Ευάλωτο το ελβετικό φράγκο

To ελβετικό φράγκο μπορεί να υπονομευθεί εάν η Swiss National Bank αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το νόμισμα ως εργαλείο τόνωσης της οικονομίας, κατά την τακτική συνεδρίαση καθορισμού των επιτοκίων σήμερα.

  • Peter Garnham
Ευάλωτο το ελβετικό φράγκο
To ελβετικό φράγκο μπορεί να υπονομευθεί εάν η Swiss National Bank αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το νόμισμα ως εργαλείο τόνωσης της οικονομίας, κατά την τακτική συνεδρίαση καθορισμού των επιτοκίων σήμερα.

Με τον τρίμηνο στόχο επιτοκίων ήδη στην κλίμακα του 0% - 0,5%, η SNB έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών στα επιτόκια. Έτσι, ίσως αποφασίσει ότι το πιο αδύναμο φράγκο είναι η καλύτερη μέθοδος ενεργοποίησης περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσης.

Το "καταφύγιο" του ελβετικού φράγκου έχει καταφανεί στην πρόσφατη χρηματιστηριακή αναταραχή, ωθώντας το προς το υψηλό του 1,43 φράγκου ανά ευρώ που είχε σημειωθεί πέρυσι τον Οκτώβριο. Τυχόν περαιτέρω ανατίμηση (σε εμπορική βάση το φράγκο έχει ενισχυθεί 9% από τον Ιούλιο) θα ισοδυναμεί με επιβολή αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής - το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλει η κεντρική τράπεζα.

Ο κ. Mansoor Mohi-uddin της UBS πιστεύει ότι η μη "επιθετική" SNB θα πατάξει τη δίδυμη πρόκληση του αποπληθωρισμού και του ισχυρού νομίσματος, αποφασίζοντας να αγοράσει ξένα ομόλογα. "Γι' αυτό θα χρειαστεί να τυπώσει χρήμα (ποσοτική χαλάρωση) για να αποτρέψει τους αποπληθωριστικούς κινδύνους. Με την παρέμβαση αυτή στις αγορές συναλλάγματος με εξαγορές ομολόγων σε ξένα νομίσματα θα βοηθηθεί διπλά η επιστροφή του κινδύνου στη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ - φράγκου".

Ο κ. Mohi-uddin τονίζει ότι, αν αυτή η γνώμη ακούγεται παρατραβηγμένη, θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως η αγορά ομολόγων της Ελβετίας απλώς δεν είναι αρκετά μεγάλη ώστε να υποστηρίξει εγχώρια ποσοτική χαλάρωση.

Η Bank of England, που αντιμετωπίζει ανάλογο ζήτημα χαμηλών επιτοκίων, αποφάσισε να αγοράσει εγχώρια ομόλογα για να επεκτείνει την προσφορά χρήματος. Έχει όμως τα περιθώρια να το κάνει, καθώς στη βρετανική οικονομία πέρυσι υπήρχαν εγχώρια ομόλογα ύψους 800 δισ. λιρών, εκ των οποίων τα 500 δισ. στερλίνες ήταν κρατικά ομόλογα. Η ΒοΕ σκοπεύει να αγοράσει κρατικά ομόλογα έως 75 δισ. στερλίνες σε τρεις μήνες.

Στον αντίποδα, τα εγχώρια ομόλογα σε κυκλοφορία της Ελβετίας ήταν 267 δισ. φράγκα με τα κρατικά ομόλογα να καλύπτουν μόνο 125 δισ. φράγκα.

Ένα άλλο πρόβλημα με τις πωλήσεις φράγκων είναι ότι η SNB μπορεί να κατηγορηθεί για ανταγωνιστική υποτίμηση, την οποία δεν θα "χωνέψουν" εύκολα πολλές χώρες που θέλουν να ευνοηθούν από το φθηνό νόμισμα. Το γεγονός ότι η Ελβετία δεν περιλαμβάνεται στο "G7" ή στο ΄"G20" ίσως της δίνει κάποια περιθώρια, όπως τονίζει ο κ. Steve Barrow της Standard Bank, αλλά σε κάθε περίπτωση "είναι κάτι που η χώρα πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά πριν το κάνει".

Ο κ. Barrow πιστεύει ότι η Ελβετία θα ακολουθήσει την πορεία που είχε κρατήσει στην προηγούμενη κρίση το 2003-04, όταν η SNB μείωσε τα επιτόκια και παρενέβη φραστικά για αποδυνάμωση του φράγκου, απειλώντας με απευθείας παρέμβαση στην αγορά.

"Εάν δεν λειτουργήσει αυτή η προσέγγιση, όπως πιστεύουμε, ίσως χρειαστεί πραγματική παρέμβαση… Στην τελευταία ανάλυση το φράγκο εμφανίζεται ευάλωτο".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v