Οι ταύροι βλέπουν χρυσό στα 5.000 δολάρια

Όταν συστήνομαι ως δημοσιογράφος εμπορευμάτων δεν υπάρχει περίπτωση να μην ακούσω τις ερωτήσεις: Τι προβλέπεις για το χρυσό; Είναι πολύ αργά για να αγοράσω; Να πουλήσω τις λίρες που μου άφησε η γιαγιά;

  • Jack Farchy
Οι ταύροι βλέπουν χρυσό στα 5.000 δολάρια
Όταν συστήνομαι ως δημοσιογράφος του κλάδου εμπορευμάτων, δεν υπάρχει περίπτωση να μην ακούσω την ερώτηση: "Ποια είναι η άποψή σου για την τιμή του χρυσού;".

Ειδικότερα, το ερώτημα εμφανίζεται σε δύο μορφές: "Είναι πολύ αργά για να αγοράσω χρυσό;" ή "να πουλήσω τις λίρες που μου άφησε η γιαγιά μου;".

Το κίνητρο είναι ένα και το αυτό: ύστερα από ράλι 550% σε μία δεκαετία, πολλοί επενδυτές υποφέρουν από την αβάσταχτη αίσθηση ότι οι τιμές του χρυσού δεν μπορεί με τίποτα να ενισχυθούν περισσότερο.

Και μετά την εκτίναξη 20% του πολύτιμου μετάλλου από τον Ιούλιο, οι επαγγελματίες επενδυτές θέτουν τα ίδια συγκεκριμένα ερωτήματα: Πόσο ψηλά μπορεί να πάει ο χρυσός; Είναι πολύ αργά για να αγοράσουμε;

Η απάντηση όμως ήταν, είναι και θα είναι ασαφής. Η καλύτερη μέθοδος που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι traders για να βρουν μία απάντηση είναι να χρησιμοποιήσουν το ιστορικό προηγούμενο. Αλλά το πρόβλημα εδώ είναι ότι ο χρυσός χτυπάει αλλεπάλληλα ρεκόρ από τότε όπου ξεπέρασε τα 850 δολάρια.

Οπότε, οι αναλυτές προσπαθούν να ερευνήσουν τους χάρτες από το υψηλό των 850 δολ. που είχε σημειωθεί το 1980 και μετά, ώστε να εντοπίσουν τα πιθανά υψηλά για τις τωρινές εξελίξεις.

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος υπολογισμού είναι να προσαρμοστεί η δολαριακή τιμή του χρυσού στον πληθωρισμό. Σε αυτήν τη βάση, η αιχμή του 1980 μεταφράζεται στα 2.400 - 2.500 δολάρια περίπου ανά ουγκιά, μέγεθος το οποίο έχουν βάλει στο στόχαστρο πολλοί αισιόδοξοι, όπως η JP Morgan.

Αλλά γιατί να περιοριστούμε στον δείκτη τιμών καταναλωτή; Αν εναρμονίσουμε τα μεγέθη με τον δείκτη τιμών χονδρικής, ο χρυσός βρίσκεται ήδη σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό ρεκόρ των 1.814 δολαρίων, σύμφωνα με τον κ. Matthew Turner της Mitsubishi. Με βάση τα εβδομαδιαία μεγέθη των ημερομισθίων στις ΗΠΑ, το ρεκόρ διαμορφώνεται στα 2.383 δολάρια.

Και μπορούμε να βρούμε και ακόμη πιο ευοίωνα μεγέθη: Αν προσαρμόσουμε την αιχμή του ’80 στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ των ΗΠΑ, ο υπολογισμός βγάζει 3.377 δολάρια. Οι αναλυτές της Citigroup, από την πλευρά τους, με βάση τον δείκτη προσφοράς χρήματος Μ2, υπολογίζουν το ζενίθ στα 3.800 δολάρια.

Πρόκειται για κάτι πολύ παραπάνω από μαθηματικά παιχνίδια.

Ορισμένοι τολμηροί επενδυτές ανεβάζουν τον χρυσό σε ακραία επίπεδα ήδη. Στην αγορά συμβολαίων προαίρεσης (options) της Νέας Υόρκης, τα συμβόλαια open interest Δεκεμβρίου 2011, τα οποία προβλέπουν την τιμή στα 3.000 δολάρια, ανέρχονται στις 14.532 (αντιστοιχούν σε 1,4 εκατ. ουγκιές χρυσού). Για τον Δεκέμβριο του 2012, κάποιες επενδυτικές ψυχές φτάνουν να προβλέπουν τα 5.000 δολάρια. Το open interest στα συμβόλαια call για 5.000 δολάρια ανέρχεται στα 189 χαρτιά (το premium είναι 2,40 δολ.).

Αυτές οι τοποθετήσεις έχουν λογική; Οπωσδήποτε οι τιμές μπορεί να εκτιναχθούν αν η παγκόσμια οικονομία πάρει απρόβλεπτη στροφή προς τα κάτω και οι επενδυτές πανικοβληθούν. Τότε πράγματι αυτά τα στοιχήματα options θα αποδειχτούν τα πιθανότερα.

Όμως, ίσως είναι λάθος να θεωρήσουμε την αιχμή του 1980 σημείο αναφοράς. Εκείνη ήταν μια μη βιώσιμη εκτίναξη, ακόμη και για τις ακραίες μακροοικονομικές συνθήκες που δημιουργούσαν οι πόλεμοι, ο πληθωρισμός και οι πιέσεις του ’80 στις μετοχές. Όπως σημειώνει ο κ. Turner, η μέση τιμή το 1980 ήταν τα 615 δολ. ανά ουγκιά, μέγεθος που εναρμονισμένο στον δείκτη τιμών καταναλωτή αντιστοιχεί σε σημερινά 1.571 δολάρια.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v