Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τη Ρωσία

Οι επενδυτές συρρέουν στην έξοδο από τη Ρωσία, καθώς ο πόλεμος στη Γεωργία ενισχύει την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή και ως εκ τούτου και το ρίσκο των τοποθετήσεών τους. "Δράστε τώρα, σύντροφοι" τονίζουν οι αναλυτές.

  • Charles Clover (Μόσχα)
Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τη Ρωσία
Οι επενδυτές απέσυραν τα κεφάλαιά τους από τη Ρωσία, υπό τη σκιά του πολέμου στη Γεωργία, με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1998, βάσει νέων στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές αγορές μετοχών και χρέους υποχωρούν έντονα, από την έναρξη των συγκρούσεων στη Γεωργία στις 8 Αυγούστου, με τις αποδόσεις των ομολόγων σε ρούβλια να έχουν ενισχυθεί κατά 150 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται την ίδια στιγμή που ο Πρόεδρος της χώρας, κ. Dmitry Medvedev, δέχεται πιέσεις από τους Ρώσους επιχειρηματίες, καθώς η πιστωτική κρίση αρχίζει να γίνεται αισθητή και στη ρωσική επιχειρηματική πραγματικότητα.

Οι συνθήκες που επικρατούν στις πιστωτικές αγορές της χώρας αναμένεται ότι θα συζητηθούν τον επόμενο μήνα στη Σύνοδο των Ολιγαρχών, καθώς η Ρωσική Ένωση Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων θα συναντήσει τον πρωθυπουργό κ. Vladimir Putin, προκειμένου να συζητηθούν θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για σύνοδο που πραγματοποιείται μία φορά ετησίως.

Ο κ. Vladimir Potanin, επικεφαλής της Interros, ενός εκ των κορυφαίων ρωσικών βιομηχανικών ομίλων, έχει εκφράσει την ανησυχία του στον κ. Medvedev σχετικά με την έλλειψη μακροχρόνιου δανεισμού στη χώρα, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσίευμα της εφημερίδας "Vedomosti".

Οι σφιχτές πιστωτικές συνθήκες έχουν καταστεί ακόμη πιο δύσκολες μετά και την αποχώρηση των ξένων κεφαλαίων λόγω του πολέμου. Στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αποδεικνύουν ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας υποχώρησαν πάνω από 16,4 δισ. δολάρια για την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 8 Αυγούστου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση της τελευταίας 10ετίας, σύμφωνα με τον κ. Ivan Tchakarov της Lehman Brothers.

Η έτερη μεγαλύτερη υποχώρηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας ήταν κατά 16,5 δισ. δολάρια τον Ιούνιο του 2008, όταν η Ρωσία αποπλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της στο Paris Club.

Ο κ. Gennady Melikyan, αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, υποστηρίζει ότι το sell-off οφείλεται στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί και προσθέτει: "Οι ξένοι επενδυτές αποχωρούν από ορισμένες επενδύσεις και από τις μετοχικές αγορές. Το μεγαλύτερο πλήγμα το έχουν δεχτεί οι αγορές συναλλάγματος. Νομίζω, όμως, ότι έχουν φτάσει στον πάτο".

Αν και η ισοτιμία του ρουβλιού έχει παραμένει σχετικά σταθερή από την αρχή των συγκρούσεων, εξαιτίας και παρεμβάσεων από την κεντρική τράπεζα, το χρηματιστήριο της χώρας έχει υποχωρήσει 6,5% από τις 7 Αυγούστου, ενώ οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται στην αύξηση κεφαλαίων, καθώς οι επενδυτές επιθυμούν όλο και υψηλότερα yields προκειμένου να αγοράσουν ομόλογα.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η ρωσική οικονομία, αν και διατηρεί έναν από τους σταθερότερους προϋπολογισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν είναι άνοση στις συνθήκες που επικρατούν σε διεθνώς, γεγονός που πιθανώς να αποδειχτεί και πολύ καλό τεστ για την ικανότητα λήψης αποφάσεων από το Κρεμλίνο.

Λερναία Ύδρα των μπουρζουάδων έχει αποστείλει το μήνυμά της: αλλάξτε στάση, σύντροφοι!". Αυτό υποστηρίζει ένας από τους πλέον δημοφιλείς αρθρογράφους στο Internet, ο κ. Dmitry Oreshkin, στην ιστοσελίδα www.ej.ru, σε μία σαφή χιουμοριστική υπενθύμιση του κομμουνιστικού παρελθόντος της ρωσικής ηγεσίας.

Από την πλευρά του, ο υπ. Οικονομικών, κ. Alexei Kudrin, τονίζει ότι "δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να αλλάξει τα σχέδιά μας", με δεδομένο φυσικά ότι η Ρωσία διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα 581 δισ. δολαρίων, δηλαδή τα τρίτα υψηλότερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όμως, η υποχώρηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης θα καταστήσει περισσότερο δύσκολη την προσπάθεια των ρωσικών εταιριών να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, καθώς οι εισροές ξένων κεφαλαίων αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο ποσοστό του επιχειρηματικού δανεισμού.

"Η αγορά είναι ευαίσθητη στην έξοδο των ξένων κεφαλαίων", σημειώνει ο κ. Kingsmill Bond της επενδυτικής τράπεζας Troika Dialogue και προσθέτει πως "η βασική αχίλλειος πτέρνα της ρωσικής αγοράς αφορά στο ότι οι εγχώριες μακροχρόνιες επενδύσεις είναι περιορισμένες".
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v