Σχέδια στήριξης τραπεζών επί τάπητος στην ΕΕ

Υπάρχει πλέον αίσθηση του επείγοντος δηλώνει ο Olli Rehn. Επί τάπητος συντονισμένη ευρωπαϊκή στρατηγική για στήριξη των τραπεζών με επανεκκίνηση των μηχανισμών του 2008 με συνδρομή από ΕΚΤ, ΕΒΑ και Κομισιόν.

  • Peter Spiegel και Alex Barker
Σχέδια στήριξης τραπεζών επί τάπητος στην ΕΕ
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ότι απαιτούνται επειγόντως επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση των τραπεζών και εξετάζουν τρόπους συντονισμού της ανακεφαλαιοποίησης των χρηματοοικονομικών οργανισμών.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση. Αξιωματούχοι, όμως, δηλώνουν πως κατά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί της Ε.Ε. κατέληξαν στο ότι δεν έχουν πράξει αρκετά για να πείσουν τις χρηματαγορές ότι οι τράπεζες της Ευρώπης θα ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση χρέους.

"Εντείνεται η άποψη ότι χρειάζεται μία κοινώς αποδεκτή και συντονισμένη προσέγγιση στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα γίνονται πολλά και στα κράτη-μέλη", δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικά θέματα Olli Rehn στους "Financial Times" και συμπλήρωσε: "Υπάρχει μία αίσθηση επείγοντος στους υπουργούς και πρέπει να κινηθούμε".

κεφαλαιακή θέση των ευρωπαϊκών τραπεζών πρέπει να ενισχυθεί ώστε να υπάρξουν μεγαλύτερα περιθώρια ασφαλείας και να μειωθεί η αβεβαιότητα", δήλωσε ο κ. Rehn. "Η κίνηση αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί δομικό κομμάτι της ευρείας στρατηγικής της Ε.Ε. για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και να ξεπεράσουμε την κρίση".

Η Wall Street εκτινάχθηκε κατά 4% την τελευταία ώρα των συναλλαγών και μετά την πρώτη δημοσίευση αυτού του άρθρου των "F.T.". Ο S&P, που αρχικά κατέγραφε απώλειες 1,8%, έκλεισε με άνοδο 2,3%, στις 1.123 μονάδες. Οι μετοχές των τραπεζών ανέκαμψαν και ο κλαδικός δείκτης S&P financials κλείνει με άνοδο 4,1%, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε κατά 2,9%.

Ένδειξη της ετοιμότητας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να δράσουν είναι και η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble ότι το Βερολίνο θα μπορούσε -εάν κρινόταν απαραίτητο- να ενεργοποιήσει εκ νέου τους μηχανισμούς στήριξης των τραπεζών που είχαν δημιουργηθεί το 2008. Οι μηχανισμοί δεν είναι πλέον σε ισχύ και η γερμανική κυβέρνηση, μέχρι πρότινος, πρόβαλλε σθεναρές ενστάσεις υποστηρίζοντας πως μία τέτοια κίνηση δεν είναι απαραίτητη.

"Όλοι λένε πως η μεγάλη ανησυχία είναι εάν θα κλιμακωθούν οι ανησυχητικές εξελίξεις στις χρηματαγορές σε τραπεζική κρίση", δήλωσε ο κ. Schaeuble κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη Γαλλία, στη Γερμανία και στο Βέλγιο έχουν τοποθετήσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ σε κρατικά ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης, η αξία των οποίων έχει πέσει κατακόρυφα καθώς υπάρχουν φόβοι για χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ο κ. George Osborne, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, δήλωσε: "Είναι πλέον σαφές ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα πρέπει να ενδυναμωθεί και πως χρειάζεται περισσότερα κεφάλαια".

Στις αγορές επικράτησε νέα αναταραχή αυτήν την εβδομάδα λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Dexia, η γαλλοβελγική τράπεζα η οποία έχει τοποθετήσεις 3,5 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα και 15 δισ. ευρώ σε ιταλικά ομόλογα και πασχίζει να αντλήσει βραχυπρόθεσμη ρευστότητα για να ανταποκριθεί στις καθημερινές της δραστηριότητες.

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και του Βελγίου δήλωσαν ότι θα λάβουν "όλα τα απαραίτητα μέτρα" για να στηρίξουν την Dexia.

Οι εντεινόμενες ανησυχίες περί ελληνικής χρεοκοπίας πυροδότησαν νέα πτώση στις τιμές των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, ενώ πολλά κεφάλαια στράφηκαν στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Η μετοχή της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, της Deutsche Bank, υποχώρησε κατά 4,3% αφού το πιστωτικό ίδρυμα προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση του στόχου κερδοφορίας και ανακοίνωσε περικοπές 500 θέσεων εργασίας.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ήλπιζαν να αποφευχθεί η ανάγκη για μεγάλη στήριξη των τραπεζών, μέχρις ότου το EFSF αποκτήσει και επισήμως τη δυνατότητα να προχωρά σε κεφαλαιακές ενέσεις σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και σε χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης. Η διαδικασία, όμως, αποδεικνύεται βραδύτερη των εκτιμήσεων, ενώ τρεις χώρες -εκ των οποίων και η Σλοβακία- δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το EFSF.

Καθώς μάλιστα η Ε.Ε. αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, ο κ. Rehn δήλωσε πως κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να παρακαμφθεί η δράση μέσω των εθνικών κυβερνήσεων και να υπάρξει μία συντονισμένη προσέγγιση.

Ένα πρώτο βήμα θα είναι πιθανότατα να εξασφαλιστεί ότι όλες οι χώρες έχουν τους μηχανισμούς για τη στήριξη των τραπεζών.

Ο κ. Rehn προειδοποίησε ότι, ενώ δεν υπάρχει επίσημη απόφαση γι' αυτήν την πανευρωπαϊκή προσπάθεια, εντείνονται πλέον τα μέτρα συντονισμού όλων των θεσμών - εκ των οποίων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει ακριβώς με ποιον τρόπο θα συντονιστεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μία από τις επιλογές που έχουν τεθεί επί τάπητος είναι να υπάρξουν αυστηρότερες προϋποθέσεις κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες που υποβλήθηκαν στα stress tests.

Ορισμένα κράτη-μέλη, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι οι Αρχές των χωρών-μελών θα πρέπει να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας και να προχωρήσουν σε ανακεφαλαιοποιήσεις εξετάζοντας κάθε τράπεζα κατά περίπτωση.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v