Τι ρυθμίζουν -και τι όχι- τα μέτρα της Κομισιόν

Η Κομισιόν δημοσιοποίησε μια σειρά σαρωτικές προτάσεις για την τιμωρία των δημοσιονομικών παραβατών, αλλά άφησε ημιτελή τα μέτρα μείωσης του χάσματος στην ανταγωνιστικότητα, που θεωρείται βασικός ένοχος της κρίσης.

  • Peter Spiegel και Joshua Chaffin
Τι ρυθμίζουν -και τι όχι- τα μέτρα της Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε μια σειρά σαρωτικές προτάσεις για την τιμωρία των δημοσιονομικών παραβατών της Ε.Ε., αλλά άφησε ημιτελή τα μέτρα μείωσης του χάσματος στην ανταγωνιστικότητα, που θεωρείται ο κύριος ένοχος της κρίσης, η οποία απείλησε ακόμη και την ύπαρξη του ενιαίου νομίσματος.

Η αποτυχία να καθοριστούν σαφή κριτήρια για αποδεκτά επίπεδα μισθών, πλεονασμάτων και άλλων συντελεστών θα αναζωπυρώσει την υποβόσκουσα διαμάχη στον γαλλογερμανικό άξονα για το πώς θα διαχειριστούν οι κυβερνήσεις τις οικονομίες τους.

Οι αξιωματούχοι της Κομισιόν θέλουν να έχουν βρει μια συμβιβαστική λύση γι' αυτού του είδους τις ρυθμίσεις έως το τέλος του έτους - αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεπεραστούν βαθιές διαφωνίες, όπως το κατά πόσον χώρες όπως η Γερμανία, με τα μεγάλα εμπορικά της πλεονάσματα, θα πρέπει να ενθαρρύνουν την εγχώρια κατανάλωση.

Ζητώντας ταχεία υιοθέτηση των νέων προτάσεων, ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Jose-Manuel Barroso, δήλωσε ότι θα επέλθουν μαζικές μεταβολές στο πώς διαχειρίζονται και συντονίζουν τα μέλη της Ε.Ε. τα οικονομικά τους.

Συνοπτικά, οι νέες ρυθμίσεις υποχρεώνουν τα μέλη της ευρωζώνης να κρατήσουν υπό έλεγχο τις εγχώριες δαπάνες, να μειώσουν σταδιακά τα επίπεδα εθνικού χρέους και να βελτιώσουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιβάλλονται δασμοί που θα φτάνουν στο 0,2% του ΑΕΠ.

"Το μήνυμα είναι σαφές", είπε ο κ. Barroso στους δημοσιογράφους. "Θα τραβήξουμε το χειρόφρενο πριν τσουλήσει το όχημα στην κατηφόρα".

Η γαλλογερμανική "μουρμούρα" περί ανισορροπιών έγινε εμφανής τον Μάρτιο, όταν η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, κ. Christine Lagarde, υπονόησε ότι η Γερμανία θα πρέπει να τονώσει την εγχώρια ζήτηση για να βοηθήσει τις ελλειμματικές χώρες να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους.

Η Γερμανία απαξιώνει αυτές τις απόψεις, δηλώνοντας ότι τα αδύναμα μέλη οφείλουν να απελευθερώσουν τις οικονομίες τους για να φτάσουν στην ανταγωνιστικότητα τη δική της.

Η Κομισιόν επέμεινε ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν έχουν στόχο το Βερολίνο, αν και στο ανακοινωθέν της Επιτροπής υπογραμμίζεται ότι οι χώρες με εύρωστους εξαγωγικούς κλάδους διευρύνουν το χάσμα εντός της Ευρώπης, σε σαφή αναφορά στη Γερμανία.

"Είδαμε ότι έχουν λειτουργήσει ως μοντέλο", δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι ο βασικός στόχος είναι οι οικονομικοί ουραγοί.

Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι προτείνουν τη δημιουργία του αποκαλούμενου πίνακα βαθμολογίας για οικονομικούς συντελεστές, όπως το κόστος εργασίας, οι "φούσκες" σε ενεργητικά και τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, για να μετρήσουν την πρόοδο των κρατών-μελών. Όσοι δεν ανταποκρίνονται στις συστάσεις της Ε.Ε. για βελτίωση της εμφάνισης θα αντιμετωπίζουν ετήσιους δασμούς έως το 0,1% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, η Κομισιόν δεν έχει ακόμη καθορίσει αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα και η συγκεκριμένη συζήτηση αναμένεται σύντομα να γίνει το κύριο θέμα των συνομιλιών.

Η επιλογή των μονάδων μέτρησης της ανταγωνιστικότητας είναι πολιτικά ακανθώδης, καθώς θα φέρει την Ε.Ε. μέσα στις πιο θεμελιώδεις ρυθμίσεις που εφαρμόζουν οι χώρες για να λειτουργούν τις οικονομίες τους.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v