαιοποίησης ζητούν οι Έλληνες τραπεζίτες, γράφουν οι FT. Γιατί θεωρούν ξεπερασμένες τις περσινές ρυθμίσεις που επέβαλε η τρόικα. Πώς ελλοχεύει ο κίνδυνος πλήρους κρατικοποίησης.

  • Patrick Jenkins και Kerin Hope
Τραπεζίτες ζητούν αλλαγές σε ανακεφαλαιοποίηση
Με φρενήρεις ρυθμούς προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες στο lobbying με τους θεσμούς που εμπλέκονται στη στήριξη της χώρας, σε μία προσπάθεια να χαλαρώσουν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησής τους και να αποφύγουν την πλήρη κρατικοποίηση.

Βάσει των όρων του πακέτου στήριξης των 172 δισ. ευρώ -που στηρίζει η αποκαλούμενη τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου-, κεφάλαια ύψους 27 δισ. ευρώ θα δοθούν ως ενίσχυση στα τέσσερα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, ενώ επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ θα δοθούν από ιδιώτες επενδυτές.

Τελικά, όμως, αποδεικνύεται δύσκολο για τις τράπεζες να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, δεδομένης της ασφυκτικής προθεσμίας του Απριλίου, ενώ πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι οι αποτιμήσεις δεν είναι ρεαλιστικές. Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν συνολική αρνητική καθαρή θέση ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ, γεγονός που αποθαρρύνει ακόμη περισσότερο τους επενδυτές να εισφέρουν στον κλάδο νέα κεφάλαια.

«Οι νέοι επενδυτές δεν έχουν τη διάθεση να πληρώσουν για τις ζημίες του παρελθόντος», δηλώνει ο Νίκος Καραμούζης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, και συμπληρώνει: «Εάν θέλουμε να προσελκύσουμε ιδιωτικά κεφάλαια, θα πρέπει να επανεξεταστούν οι όροι».

Σύμφωνα με τραπεζίτες και αναλυτές, καμία σοβαρή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, και μόνο ελάχιστα hedge funds έχουν δείξει ενδιαφέρον για τοποθέτηση στις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας - Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς.

«Σε αυτό το σημείο βλέπουμε ελάχιστο ενδιαφέρουν από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές να συμμετάσχουν στην αναχρηματοδότηση βάσει της ισχύουσας δομής», δηλώνει ο Antonio Ramirez, αναλυτής της Keefe, Bruyette & Woods.

Εάν δεν εμφανιστούν ξένοι επενδυτές, οι τράπεζες κινδυνεύουν με πλήρη κρατικοποίηση, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -το ελληνικό όργανο που διαχειρίζεται τα κεφάλαια στήριξης για λογαριασμό της τρόικας- θα αναλάβει τον έλεγχό τους.

Τραπεζίτες διαμαρτύρονται ότι οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης, που ορίστηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι, αποτιμούν το ενεργητικό των τραπεζών μία - δύο φορές τη λογιστική τους αξία, ενώ την ίδια περίοδο οι περισσότερες τράπεζες ανά την Ευρώπη διαπραγματεύονται σε επίπεδα πολύ κατώτερα από αυτήν την τιμή.

Τραπεζίτες αναφέρουν επίσης ότι η προθεσμία που έχει οριστεί για τα τέλη Απριλίου είναι ανέφικτη, ειδικότερα για ΕΤΕ-Eurobank των οποίων η διαδικασία συγχώνευσης δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι.

Πιστεύουν επίσης ότι το επιβεβλημένο χρονοδιάγραμμα εξόδου του ΤΧΣ είναι εξίσου ανέφικτο.

Στους ιδιώτες επενδυτές θα δοθούν warrants τα οποία θα τους προσφέρουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τις μετοχές του ΤΧΣ εντός πενταετίας, αλλά στις τρέχουσες υψηλές αποτιμήσεις, οι οποίες κατά τους τραπεζίτες πιθανότατα θα ξεπερνούν κατά πολύ τις τιμές αγοράς, τουλάχιστον για το συγκεκριμένο διάστημα.

Τραπεζίτης που δεν θέλει να κατονομαστεί δήλωσε ότι οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι πολλοί συνειδητοποιούν, δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις των περιουσιακών τους στοιχείων και οι εκτιμήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση χρονολογούνται από το 2011. «Η πορεία της Ελλάδας ήταν χειρότερη από το δυσμενέστερο σενάριο», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Η μακροοικονομική συρρίκνωση ήταν πολύ μεγαλύτερη το 2012 από ό,τι προβλεπόταν. Τα χαρτοφυλάκια δανείων συνεχίζουν να επιδεινώνονται».

Ο Γιώργος Προβόπουλος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στους F.T.: «Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η κεφαλαιακή αύξηση των τραπεζών χρειάζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου. Δεδομένων των συνθηκών στις αγορές και των συνολικών κεφαλαίων που απαιτούνται, πρόκειται για απαιτητική πρόκληση. Πάντως, οι τράπεζες αγωνίζονται να πετύχουν τον στόχο».
© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v