Η συμφωνία των 85 δισ. για την Ιρλανδία

Σε μία ύστατη προσπάθεια ανατροπής του κλίματος, οι ΥΠΟΙΚ της ΕΕ ανακοίνωσαν τους όρους της συμφωνίας των 85 δισ. με την Ιρλανδία και τον τρόπο λειτουργίας του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

  • Nikki Tait, Joshua Chaffin (Βρυξέλλες), Quentin Peel και John Murray Brown
Η συμφωνία των 85 δισ. για την Ιρλανδία
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν την νύχτα το πακέτο σωτηρίας ύψους 85 δισ. ευρώ για την Ιρλανδία και ενέκριναν τους βασικούς όρους ενός νέου μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων χρέους στην ευρωζώνη, σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν την περαιτέρω μετάδοση της κρίσης, η οποία ήδη επηρεάζει το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Σε μία κίνηση που προκαλεί έκπληξη, η δημοσιοποίηση των προτάσεων για τη σύσταση του μόνιμου μηχανισμού επιταχύνθηκε δραματικά από την προθεσμία του Δεκεμβρίου, ύστερα από μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι και ανώτατους αξιωματούχους των Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Βάσει του σχεδίου, το ισχύον ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης των 440 δισ. ευρώ, που λήγει το 2013, αντικαθίσταται από τον μόνιμο "ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθεροποίησης". Την ίδια ώρα, οι ιδιώτες επενδυτές εμπλέκονται σε οποιαδήποτε μελλοντική αναδιάρθρωση χρεών ή σε αναδιάρθρωση κεφαλαίων μέσω ρητρών συλλογικής δράσης (collection action clauses) που θα εμπεριέχονται στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης μετά το 2013 - σε τρόπο συμβατό με τις πρακτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

"Εφαρμόζουμε ένα δόγμα που βασίζεται στην εμπειρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε παγκόσμιο επίπεδο", δήλωσε ο κ. Jean-Claude Trichet, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι οι κινήσεις αυτές θα ηρεμήσουν την κατάσταση στις αγορές ομολόγων των 16 χωρών της ευρωζώνης. Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα νομισματικής πολιτικής, κ. Olli Rehn, δήλωσε πως στόχος είναι "να ξεκαθαριστεί για πάντα" η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε μελλοντικές κρίσεις χρεών.

Βάσει του πακέτου που συμφωνήθηκε για την Ιρλανδία, οι ευρωπαϊκές χώρες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παράσχουν έως 85 δισ. ευρώ, που μπορούν να εκταμιευθούν σε διάστημα έως 7,5 έτη.

Περίπου 50 δισ. ευρώ στοχεύουν στην ενίσχυση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ιρλανδίας, ενώ θα εφαρμοστεί πρόγραμμα λιτότητας 15 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Από τα εναπομείναντα 35 δισ. ευρώ, τα 10 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αναδιάρθρωση κεφαλαίων των ιρλανδικών τραπεζών που έχουν πληγεί και τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν ταμείο έκτακτης ανάγκης που θα στηρίξει το τραπεζικό σύστημα, εάν χρειαστεί.

Η ιρλανδική κυβέρνηση θα συνεισφέρει 17,5 δισ. ευρώ στο ταμείο έκτακτης ανάγκης για τις τράπεζες, ενώ το ΔΝΤ θα συνεισφέρει 22,5 δισ. ευρώ στο συνολικό πακέτο στήριξης.

Περιλαμβάνονται επίσης τα τρία διμερή δάνεια από τη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Δανία, με τη βρετανική συνεισφορά να ανέρχεται περίπου στα 3,8 δισ. ευρώ.

Τα επιτόκια θα κυμαίνονται στα διάφορα μέρη του πακέτου στήριξης, αλλά ο κ. Rehn δήλωσε ότι το επιτόκιο που αντιμετωπίζει η Ιρλανδία θα είναι "κοντά" στο 6%.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ιρλανδία, ωστόσο, έχουν ήδη εγείρει ανησυχίες μήπως με το κλείσιμο του βραχυπρόθεσμου δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις ιρλανδικές και αντικαθιστώντας το με μακροπρόθεσμη στήριξη των τραπεζών, οι θεσμοί της Ε.Ε. πρακτικά μετατοπίσουν σε εκείνες τον κίνδυνο, αφήνοντας την Ιρλανδία με υψηλότερο τελικό κόστος.

Ο κ. Michael Noonan, επικεφαλής για θέματα οικονομικής πολιτικής του Fine Gael, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, δήλωσε πως οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα δεχτεί τους δημοσιονομικούς στόχους στα μέτρα λιτότητας, "αλλά όχι τους τρόπους και τα μέσα" και πως θα θελήσει να επαναδιαπραγματευτεί αυτούς τους όρους.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v