Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις α λα γαλλικά στους traders

Αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις για να μπει φρένο στις υψηλές απολαβές των ανώτατων διοικητικών στελεχών, με τον Γάλλο Πρόεδρο Nicolas Sarkozy να προαναγγέλλει αυστηρότερα μέτρα για τα μπόνους των traders.

  • Ben Hall (Παρίσι), George Parker, Adrian Cox (Λονδίνο)
Πιέσεις α λα γαλλικά στους traders
Αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις για να μπει φρένο στις υψηλές απολαβές των ανώτατων διοικητικών στελεχών και ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Nicolas Sarkozy προαναγγέλλει αυστηρότερα μέτρα για τα μπόνους των traders.

Ο κ. Sarkozy απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει προκαθορισμένο όριο για τις απολαβές των ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων που λαμβάνουν κρατική βοήθεια, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία χρειάζεται τους καλύτερους managers, τόνισε ωστόσο ότι θέλει αλλαγές στην πρακτική των αμοιβών που επιτρέπουν στους traders να παίρνουν πολύ μεγάλα ρίσκα.

"Πιο πολύ με σοκάρει το σύστημα των μπόνους για τους traders, παρά οι απολαβές των επικεφαλής των τραπεζών. Αυτό είναι που πρέπει να αλλάξουμε". Αυτό δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Η κίνηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, κ. Barack Obama, ο οποίος χαρακτήρισε "επαίσχυντο" το ποσό των 18,4 δισ. δολαρίων που ήταν τα μπόνους τα οποία δόθηκαν στη Wall Street το 2008 και επέβαλε περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν στις απολαβές των τραπεζικών στελεχών που θα αναζητήσουν κρατική βοήθεια στο μέλλον.

Ο κ. Sarkozy υπεραμύνθηκε της οικονομικής του πολιτικής σε τηλεοπτική του συνέντευξη, καθώς αυξάνεται η δημόσια δυσαρέσκεια για το γαλλικό κυβερνητικό σχέδιο ύψους 360 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών αλλά και για την έλλειψη μέτρων προκειμένου να ενισχυθεί η οικιακή κατανάλωση.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Λόρδος Mandelson, προειδοποίησε τις βρετανικές τράπεζες ότι κινδυνεύουν να προκαλέσουν τη μήνιν του κοινού εάν χορηγούν μπόνους που θεωρούνται υπερβολικά υψηλά.

Η βρετανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να διαχειριστεί την πολιτική αμοιβών των τραπεζών (συμπεριλαμβανομένων των ημικρατικών RBS και Lloyds Banking Group), ωστόσο έχει ανακοινώσει περιορισμούς στις διοικητικές απολαβές, ενώ πιέζει παρασκηνιακά για να διατηρηθούν σε χαμηλό επίπεδο τα μπόνους.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει σκληρύνει σταδιακά την προσέγγισή της όσον αφορά στις αμοιβές στις τράπεζες που λαμβάνουν κρατική βοήθεια. Ως αντάλλαγμα για την κρατική βοήθεια ύψους 10,5 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση της Γαλλίας απαίτησε από τις τράπεζες να περιορίσουν τις αποζημιώσεις απόλυσης και να προσφέρουν δικαιώματα προαίρεσης στα διοικητικά στελέχη μόνο αν αυτά είναι διαθέσιμα και για όλους τους εργαζομένους, κάτι με το οποίο έχουν ήδη συμμορφωθεί οι τράπεζες. Όμως, για τα επιπλέον 10,5 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν τον προηγούμενο μήνα, ο κ. Sarkozy ανάγκασε τα ανώτατα στελέχη να παραιτηθούν από τα μπόνους για το 2008, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.

Μέχρι τώρα το Παρίσι απέφευγε να επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς στις αμοιβές, φοβούμενο ότι θα αποθάρρυνε τις τράπεζες (που σε γενικές γραμμές είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι οι αντίστοιχες αμερικανικές, οι βρετανικές και οι γερμανικές) από το να λάβουν κρατικά κεφάλαια.

Ο κ. Sarkozy θέλει τα πιστωτικά ιδρύματα να λάβουν αυτή την ενίσχυση προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα έχουν καμία δικαιολογία να περιορίσουν τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Παράλληλα, η κυβέρνησή του επιμένει ότι για να λάβουν οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες Renault και Peugeot-Citroen κρατικά κεφάλαια, θα πρέπει τα στελέχη τους να εγκαταλείψουν τα μπόνους.

Στη Γαλλία και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι αρμόδιες αρχές πρέπει όχι μόνο να διατηρήσουν τους ταλαντούχους τραπεζίτες στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα που καλούνται να ενισχύσουν αλλά και να τους αποθαρρύνουν από το να παίρνουν μεγάλα ρίσκα ή να επιβραβεύουν αυτούς που αποφέρουν ζημίες.

Τα μπόνους για το 2008 ήδη εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 50% περίπου, λόγω των απομειώσεων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά και της πτώσης στις διεθνείς αγορές.

Μία από τις ιδέες που επεξεργάζονται οι ευρωπαϊκές αρχές είναι να κλιμακώνουν τα μπόνους για αρκετά χρόνια, μειώνοντας ταυτόχρονα το ποσοστό που καταβάλλεται σε μετρητά - ακόμα και να παίρνουν πίσω τα μπόνους των τραπεζιτών εκείνων των οποίων η πρακτική οδηγεί σε ζημίες.

Η Γερμανία έχει ήδη, από τον περασμένο Οκτώβριο, επιβάλει πλαφόν στους μισθούς των τραπεζιτών που στρέφονται στο κράτος για ενίσχυση, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται το θέμα των αμοιβών για τα στελέχη των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v