Στο ζενίθ οι φόβοι για την ευρωπαϊκή περιφέρεια

Στα ύψη οι ανησυχίες -ειδικά για Ελλάδα και Ιρλανδία- και τα spreads στην περιφέρεια της ευρωζώνης από τότε που το Βερολίνο ζήτησε αυτόματη στάση πληρωμών σε όποια χώρα χρησιμοποιεί το ταμείο διάσωσης.

  • David Oakley, Richard Milne
Στο ζενίθ οι φόβοι για την ευρωπαϊκή περιφέρεια
Την ώρα ακριβώς όπου οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης έδειχναν ότι έχουν στρίψει στη γωνία, μέσα σε λίγες μέρες η ηρεμία έχει μετατραπεί σε νευρικότητα, η οποία είχε να φανεί από το ζενίθ της κρίσης του Μαΐου.

Δυστυχώς, τα επίπεδα των yields των 10ετών ομολόγων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας κινούνται στα επίπεδα όπου βρίσκονταν τα yields των ελληνικών ομολόγων, λίγες εβδομάδες πριν από το πακέτο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ του Μαΐου.

Η επιμονή της Γερμανίας, στην ευρωπαϊκή σύνοδο της 29ης Οκτωβρίου, ότι όποια χώρα χρησιμοποιεί το ταμείο διασώσεων της Ευρώπης, European Financial Stability Facility, θα πρέπει αυτόματα να κηρύσσει χρεοστάσιο, είναι η βασική αιτία γι' αυτήν την αλλαγή της ψυχολογίας.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι θα υποστούν μεγάλες ζημίες, "haircuts" από τα περιφερειακά ομόλογα της ευρωζώνης.

Ο κ. Steven Major, διεθνής επικεφαλής αναλύσεων fixed income της HSBC, δηλώνει: "Η γερμανική κίνηση ήταν μια μεγάλη αφύπνιση… Δεν υπάρχει αστείρευτη πηγή κεφαλαίων για τις διασώσεις".

Στην Ιρλανδία φουντώνουν οι φόβοι για τη δυσχερή κατάσταση του τραπεζικού κλάδου και οι περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν ότι το κόστος διάσωσής του πιθανότατα θα αυξηθεί πάνω από τα προβλεπόμενα 50 δισ. ευρώ.

Την ψυχολογία δεν βοηθά η διχογνωμία μεταξύ των ρυθμιστών, όπου ο διοικητής της ΕΚΤ, κ. Jean-Claude Trichet, πρωτοστατεί στις αντιρρήσεις για τα γερμανικά σχέδια.

Ο κ. Trichet είχε προειδοποιήσει επακριβώς πριν από λίγες ημέρες ότι η απόφαση του Βερολίνου να μεταθέσει το βάρος στους κατόχους ομολόγων θα επιφέρει αύξηση στο κόστος δανεισμού για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Τονίζει ότι, όταν καλείται το ΔΝΤ, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας έναν χρόνο πριν, στο 80% των περιπτώσεων οι χώρες δεν χρειάζεται να κάνουν αναδιοργάνωση.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο, προειδοποιώντας τους ηγέτες της Ε.Ε. ότι κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια των Αμερικανών κερδοσκόπων αν συνεχίσουν να ενθαρρύνουν το short selling ομολόγων των κρατών με πρόβλημα.

Η αγορά θα δοκιμαστεί αυτήν την εβδομάδα, όπου η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα επιχειρήσουν να συγκεντρώσουν κεφάλαια και θα ανακοινωθούν στατιστικά στοιχεία, τα οποία θα δείξουν την εξάρτηση των τραπεζών από τα δάνεια της ΕΚΤ.

Για πολλούς επενδυτές, η Ιρλανδία έχει γίνει η κύρια ανησυχία, εξαιτίας των τραπεζικών της προβλημάτων, ειδικά καθώς ο πρωθυπουργός, κ. Brian Cowen, ετοιμάζεται για νέο προϋπολογισμό τον επόμενο μήνα. Το νέο σχέδιο λιτότητας, όμως, δεν είναι εξασφαλισμένο, καθώς η κυβέρνηση διαθέτει πλειοψηφία τριών μόλις βουλευτών.

Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η Ιρλανδία θα προτιμήσει να ζητήσει βοήθεια από το EFSF αντί να το διακινδυνεύσει, όμως το Δουβλίνο έχει ένα πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας, όταν η τελευταία ζήτησε κεφάλαια: δεν χρειάζεται τα κεφάλαια αμέσως, όπως η Αθήνα όταν τα ζήτησε, αφού η Ιρλανδία είναι πλήρως χρηματοδοτημένη έως τον Ιούλιο.

Υπάρχει πάντως κάτι που φαίνεται όλο και πιο πιθανό σε αρκετούς παρατηρητές: η αναδιοργάνωση ή η αδυναμία αποπληρωμής από την Ελλάδα.

Καθώς αυξάνονται οι εκτιμήσεις ότι οι προβλέψεις για την ελληνική ανάκαμψη είναι υπεραισιόδοξες και δεν θα συγκεντρωθούν τα αναμενόμενα φοροέσοδα, με χρέος 150% του ΑΕΠ σε τρία χρόνια, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη στάση πληρωμών.

Αυτές οι ιδέες, όμως, προκαλούν αβεβαιότητα και οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές παραμένουν καχύποπτοι απέναντι στα χρεοστάσια.

Μάλιστα, ένας διπλωμάτης δήλωσε: "Πιστεύετε ότι το χρεοστάσιο θα βοηθήσει; Μπορεί να ξεφορτωθείτε κάποια προβλήματα χρεών, αλλά θα φέρει χάος".
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v