Λεφτά χαμένα στους... παραδείσους

Για να λυθεί το διεθνές πρόβλημα των εσόδων από φορολογία υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα: πρώτον, δεν ξέρουμε πόσος είναι ο παγκόσμιος πλούτος και, δεύτερον, δεν μπορούμε να εισπράξουμε τους φόρους.

  • Lex
Λεφτά χαμένα στους... παραδείσους
Οι πλούσιοι δηλώνουν ότι θέλουν να συνεισφέρουν περισσότερο. Πρώτα ήταν ο Warren Buffett, ο οποίος παραπονέθηκε ότι θα έπρεπε να πληρώνει περισσότερους φόρους. Στη συνέχεια, μία ομάδα εύπορων Γάλλων προσέφερε μια «έκτακτη εισφορά».

Τελευταίος ήταν ο Hassan Heikal, ο Αιγύπτιος τραπεζίτης. Πρότασή του είναι η επιβολή έκτακτου φόρου 10% σε όσα φυσικά πρόσωπα έχουν περιουσία μεγαλύτερη των 10 εκατ. δολ. (όπως ο ίδιος).

Ο κ. Heikal εκτιμά ότι έτσι θα μπορούσαν να αντληθούν 5 τρισ. δολ. για τη χρηματοδότηση του χρέους. Μετά χαράς. Υπάρχουν, όμως, δύο βασικά προβλήματα: πρώτον, δεν ξέρουμε πόσος είναι ο παγκόσμιος πλούτος που θα μπορούσε να φορολογηθεί και, δεύτερον, δεν μπορούμε να εισπράξουμε αυτούς τους φόρους.

Ουδείς γνωρίζει με σαφήνεια πόσος είναι ο παγκόσμιος πλούτος. Έρευνα της Boston Consulting Group, που κοινοποιήθηκε τον Μάιο, εκτιμούσε ότι ο παγκόσμιος πλούτος το 2010 άγγιζε τα 122 τρισ. δολ. Αντίστοιχη έρευνα της Credit Suisse, που κοινοποιήθηκε τον Οκτώβριο, υπολογίζει ότι ο καθαρός παγκόσμιος πλούτος στα μέσα του 2011 διαμορφωνόταν στα 231 τρισ. δολάρια.

Η έρευνα των Merrill Lynch - Capgemini εκτιμά ότι τα 11 εκατ. άτομα με υψηλά εισοδήματα (δηλαδή, με τοποθετήσεις υψηλότερες του 1 εκατ. δολ.) έχουν συνολική περιουσία ύψους 43 τρισ. δολ. Ορισμένοι εξ αυτών θα πρέπει ήδη να πληρώνουν φόρους. Το ερώτημα είναι εάν αυτοί οι φόροι είναι αρκετά μεγάλοι.

Παράλληλα, η είσπραξη των φόρων είναι μεν άκαμπτη σε ορισμένα μέρη όπως η Βρετανία, αλλά όχι και τόσο σε κάποια άλλα - και όχι μόνο στις αναδυόμενες οικονομίες. Η παγκόσμια προσπάθεια για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα θα πρέπει να ξεκινήσει στοχεύοντας τις πιο ολέθριες μορφές φοροδιαφυγής. Γίνεται μία αρχή, καθώς οι φορολογικοί παράδεισοι δέχονται πιέσεις άνευ προηγουμένου. Όμως, η στυγερή φοροδιαφυγή σε χώρες όπως η Ιταλία είναι φαινόμενο που αφορά περισσότερο τη μεσαία τάξη και όχι τους πλουσίους.

Οι ιδεαλιστικές προτάσεις των υπερπλουσίων να πληρώσουν περισσότερους φόρους έχουν όντως απήχηση. Ο κ. Heikal μάλιστα ζήτησε ο έκτακτος φόρος που προτείνει να ονομαστεί φόρος της Πλατείας Ταχρίρ. Το πρόβλημα, όμως, ξεπερνά αυτήν τη μικρή ομάδα. Ο κίνδυνος είναι πως υπονομεύεται η παλαιά και πολύτιμη συμβουλή πως κάθε ένας θα πρέπει να πληρώνει το δίκαιο μερίδιο που του αναλογεί από το φορολογικό βάρος. Η παγκόσμια οικονομία δεν θα αντέξει και αυτό το πλήγμα.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v