Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πύραυλοι" στις αγορές με καύσιμα 1.873 δισ.€

Τα χρηματιστήρια αντέδρασαν με εκρηκτικά ράλι στη συντονισμένη εκστρατεία διάσωσης προβληματικών τραπεζών. Ήταν η καλύτερη μέρα για τη Wall, μετά την ανάκαμψη που ακολούθησε το μεγάλο κραχ του '29.

  • FT Reporters
Πύραυλοι στις αγορές με καύσιμα 1.873 δισ.€
Τα διεθνή χρηματιστήρια αντέδρασαν θετικά στη συντονισμένη εκστρατεία διάσωσης των προβληματικών τραπεζών του πλανήτη, με τις κυβερνήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να ανακοινώνουν μέτρα αποκατάστασης της ρευστότητας και διάθεσης νέων κεφαλαίων στα τραπεζικά συστήματα. Ήταν η καλύτερη μέρα για το αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά την ανάκαμψη που ακολούθησε το μεγάλο κραχ του '29.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν συνολικά με 1.873 δισ. € (2.546 δισ. δολ., 1.465 δισ. στερλίνες) στο πλαίσιο συντονισμένων προγραμμάτων τόνωσης των χρηματοοικονομικών κλάδων, προκαλώντας κατακόρυφα ράλι τιμών στα χρηματιστήρια.

Στο μεγαλύτερο σχέδιο που καταρτίστηκε με βάση το μοντέλο της βρετανικής πρωτοβουλίας, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει έως 400 δισ. ευρώ σε πιστωτικές εγγυήσεις για διατραπεζικό δανεισμό και θα παρακαταθέσει 100 δισ. ευρώ σε κεφάλαιο που θα προσφέρει ενέσεις κεφαλαίου στους χρηματοοικονομικούς οίκους και θα εξαγοράσει τα μη ρευστοποιήσιμα ενεργητικά. Το γερμανικό σχέδιο είναι η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση σε καιρό ειρήνης στην οικονομία της χώρας.

Το Παρίσι θα εγγυηθεί έως 320 δισ. ευρώ σε διατραπεζικά δάνεια και θα διαθέσει 40 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια προς τις τράπεζες. Η Ολλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Πορτογαλία και η Νορβηγία συμμετείχαν στην προσπάθεια, δεσμευόμενες συνολικά με 501 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις και κεφαάλαια, ενώ η βρετανική κυβέρνηση θα διαθέσει 37 δισ. στερλίνες (47 δισ. ευρώ) σε νέα κεφάλαια προς τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κράτους, στο πλαίσιο του προγράμματος 400 δισ. στερλινών που έχει ήδη ανακοινώσει.

Τα διεθνή χρηματιστήρια εκτινάσσονταν καθώς ανακοινωνόταν η ευρωπαϊκή εκστρατεία. Ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 8,3%, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εκτίναξη στην ιστορία, όταν η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρόγραμμα. Ο Dax στη Φρανκφούρτη ακολούθησε με αναρρίχηση 11,4%, ενώ ο CAC στο Παρίσι ενισχύθηκε 11,2%.

Αναλυτές τονίζουν ότι, διεκπεραιώνοντας το πρόγραμμα διάσωσης του χρηματοοικονομικού συστήματος από την κατάρρευση στο "παρά πέντε", οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέδειξαν άλλη μία φορά ότι συχνά χρειάζεται μια γερή κρίση για να "βγει το καλύτερο" από την 50ετή Κοινότητα. Μολονότι το πρόγραμμα δεν διασφαλίζει ταχεία επιστροφή της σταθερότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές και παρότι επιβλήθηκε πολύ καθυστερημένα για να γλιτώσει πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δείχνει να σηματοδοτεί το σημείο καμπής για την προσέγγιση της κρίσης στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες υποσχέθηκαν απεριόριστο δανεισμό σε δολάριο, σε κινήσεις συντονισμένες με την αμερικανική Federal Reserve. Αυτή η δραματική περαιτέρω διεύρυνση στις επιχειρήσεις ρευστότητας της Fed έχει στόχο να καθησυχάσει την έντονη ζήτηση για δολάρια στην Ευρώπη. Οι ενδείξεις ανακούφισης εμφανίστηκαν στις παγωμένες πιστωτικές αγορές, που βρίσκονται στο επίκεντρο της χρηματοοικονομικής κρίσης, καθώς το τρίμηνο Libor του δολαρίου υποχώρησε στο 4,75% από 4,82%, με τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο, και είναι η πρώτη φορά που έπεσε από την περασμένη Δευτέρα.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο αντέδρασε με ράλι όταν η Wall Street άνοιξε, καθώς άρχισαν να ανακοινώνονται οι λεπτομέρειες του σχεδίου επανακεφαλαιοποίησης των αμερικανικών τραπεζών και άλλων οίκων. Το αμερικανικό χρηματιστήριο απόλαυσε τη μεγαλύτερη άνοδό του μετά την ανάκαμψη που ακολούθησε το μεγάλο κραχ του 1929.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v