Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Το Μεγάλο Σχέδιο διάσωσης

Το Μεγάλο Σχέδιο για τη διάσωση του χρηματοοικονομικού συστήματος ανακοινώθηκε, αλλά δεν έτυχε θερμής υποδοχής. Μήπως η κυβέρνηση Obama έχασε την ευκαιρία να καταπλήξει επενδυτές, πολιτικούς και κοινό με τη νέα προσέγγιση;

  • Lex
ΗΠΑ: Το Μεγάλο Σχέδιο διάσωσης
Αυτό ήταν όλο; Οι αγορές υποδέχτηκαν την παρουσίαση του Μεγάλου Σχεδίου του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, κ. Tim Geithner, για τη διάσωση του χρηματοοικονομικού συστήματος με περιφρόνηση. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατρακύλησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, συνεχίζοντας με πτώση άνω των 350 μονάδων μέχρι νωρίς το απόγευμα.

Όμως, αυτή ήταν η χρυσή ευκαιρία για την κυβέρνηση Obama να καταπλήξει τους επενδυτές, τους πολιτικούς και το κοινό με την ισχυρή, νέα προσέγγιση. Και απέτυχε.

Η προφανής έλλειψη του σκεπτικού για μια απλή και εγγυημένη λύση, παρά τις προδιαγραφές του σχεδίου, ήταν ατυχής. Ομολογουμένως, οι διαρροές των βασικών στοιχείων του σχεδίου "έκλεψαν" τη λάμψη του κ. Geithner.

Όμως, εν τέλει, για τον δανεισμό καταναλωτών και επιχειρήσεων, το υπουργείο πενταπλασιάζει ένα μη εγκεκριμένο -ακόμα- πρόγραμμα, η εκτέλεση του οποίου απαιτεί περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σε άλλο σημείο, οι βλέψεις για ένα δημόσιο - ιδιωτικό επενδυτικό fund για τα "τοξικά στοιχεία" εγείρουν τα ίδια ενοχλητικά ερωτήματα που σχετίζονται με την τιμολόγηση και την προστασία των φορολογουμένων.

Ο κόσμος ζητούσε ξεκάθαρη δράση, αυτό όμως που πήρε ήταν ψήγματα και όχι ουσία. Το "stress test", το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τράπεζες που διαθέτουν στοιχεία ενεργητικού τα οποία ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια (μια εκλεκτή ομάδα περίπου 14 τραπεζών), είναι συγκεχυμένο.

Το υπουργείο Οικονομίας εξακολουθεί να είναι απροετοίμαστο όσον αφορά στην αντιμετώπιση της "άβολης" πραγματικότητας, που δείχνει ότι κάποια από τα "τέρατα" και τα μεγαλύτερα ονόματα του τραπεζικού κλάδου είναι αφερέγγυα

Η πραγματική εξέταση των κεφαλαιακών θέσεων θα στήριζε τη λογική ότι οι τράπεζες που αποτυγχάνουν (ακόμα και οι μεγάλες) θα πρέπει να περάσουν σε κυβερνητικά χέρια ή να κλείσουν και να πουληθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αντί αυτού, όπως φαίνεται, ένας ακόμα "γύρος" ενισχύσεων είναι καθ’ οδόν - αυτή τη φορά για τη μετατροπή των μετατρέψιμων μετοχών σε κοινές.

Ο κ. Geithner ορθώς αναγνώρισε ότι η πολιτική εδώ και πέντε μήνες "κυνηγά" μια κλιμακούμενη κρίση. Η αδυναμία της κυβέρνησης να ξαναπάρει την πρωτοβουλία είναι απογοητευτική. Αυτό το σχέδιο αντιπροσωπεύει την αρχή ενός ακόμα γύρου πρωτοβουλιών. Μπορεί να αποδειχτούν πιο αποδοτικές. Προς το παρόν, όμως, δίνεται η αίσθηση μίας ακόμα αποτυχίας.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v