H Eλλάδα και οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Οι τράπεζες έχουν άνοιγμα $189 δισ. στην Ελλάδα, 240 δισ. στην Πορτογαλία και 851 δισ. στην Ισπανία, δημιουργώντας κίνδυνο νέου subprime - αν και η συνολική έκθεση δεν ξεπερνά το 5% των ενεργητικών τους.

  • Lex
H Eλλάδα και οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Ο διεθνής τραπεζικός κλάδος καλά-καλά δεν έχει συνέλθει από τη σχεδόν μοιραία εμπειρία των στεγαστικών δανείων subprime. Και πρέπει ήδη να αρχίσει να υπολογίζει την πιθανή ζημιά από μια δεύτερη κρίση, αυτήν τη φορά στα εθνικά χρέη. Δεδομένου του ανοίγματος των ευρωπαϊκών τραπεζών στις υπόλοιπες ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης, οι ρυθμιστές θα πρέπει να αρχίσουν να υπολογίζουν τις επιπτώσεις στον συστημικό κίνδυνο.

Η Bank for International Settlements υπολογίζει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν άνοιγμα περίπου 189 δισ. δολ. στην Ελλάδα, με τη Γαλλία να καταλαμβάνει μεριδιο 75 δισ. δολ. του συνόλου. Η Evolution Securities εκτιμά ότι οι Fortis, Dexia, Societe Generale και Credit Agricole βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της ουράς των εκτεθειμένων τραπεζών.

Μεγάλο κομμάτι του ανοίγματος έχει τη μορφή των κρατικών ελληνικών ομολόγων που έχουν κατατεθεί ως εγγυήσεις και υπολογίζονται στα περίπου 65 δισ. ευρώ συνολικά. Επιπλέον, η Emporiki, ελληνικός βραχίονας της C.A., έχει ένα βιβλίο δανείων της τάξης των 24 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας την C.A. στην πρώτη θέση των εκτεθειμένων δανειστών της Ελλάδας.

Τα ποσά είναι μεγάλα, αλλά είναι διαχειρίσιμα, και δεν συγκρίνονται με την κρίση subprime. Αν όμως εκδηλωθεί ντόμινο, τα προβλήματα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα αυξηθούν αισθητά.

Τα στοιχεία της BIS δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν συμφέροντα ύψους 240 δισ. δολ. στην Πορτογαλία, μέγεθος που ανεβάζει κατά πολύ τα ποσά που διακυβεύονται, και 851 δισ. δολ. στην Ισπανία. Αν η κρίση φτάσει μέχρι εκεί, θα είναι δύσκολο για κάποιες τράπεζες να αντεπεξέλθουν, αν και η συνολική έκθεση σε αυτές τις τρεις χώρες εκπροσωπεί μόνο το 5% του συνόλου των ενεργητικών των ευρω-τραπεζών. Και εδώ, οι τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν το μεγαλύτερο άνοιγμα.

Οι τράπεζες απεχθάνονται να αντιμετωπίζουν κατά πρόσωπο τις δυσκολίες: απόδειξη η παρατεταμένη άρνησή τους να παραδεχτούν το πραγματικό άνοιγμα στα τοξικά στεγαστικά δάνεια. Αλλά τα προβλήματα της Ελλάδας αυξάνουν (ελάχιστα είναι η αλήθεια) τον κίνδυνο μιας κρίσης εθνικών χρεών.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ανασυγκροτήσει τις κεφαλαιακές τους βάσεις μετά την κρίση του subprime. Όμως ο κλάδος υπολείπεται της ευρύτερης αγοράς κατά 3% και πλέον φέτος, που σημαίνει ότι είναι φανερό πως η αγορά προεξοφλεί κάποιους κινδύνους επανάληψης αυτής της εμφάνισης.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v