Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κανόνας του Volcker και τα μέτρα Obama

Η ρύθμιση Glass-Steagall είναι ο σημερινός κανόνας του Volcker. Αντί του βίαιου διαχωρισμού εμπορικών - επενδυτικών τραπεζών, έχουμε διαχωρισμό τραπεζών από proprietary trading, hedge funds, private equity.

  • John Authers, Investment editor
Ο κανόνας του Volcker και τα μέτρα Obama
Η τραπεζική ρύθμιση Glass-Steagall του 1930 είναι ο «κανόνας του Volcker»* της νέας δεκαετίας. Αντί για τον βίαιο διαχωρισμό εμπορικών και επενδυτικών τραπεζικών δραστηριοτήτων, βλέπουμε σήμερα έναν εξίσου βίαιο διαχωρισμό των τραπεζικών δραστηριοτήτων από το proprietary trading, τα hedge funds και το private equity.

Υπάρχουν κάποια αθόρυβα σημεία του Glass-Steagall, που συχνά δεν θυμόμαστε. Καταρχήν, δούλεψε για αρκετές δεκαετίες. Οι χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις του 1930 στις ΗΠΑ βοήθησαν να έρθουν δεκαετίες σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και αρκετά σταθερής ανάπτυξης στα χρηματιστήρια.

Δεύτερον, η βιαιότητά του ίσως αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας του. Υποχρεωτικά θα υπάρξει μια ξεκάθαρη, αν και προβοκατόρικη, αντίδραση. Η ήπια προσέγγιση με κίνητρα μπορεί να φέρει «παιχνίδια με το σύστημα», όπως έγινε με τις ρυθμίσεις της Βασιλείας, που άθελά τους ενθάρρυναν τις τράπεζες να μπουν στα subprime στεγαστικά.

Η βίαιη απαγόρευση του proprietary trading ίσως είναι το καλύτερο σύγχρονο αντίστοιχο του διαχωρισμού με τη ρύθμιση Glass-Steagall.

Η βραχυπρόθεσμη αντίδραση του χρηματιστηρίου ήταν, αναπόφευκτα, αρνητική, με τις αμερικανικές μετοχές να υποχωρούν 2%. Ήταν όμως έτοιμες για διόρθωση έπειτα από μακρό ράλι και η αντίδραση θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη.

Μακροπρόθεσμα, η Ιστορία δείχνει ότι μια μεταρρύθμιση στη γραμμή του κανόνα του Volcker μπορεί να βοηθήσει τις διεθνείς αγορές να «ταραχτούν» από την ακραία τάση τους για ράλι και φούσκες. Ο κίνδυνος είναι ότι μια θεμελιωδώς καλή ιδέα θα πρέπει να φιλτραριστεί τώρα από ένα δυσλειτουργικό Κογκρέσο σε εκλογικό έτος.

Κι αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για μεσοπρόθεσμους κίνδυνους. Οι traders ήδη ανησυχούν για το κινεζικό real estate και το ελληνικό δημόσιο. Τώρα, θα πρέπει να παρακολουθούν και κάθε βήμα που θα κάνει η νομοθεσία στο Κογκρέσο. Η ακριβής πολιτική που θα προκύψει είναι αμφιλεγόμενη - και αυτό αναμφίβολα θα φέρει μεταβλητότητα τους επόμενους μήνες.

*Ο κ. Paul Volcker είναι κορυφαίος οικονομολόγος των ΗΠΑ, διετέλεσε κεντρικός τραπεζίτης υπό τους Προέδρους Jimmy Carter και Ronald Reagan και σήμερα είναι επικεφαλής σύμβουλος του νεοσύστατου Συμβουλίου Οικονομικής Ανάκαμψης υπό τον κ. Barack Obama. Αμέσως πριν ανακοινώσει τα νέα μέτρα, ο κ. Β. Obama είχε συνάντηση με τον κορυφαίο σύμβουλό του, που θεωρείται ο εμπνευστής αυτών των μέτρων.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v