Η Ιαπωνία και οι συμπληγάδες της ύφεσης

Η αρνητική πορεία της ιαπωνικής ανάπτυξης, αποδεικνύει ότι η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, δύσκολα θα "γλιτώσει" την ύφεση. Με τη χαμηλή δημοτικότητα της κυβέρνησης, το μέλλον είναι δυσοίωνο.

  • Lex
Η Ιαπωνία και οι συμπληγάδες της ύφεσης
Βάσει της τεχνικής «εξήγησης» τουλάχιστον, η Ιαπωνία βρίσκεται στο μέσο του δρόμου για την ύφεση. Το πραγματικό ΑΕΠ κατέγραψε ανάπτυξη -0,6% σε τριμηνιαία βάση στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Υπάρχει πρόβλημα; Σε ετήσια βάση η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου συνέχισε να αναπτύσσεται.

Με μία πρώτη ματιά η Ιαπωνία μοιάζει να έχει τα εχέγγυα να αντιμετωπίσει την ύφεση.
Οι επιχειρηματικοί ισολογισμοί παραμένουν ισχυροί και οι καταναλωτές, σε αντίθεση με τους «συναδέλφους» τους σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν είναι και τόσο πιεσμένοι. Η επιχειρηματική Ιαπωνία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις προηγούμενες περιόδους ύφεσης, έχοντας μειώσει σημαντικό μέρος της υπερχρέωσης, του εργατικού δυναμικού και των αποθεμάτων.

Όμως η κατάσταση της κυβέρνησης είναι λιγότερο φωτεινή. Δεν έχει και τόσο μεγάλη ρευστότητα, ενώ η δημοτικότητά της έχει υποχωρήσει και ταυτόχρονα δέχεται πιέσεις από τις ανοδικές τάσεις στον πληθωρισμό. Οποιοδήποτε πακέτο στήριξης της οικονομίας – με τα επιτόκια στο 0,5%, η περαιτέρω μείωσή τους δεν μοιάζει δυνατή – θα παίζει σημαντικότερο ρόλο στις συνειδήσεις των ψηφοφόρων παρά στη δημοσιονομική ισορροπία.

Η Ιαπωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αλλά είναι το πλέον χρεωμένο κράτος της υφηλίου και έχει προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων συνολικής αξίας1,2 τρισ. δολαρίων.

Επιπλέον η υποχώρηση της ανάπτυξης θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα, πιθανώς κατά 14 δισ. δολάρια, βάσει προβλέψεων της Credit Suisse. Πακέτο στήριξης, κυρίως για παροχή βοήθειας στις μικρές επιχειρήσεις και στους καταναλωτές, θα κοστίσει στο δημόσιο περίπου το ίδιο ποσό (14 δισ. δολάρια).

Ως εκ τούτου οποιοδήποτε θετική επίδραση θα είναι περιορισμένης εμβέλειας. Οι Ιάπωνες καταναλωτές δεν πρόκειται να «ξετρελαθούν». Αυτό, εν μέρει οφείλεται, στο γεγονός ότι η ανάπτυξη υποχωρεί. Με την πορεία της επιχειρηματικής κερδοφορίας να αντιστρέφεται, τις αυξήσεις μισθών να είναι περιορισμένες και την ασφάλεια των θέσεων εργασίας να υποχωρεί, οι καταναλωτές ποτέ δεν ήταν πιο «σφιχτοί».

Δυσμενέστερη πορεία των δημοσιονομικών δεδομένων θα ενισχύσει τις ανησυχίες τους, καθώς όλοι θα περιμένουν αύξηση των φόρων. Στην Ιαπωνία μπορεί να μην υπάρχει φούσκα στην αγορά κατοικιών, όπως στις ΗΠΑ ή τη Βρετανία, αλλά οι τιμές υποχωρούν και τα αποθέματα αυξάνουν. Στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό στις κατασκευαστικές εταιρείες αλλά και στους υπόλοιπους κλάδους που συνδέονται με αυτές. Ως εκ τούτου η Ιαπωνία δεν βρίσκεται σε καλύτερη θέση με καμία άλλη οικονομία της ομάδας των οκτώ ισχυρών κρατών της υφηλίου (G8).
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v