Οι ριψοκίνδυνες παρεμβάσεις της SNB

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) παρεμβαίνει στις αγορές, πουλά φράγκα και προσπαθεί να "κρατήσει" σε χαμηλό επίπεδο την ισοτιμία του νομίσματος. Στόχος να πείσει ότι το φράγκο δεν είναι "ασφαλές καταφύγιο".

  • John Authers, Investment Editor
Οι ριψοκίνδυνες παρεμβάσεις της SNB
Μπορεί η Fed να μην εξέπληξε κανέναν με τις δηλώσεις της την Τετάρτη (24/6), όμως οι άλλες κεντρικές τράπεζες φρόντισαν να μας προσφέρουν καλή… διασκέδαση.

Εάν υπήρχε έστω και ένας ο οποίος αμφέβαλε για την πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να διατηρήσει φθηνό το φράγκο, τώρα πλέον θα πρέπει να έχει πειστεί.

Τον Μάρτιο η SNB είχε δηλώσει ότι θα παρεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος προκειμένου να διατηρεί χαμηλά την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου. Επρόκειτο για μία προσπάθεια αποφυγής των αποπληθωριστικών πιέσεων, το οποίο μπορεί να συμβεί εάν ένα νόμισμα είναι πολύ ισχυρό και καθιστά ακόμη φθηνότερες τις εισαγωγές.

Αυτή η κίνηση είχε εγείρει φόβους για "αθέμιτο ανταγωνισμό" με τα γειτονικά κράτη, καθώς όλες οι χώρες προσπαθούν να προστατευτούν από την αδύναμη πορεία των νομισμάτων τους.

Η απόφαση της SNB οδήγησε σε υποχώρηση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, με την διακύμανση να διαμορφώνεται στο 1,46 - 1,54 ελβετικό φράγκο ανά ευρώ το τελευταίο διάστημα.

Την Τετάρτη η εκτεταμένη πώληση ελβετικών φράγκων από την τράπεζα οδήγησε το νόμισμα στο 1,53 φράγκο ανά ευρώ. Η SNB έχει ξεκαθαρίσει ότι θα λάβει "εκτεταμένα μη συμβατικά μέτρα" και όπως αποδεικνύεται το εννοεί απόλυτα.

Το εν λόγω περιστατικό αποδεικνύει πως τα νομίσματα αποτελούν καθρέφτη. Η ενίσχυση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου έχει εντελώς διαφορετική επίπτωση στο έργο της SNB και της Fed.

Για τη Fed είναι ένας "καλός φίλος". Αποτρέπει τους επενδυτές από το να πωλήσουν ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια και βοηθά στη διατήρηση σε χαμηλό επίπεδο των yields. Ορθά ή λανθασμένα, αυτός είναι και ο βασικός στόχος της πολιτικής της Fed.

Για την SNB το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το φράγκο αντιμετωπίζεται ως ασφαλές καταφύγιο. Βέβαια δεν είναι πλέον και τόσο ασφαλές. Ασφαλή θεωρούνται τα νομίσματα που στηρίζονται σε εμπορεύματα αλλά και στη σφιχτή νομισματική πολιτική, όπως για παράδειγμα η νορβηγική κορόνα.

Όμως όταν οι επενδυτές αισθάνονται νευρικοί, τότε εξακολουθούν να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο ελβετικό φράγκο. Αυτό δεν αρέσει στην SNB.

Μάλλον εκείνο  που επιθυμεί να δείξει προς όλους η τράπεζα είναι ότι το ελβετικό φράγκο δεν αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για κανέναν.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v