Έκκληση για συνεργασία κεντρικών τραπεζών

Διευρυμένη και καλύτερα συντονισμένη συνεργασία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, σε περιόδους κρίσης όπως η τρέχουσα, ζητά ο κ. Jean-Pierre Roth, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας.

  • Ralph Atkins & Haig Simonian (Ζυρίχη)
Έκκληση για συνεργασία κεντρικών τραπεζών
Η έκτακτη βοήθεια που παρέχουν οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι περισσότερο ομοιογενής προκειμένου οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι να μην αναζητούν βοήθεια εκτός της «φυσικής τους αγοράς», σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB).

Ο κ. Jean-Pierre Roth, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, σε συνέντευξή του στους «Financial Times» επισημαίνει ότι η περαιτέρω ενοποίηση των χρηματαγορών μπορεί μία ημέρα να οδηγήσει τις μεγάλες τράπεζες σε αναζήτηση βοήθειας εκτός των αγορών τους, σε περιόδους που έχουν άμεση ανάγκη «ενέσεων ρευστότητας».

Οι δηλώσεις του υπογραμμίζουν τις ανησυχίες μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών, καθώς ο διαφορετικός τρόπος που λειτουργούν τα κορυφαία πιστωτικά ιδρύματα, πιθανώς να οδηγήσει σε διασυνοριακό «arbitrage» από τις κορυφαίες τράπεζες της υφηλίου.

«Θα πρέπει να δράσουμε προκειμένου να μειωθούν οι διαφορές μας και να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία», τονίζει ο κ. Roth και προσθέτει ότι «θα είναι εξαιρετικά «λεπτό» για μας μία ελβετική τράπεζα που αντιμετωπίζει προβλήματα να μην κτυπήσει τη δική μας πόρτα αλλά να αναζητήσει βοήθεια αλλού». Φροντίζει, πάντως, να προσθέσει ότι το παραπάνω είναι ένα «θεωρητικό παράδειγμα».

Υποστηρίζει ότι η πολιτική αποδοχής εγγυήσεων από τις κεντρικές τράπεζες όταν προσφέρουν ρευστό στις χρηματαγορές είναι ένας ακόμη τομέας που χρήζει ανάγκης καλύτερης συνεργασίας.

«Εάν μία κεντρική τράπεζα λειτουργεί υπό περισσότερο φιλελεύθερους κανόνες είναι κακό; Φυσικά ο καθένας οφείλει να αποφασίζει μόνος του. Όμως θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την ύπαρξη ενοποιημένων αγορών, τραπεζών που λειτουργούν σε όλο το μήκος και πλάτος της υφηλίου και τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Χαρακτήρισε τις πρόσφατες κινήσεις παροχής ρευστότητας – τις οποίες πραγματοποίησαν SNB και ΕΚΤ, σε συνεργασία με τη Fed – ως «ένα κλασικό παράδειγμα αρμονικής συνεργασίας». Σημειώνεται ότι στην τελευταία προσφορά χρήματος οι τράπεζες ζήτησαν το τετραπλάσιο από τα 10 δισ. ευρώ που πρόσφερε η ΕΚΤ για διάστημα 84 ημερών.

Ερωτώμενος εάν υπάρχει εν εξελίξει σχεδιασμός για καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών σε περιόδους κρίσης, ο κ. Roth απάντησε ότι «δεν υπάρχει, αλλά είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να εξετάσουμε».

Οι ελβετικές τράπεζες βρίσκονται μεταξύ αυτών που έχουν δεχθεί τα ισχυρότερα πλήγματα από την διεθνή πιστωτική κρίση. Πάντως ο κ. Roth επιμένει ότι η «υγεία» του χρηματοοικονομικού συστήματος της Ελβετίας παραμένει ισχυρή.

«Στην Ελβετία δεν υπάρχει δημόσια παρέμβαση στον τραπεζικό τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας είναι τόσο ισχυρός ώστε να μπορεί να λύνει μόνος του τα προβλήματά του και να διατηρεί την κεφαλαιουχική του επάρκεια. Αν και τα προβλήματα δεν έχουν εξαφανιστεί, είναι σαφές ότι ο δρόμος προς την επίλυση τους έχει ανοίξει», τονίζει.

Υπενθυμίζεται ότι η UBS, ο μεγαλύτερος διαχειριστής επενδύσεων πλούσιων πελατών και ο κορυφαίος χρηματοοικονομικός όμιλος της Ελβετίας, έχει προχωρήσει σε απομειώσεις ενεργητικού 43 δισ. δολαρίων λόγω της πιστωτικής κρίσης και των προβλημάτων στη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ. Οι απομειώσεις έχουν «αλλάξει» πλήρως την εικόνα της τράπεζας, από όμιλο-παράδειγμα ομαλής λειτουργίας και υψηλής κερδοφορίας σε όμιλο με συνεχείς απώλειες. Παράλληλα έχουν πλήξει και την εικόνα του ελβετικού τραπεζικού συστήματος.

Τα προβλήματα στην UBS αλλά και οι ανησυχίες για την Credit Suisse, η οποία, επίσης, έχει ανακοινώσει υψηλές ζημίες έχουν ενισχύσει την άποψη ότι υπάρχει ανάγκη καλύτερης επόπτευσης των ελβετικών τραπεζών.

Ο κ. Roth είναι υπέρ αυτής της άποψης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η κεφαλαιουχική επάρκεια των ελβετικών τραπεζών θα πρέπει να ενισχυθεί, τονίζει ότι «για μία κεντρική τράπεζα, η ύπαρξη περισσότερων κεφαλαίων είναι καλύτερη από το να υπάρχουν λιγότερα».
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v