Δεν εγκαταλείπουν τη Βουλγαρία οι ξένες τράπεζες

Οι τράπεζες από Αυστρία, Ιταλία, Ελλάδα και Ουγγαρία κατέχουν το 80% της βουλγαρικής αγοράς. Δεν έχουν καμία πρόθεση να την εγκαταλείψουν παρά την υποχώρηση των δραστηριοτήτων τους. Παραμένουν πιστές.

  • Kerin Hope
Δεν εγκαταλείπουν τη Βουλγαρία οι ξένες τράπεζες
Οι φόβοι ότι οι ξένες τράπεζες θα δεχτούν πιέσεις να κλείσουν τις θυγατρικές τους στη Βουλγαρία μπορεί να έχουν υποχωρήσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει χαθεί και η ανησυχία πως η ύφεση βαθαίνει.

Αυστριακές, ιταλικές, ελληνικές και ουγγρικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν το 80% της αγοράς της Βουλγαρίας, φρόντισαν να αποσύρουν 1,5 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να μειώσει την υποχρεωτική διακράτηση αποθεμάτων. Πλέον οι τράπεζες καλούνται να κρατούν το 10% των καταθέσεών τους σε αποθέματα, ενώ πριν το ποσοστό άγγιζε το 12%.

Το εν λόγω μέτρο υποτίθεται ότι αποφασίστηκε προκειμένου να στηριχτεί η ρευστότητα, αλλά τελικά οι ξένες τράπεζες προτίμησαν να αποσύρουν κεφάλαια και να τα γυρίσουν στις μητρικές αγορές τους.

Ορισμένες, δε, προχώρησαν σε πρόωρη αποπληρωμή κοινοπρακτικών δανείων, προκειμένου να στηρίξουν τους ισολογισμούς τους.

Η Βουλγαρία αντιμετώπισε πιστωτική έκρηξη, λόγω της αναμενόμενης εισόδου της στην Ε.Ε., με τις χορηγήσεις να φτάνουν στο 63% του ΑΕΠ το 2007, από 36% που ήταν το 2004.

Όμως η πορεία αυτή έληξε απότομα τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι τράπεζες σκλήρυναν τους όρους δανεισμού για τις μικρές επιχειρήσεις αλλά και όσον αφορά στην παροχή καταναλωτικών πιστώσεων. Τα επιτόκια καταθέσεων ακολούθησαν ανοδική πορεία, καθώς τα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών αποφάσισαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των μητρικών εταιριών.

Πάντως ο λόγος δανείων προς καταθέσεις (loan-to-deposit ratio) εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλός, καθώς φτάνει στο 125%.

"Όλα άλλαξαν γρήγορα. Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια υποχώρησε απότομα και οι δαπάνες μειώθηκαν καθώς οι καταναλωτές ένιωσαν ανασφάλεια για το μέλλον", υπογραμμίζει η κ. Stylian Vatev, διευθύνουσα σύμβουλος της United Bulgarian Bank, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Η κατάρρευση του τραπεζικού κλάδου στη χώρα το 1997, με τις μισές βουλγαρικές τράπεζες να διακόπτουν τη λειτουργία τους, έχει καταστήσει ιδιαίτερα ευαίσθητους τους πολίτες σχετικά με τις τάσεις που επικρατούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το μεγαλύτερο ρίσκο για τις τράπεζες είναι ο κλάδος real estate, ο οποίος αντιστοιχεί στο 30% των συνολικών κεφαλαιουχικών εισροών, η συνολική αξία των οποίων έφτασε στα 4,5 δισ. ευρώ το 2008.

Οι αναπτυξιακές εταιρίες που δανείστηκαν για να προωθήσουν "πράσινα¨" προγράμματα ανάπτυξης βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες δυσκολίες στο να πουλήσουν διαμερίσματα και γραφεία, καθώς οι αγοραστές προτιμούν να περιμένουν μεγαλύτερη πτώση των τιμών.

Ακόμη περισσότερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αντί να μπορούν να λάβουν νέα δάνεια, βλέπουν τις τραπεζικές καταθέσεις τους να υποχωρούν.

"Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αύξηση των χρεών μεταξύ εταιριών. Οι πληρωμές προς τους προμηθευτές έχουν παγώσει, ενώ οι καθυστερήσεις στην καταβολή του ΦΠΑ εντείνουν ακόμα περισσότερο τα προβλήματα". Αυτό τονίζει ο κ. Ivo Prokopiev, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Εργοδοτών της Βουλγαρίας.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν στο 3,1% τον Μάρτιο, από 2,4% που ήταν τον Δεκέμβριο, ενώ έως το τέλος του έτους μπορεί να αγγίξουν το 5%, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών στη Σόφια.

"Σε αρκετές περιπτώσεις οι τράπεζες προχωρούν σε νέες συμφωνίες με τους πελάτες τους για την αποπληρωμή δανείων. Άλλωστε έχουμε μακροχρόνιες σχέσεις και συναλλαγές με τους πελάτες μας", τονίζει ο κ. Αντώνης Χασσιώτης, διευθύνων σύμβουλος της EFG PostBank, θυγατρική της ελληνικής EFG Eurobank.

Πάντως, παρά τα προβλήματα, οι βουλγαρικές τράπεζες ανακοίνωσαν κέρδη 270 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο.

Οι δείκτες κεφαλαιουχικής επάρκειας παραμένουν ισχυροί, με μέση διαμόρφωση στο 16,8%, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει αναγκαστεί να σώσει κάποια τράπεζα, αν και έχει τοποθετήσει 500 εκατ. λέβα στην κρατική τράπεζα ανάπτυξης προκειμένου να υπάρξει διατήρηση της ροής χορηγήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

"Οι διεθνείς τραπεζικοί οργανισμοί (EBRD και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) εξακολουθούν, μέσω των χορηγήσεων, να στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις", προσθέτει ο κ. Levon Hampartzoymian, διευθύνων σύμβουλος της Bulbank, θυγατρική της ιταλικής Unicredit.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών η σύνδεση ευρώ και λεβ έχει προσφέρει σαφή στήριξη στη διατήρηση της σταθερότητας. Όμως, παρά την καλή δημοσιονομική εικόνα, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας δεν έχει κατορθώσει να ορίσει χρονοδιάγραμμα ένταξης στην ευρωζώνη. 

Ο κ. Prokopiev, πάντως, σημειώνει: "Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες βουλγαρικές εταιρίες έχουν υψηλή έκθεση δανεισμού σε συνάλλαγμα. Την ίδια στιγμή, όμως καθίσταται σαφές ότι το οικονομικό κλίμα αρχίζει να βελτιώνεται".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v