Εξ ανάγκης συγχωνεύσεις στην Ευρώπη το 2009

Αρκετές συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ευρώπη το 2009, αλλά εξ ανάγκης, λόγω της κρίσης, αναμένουν οι αναλυτές της UBS, οι οποίοι πραγματοποίησαν έρευνα μεταξύ 160 κορυφαίων στελεχών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

  • Lina Saigol (Λονδίνο)
Εξ ανάγκης συγχωνεύσεις στην Ευρώπη το 2009
Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ευρώπη μοιάζει έτοιμο να αλλάξει ριζικά εντός του 2009, καθώς οι επικεφαλής ορισμένων από τις μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις της ηπείρου εξετάζουν συμφωνίες μεταμόρφωσης, βάσει πρόσφατης έρευνας.

Η ανάγκη συγκέντρωσης δυνάμεων σε κάποιους κλάδους, οι φθηνές αποτιμήσεις αλλά και η ανάγκη νέας ηγεσίας θα οδηγήσει σε σειρά συμφωνιών, όπως ακριβώς συνέβη στις προηγούμενες κρίσεις των δεκαετιών ’30, ’70 και στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Το παραπάνω συμπέρασμα εξάγεται από report των UBS και Boston Consulting Group μεταξύ 160 επικεφαλής ευρωπαϊκών εισηγμένων εταιριών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε έξι εβδομάδες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Η πιστωτική κρίση αλλά και το υψηλό κόστος βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης έχουν οδηγήσει αρκετές εταιρίες να ακυρώσουν εξαγορές, όπως συνέβη με την περίπτωση της BHP Billiton, η οποία απέσυρε την προσφορά 62 δισ. δολαρίων για τη Rio Tinto, μία από τις σημαντικότερες αποσύρσεις στην επιχειρηματική ιστορία.

Ο όγκος εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ευρώπη από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει 20%.

Ο κ. Daniel Stillit, επικεφαλής ειδικών ερευνών της UBS, υποστηρίζει ότι "το 2009 θα δούμε αρκετές συγχωνεύσεις μεταμόρφωσης, που θα στηριχτούν στην ανάγκη αλλαγών".

Περίπου το 50% των εταιριών που συμμετείχαν στην έρευνα, με αξία κεφαλαιοποίησης που κυμαίνεται από 5 έως 20 δισ. δολάρια, αναμένουν ότι θα υπάρξουν συγχωνεύσεις στον κλάδο δραστηριοποίησής τους.

Η UBS καταγράφει σειρά πιθανές συμφωνίες που μπορούν να πραγματοποιηθούν το 2009, μεταξύ των οποίων είναι η συγχώνευση της Renault με τη μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων της Fiat, η συγχώνευση μεταξύ Areva και Alstom, η απόκτηση από την AstraZeneca της μικρότερης σε κεφαλαιοποίηση ανταγωνίστριά της Shire και η εξαγορά της γερμανικής Hochtief από την ισπανική ACS.

Η BHP μπορεί, επίσης, να επιστρέψει και να διεκδικήσει εκ νέου τη Rio Tinto, ενώ η Xstrata μπορεί να αποκτήσει τη Lonmin, στην οποία άλλωστε κατέχει ποσοστό ελέγχου 25% ικανό να μπλοκάρει οποιονδήποτε άλλο επιθυμεί να την αποκτήσει.

Βέβαια την ίδια στιγμή οι επικεφαλής τονίζουν ότι η πραγματοποίηση συμφωνιών την τρέχουσα περίοδο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη λόγω των συνθηκών.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v