Και οι… δείκτες τρελάθηκαν!

Τόσο το Χρηματιστήριο Σαγκάης όσο και ο δείκτης Baltic Dry έχουν αφηνιάσει, τροφοδοτώντας ελπίδες decoupling. Παραμένουν πάντως πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά τους και έχουν πολλάκις αποδειχτεί απατηλοί.

  • John Authers
Και οι… δείκτες τρελάθηκαν!
Κάπου το έχουν ξανακούσει οι επενδυτές αυτό, αλλά πάντως οι δείκτες του κύριου χρηματιστηρίου της Κίνας (Shanghai Composite) και των ναύλων ξηρού φορτίου (Baltic Dry) έχουν αφηνιάσει. Και οι δύο δείκτες, τόσο του κόστους διαθέσιμου χώρου στα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου όσο και των τιμών των κινεζικών μετοχών στην εγχώρια αγορά, ήταν κάποτε κύρια επιχειρήματα της «φούσκας της αποσύνδεσης» (decoupling bubble).

Η θεωρία ήταν ότι με την «αποσύνδεση» η Κίνα θα συνέχιζε να αναπτύσσεται, ανεξάρτητα από τις υφέσεις στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη. Η ανάγκη της για μηχανολογικό εξοπλισμό και πρώτες ύλες θα την υποχρέωνε να κάνει εισαγωγές και θα βοηθούσε τον υπόλοιπο κόσμο να επιβιώσει από την ύφεση.

Με την αναρρίχηση της Σαγκάης, οι κινεζικές μετοχές «Α» είχαν ανατιμηθεί 455% στη διετία έως τον Οκτώβριο 2007. Στους 12 μήνες που ακολούθησαν διολίσθησαν 72%.

Οι ναύλοι ήταν ακόμη πιο νευρικοί. Ο δείκτης Baltic Dry εξαπλασιάστηκε μέχρι να φτάσει στο ζενίθ τον περασμένο Μάιο. Στη συνέχεια, καθώς αναφερόταν ότι τα πλοία έφευγαν από την Κίνα σχεδόν άδεια, υποχώρησε 94%.

Τα τελευταία στοιχεία για το κινεζικό εμπόριο έμοιαζαν να βάζουν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της «αποσύνδεσης». Οι εισαγωγές τον Ιανουάριο μειώθηκαν 43% σε σχέση με πέρυσι - μακράν ο χειρότερος αριθμός στην Ιστορία.

Πώς μπορεί ο δείκτης Baltic Dry να έχει τριπλασιαστεί στους δύο τελευταίους μήνες; Πώς γίνεται να έχει ανέβει η Σαγκάη κατά το ένα τρίτο; Αυτές οι κινήσεις έχουν αφυπνίσει το ενδιαφέρον, τροφοδοτώντας κέρδη σε ενεργητικά που μπορεί να ευνοηθούν από την επιστροφή του πληθωρισμού.

Ορισμένα μεγέθη από την Κίνα επιβεβαιώνουν αυτή την ελπίδα.

Οι δείκτες ΡΜΙ κινούνται σε επίπεδα συρρίκνωσης, αλλά έχει βελτιωθεί τους δύο τελευταίους μήνες. Οι τράπεζες έχουν χρήματα να δανείσουν και τα δανείζουν, τονώνοντας την προσφορά χρήματος.

Η αγορά μπορεί να νομίζει ότι αυτή είναι απόδειξη πως αποδίδει το πακέτο οικονομικής στήριξης της Κίνας.

Και ίσως είναι πράγματι έτσι. Αλλά το πόρισμα είναι πρώιμο και δεν είναι σοφό να δίνουμε τεράστια σημασία στις κινήσεις της Σαγκάη ή του Baltic Dry. Και οι δύο αφενός βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά τους και αφετέρου έχουν υπάρξει πολύ παραπλανητικοί στο παρελθόν.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v