"Στρίμωγμα" Monti να αποκηρύξει τη διάσωση

Οικονομολόγοι και πολιτικοί απαιτούν από τον M. Monti πολιτικό θάρρος για να ξανασταθεί η Ιταλία στα πόδια της χωρίς να πέσει στα νύχια της Γερμανίας και των Βρυξελλών. «Δεν θέλουμε να καταντήσουμε σαν τους Έλληνες», λένε.

  • Guy Dinmore και Giulia Segreti (Ρώμη)
Στρίμωγμα Monti να αποκηρύξει τη διάσωση
«Μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας», είναι η κραυγή που ακούγεται από την Ιταλία καθώς οικονομολόγοι και πολιτικοί «λούζουν» τον Mario Monti και του προτείνουν να χρησιμοποιήσει τους τεράστιους, αλλά συχνά αδρανείς πόρους της ίδιας της χώρας για να μειώσει το βουνό από χρέη, αντί να καταλήξει όμηρος στις υπαγορεύσεις της Γερμανίας και των Βρυξελλών.

Οι πρωτοβουλίες που προτείνονται ποικίλλουν, από πατριωτικά μετριοπαθείς, μέχρι πολιτικές ευκαιριακές. Σίγουρα, πάντως, προσθέτουν στο κρεσέντο διαμαρτυριών, που θα δυσκολευτεί πολύ να αγνοήσει ο πρωθυπουργός, καθώς θα σκέφτεται αν θα παραδώσει την εθνική κυριαρχία με αντάλλαγμα ένα αβέβαιο αποτέλεσμα παρέμβασης, για να τονωθεί το ιταλικό αξιόχρεο από τα ταμεία διασώσεων και την ΕΚΤ.

Την πιο πρόσφατη πρόταση κατέθεσαν στο κοινοβούλιο δύο κεντροαριστεροί βουλευτές, ο Giulio Santagata και ο Giacomo Portas, που πιστεύουν ότι οι Ιταλοί μπορούν να πειστούν για το καλό της πατρίδας να πληρώσουν τμήμα των φόρων τους προκαταβολικά.

«Πριν καταντήσουμε σαν τους Έλληνες, θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να σωθούμε μόνοι μας», είπε ο πρώην υπουργός G. Santagata στους Financial Times.

Πολύ πιο δραστική είναι μια πρόταση του κεντροδεξιού κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi, που σχηματοποιείται σε κορυφαία προεκλογική πλατφόρμα εν όψει των εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους και θα παρουσιαστεί στον Μ. Monti την Τετάρτη.

Ο Renato Brunetta, επίδοξος υπουργός Οικονομικών, που εργάζεται πάνω στην πρωτοβουλία, δηλώνει ότι ο στόχος είναι να μειωθεί το χρέος των 2 τρισ. ευρώ της Ιταλίας στα 400 δισ. ευρώ περίπου σε πέντε χρόνια. Μιλώντας στους F.T., αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες, αλλά επιβεβαίωσε ότι επικεντρώνεται στη σύσταση ενός ιδιωτικού ταμείου με αξιολόγηση ΑΑΑ, που θα χρησιμοποιήσει μη στρατηγικά κρατικά ενεργητικά, τα οποία θα προσδιορίσει η κυβέρνηση, ως εγγύηση για την έκδοση ομολόγων.

«Μπορούμε μόνοι μας. Η Ιταλία είναι μια πλούσια χώρα, με υψηλό συντελεστή αποταμίευσης», δηλώνει ο R. Brunetta. Η εξοικονόμηση από τις πληρωμές τόκων, που σήμερα αντιστοιχούν στο τρομαχτικό ποσό των 80 δισ. ευρώ τον χρόνο, θα χρησιμοποιηθεί για να μειωθούν οι φόροι και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας και της ύφεσης.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο S. Berlusconi χρησιμοποιεί υποσχέσεις μειώσεων φόρων για να προσελκύσει ψηφοφόρους ή αξιοποιεί την αντιγερμανική ψυχολογία της Ιταλίας.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο, κι ας μην ακούμε τις σειρήνες των βομβαρδισμών», σχολίασε πρόσφατα ο Angelino Alfano του κεντροδεξιού People of Liberty, επιτιθέμενος στην υπερβολικά σκληρή στάση της Γερμανίας. Την περασμένη εβδομάδα, εφημερίδα που ανήκει στην οικογένεια Berlusconi χαρακτήρισε την Angela Merkel ηγέτιδα του Τέταρτου Ράιχ.

Εν τω μεταξύ, μια πιο συντηρητική προσέγγιση προτείνει ο Francesco Giavazzi, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Bocconi.

Θεωρώντας ότι το αίτημα διάσωσης θα επιφέρει απαράδεκτη απώλεια εθνικής κυριαρχίας από μια μη εκλεγμένη τεχνοκρατικά κυβέρνηση, εν όψει εκλογών, προτείνει να σταματήσει η Ιταλία τις δημοπρασίες μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων, συνολικής αξίας 100 δισ. ευρώ, μέχρι τις εκλογές την ερχόμενη άνοιξη.

Αντί αυτού, προτείνει να χρησιμοποιήσει η Cassa Depositi e Prestiti, υπηρεσία κρατικής χρηματοδότησης που ελέγχει το υπουργείο Οικονομικών και διαχειρίζεται περίπου 220 δισ. ευρώ του ταμιευτηρίου ταχυδρομικών καταθέσεων, την τραπεζική της άδεια για να εξασφαλίσει δάνεια από την ΕΚΤ και να αγοράσει ιταλικά χρεόγραφα.

Τις θέσεις του Fr. Giavazzi υποστηρίζουν κορυφαίοι τραπεζίτες, που πιστεύουν ότι μακροπρόθεσμα η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων στον κόσμο, θα μπορούσε να γίνει σαν την Ιαπωνία, όπου το μεγαλύτερο τμήμα του κρατικού χρέους βρίσκεται στα χέρια εγχώριων επενδυτών.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση παραμένει ψύχραιμη στα «σακιά» προτάσεων, γεγονός που δείχνει ότι ο Μ. Monti θα επιμείνει στην προσέγγισή του, που περιλαμβάνει περικοπές δαπανών, υψηλούς φόρους και περιορισμένες πωλήσεις ενεργητικών. Θα πει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ζητηθεί η βοήθεια της ευρωζώνης. Είναι όμως σαφέστατο ότι αυξάνονται οι πιέσεις προς εκείνον να επιδείξει πολιτικό θάρρος και να ξαναστήσει την Ιταλία στα πόδια της, χωρίς έξωθεν βοήθεια.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v