Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το...τέρας των διεθνών αγορών

Οι τραπεζίτες δημιούργησαν ένα "τέρας" προκαλώντας την πιστωτική κρίση, καθώς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος. Σαφής και αρκούντως επιθετικός ο Πρόεδρος της Γερμανίας, κ. Horst Kohler.

  • Bertrand Benoit (Βερολίνο) & James Wilson (Φρανκφούρτη)
Το...τέρας των διεθνών αγορών
Οι διεθνείς αγορές έχουν μετατραπεί σε "τέρας" το οποίο θα πρέπει να επιστρέψει στην ομαλότητα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Γερμανίας, κ. Horst Kohler, ο οποίος συνέκρινε τους τραπεζίτες με αλχημιστές, κατηγορώντας τους ότι είναι υπεύθυνοι για την "εκτεταμένη καταστροφή παγίων ενεργητικού".

Χρησιμοποιώντας την πλέον σκληρή φρασεολογία από κορυφαίο Ευρωπαίο πολιτικό ο κ. Kohler -πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ- ζήτησε ενίσχυση των αρχών ελέγχου αλλά και αναμόρφωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής κουλτούρας.

Μάλιστα υποστήριξε ότι οι φουσκωμένες αποδοχές κορυφαίων στελεχών αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες που οδήγησαν στην κρίση του subprime και κατηγόρησε τους τραπεζίτες για ανεύθυνη συμπεριφορά.

"Η πολυπλοκότητα των επενδυτικών προϊόντων αλλά και η πιθανότητα πραγματοποίησης τεράστιων μοχλευμένων trades με χρήση πολύ μικρού ποσοστού δικών τους κεφαλαίων επέτρεψαν στο τέρας να δημιουργηθεί. Επίσης, υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η συνεχιζόμενη ενίσχυση των μισθών αρκετών managers".

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Γερμανίας καταφθάνουν μετά την επίθεση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. για τις υψηλές αποδοχές στελεχών, οι οποίοι χαρακτήρισαν τις συνεχείς αυξήσεις τους σκανδαλώδεις και συμφώνησαν το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη σύνοδό τους.

"Αν συζητάμε για την ανάγκη ήπιων αυξήσεων στους μισθούς και τη σύνδεση αποδοχών και παραγωγικότητας, τότε θα πρέπει να θέσουμε και το ζήτημα των υψηλών αποδοχών στελεχών", επισήμανε ο κ. Joaquin Almunia, Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα νομισματικής πολιτικής.

Οι χρηματιστές έχουν κάνει τεράστια λάθη, τόνισε ο κ. Kohler στο γερμανικό περιοδικό "Stern". Αναφερόμενος στην κρίση του subprime, υπογράμμισε: "Ακόμη περιμένω να παραδεχτούν δημόσια τα λάθη τους. Το μόνο θετικό με αυτήν την κρίση είναι ότι κατέστη φανερό σε κάθε ορθά σκεπτόμενο άνθρωπο είναι πως το τέρας που δημιουργήθηκε πρέπει να παταχθεί". 

Ο Γερμανός Πρόεδρος συνέχισε: "Έχουμε ανάγκη περισσότερο ισχυρές και αυστηρές αρχές ελέγχου, επιβολή διακράτησης υψηλών αποθεματικών από τις τράπεζες, περισσότερη διαφάνεια αλλά και έναν διεθνή οργανισμό που θα μπορεί ανεξάρτητα να εποπτεύει τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος. Έχω, ήδη, προτείνει αυτόν τον ρόλο να τον αναλάβει το ΔΝΤ" .

Οι δηλώσεις του κ. Kohler φέρνουν στο μυαλό τις απόψεις που εξέφρασε το 2005 ο Franz Muntefering, κατόπιν αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τα hedge funds "σμήνος ακρίδων", των οποίων η στρατηγική απόκτησης όλο και υψηλότερου κέρδους αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία.

Πάντως, κορυφαίο στέλεχος γερμανικής τράπεζας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Kohler σημειώνει στους "Financial Times": "Όντως βρισκόμαστε σε μία περίοδο κρίσης του συστήματος, όμως οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν να παρέμβουν έγκαιρα. Ο τραπεζικός κλάδος είναι μεταξύ αυτών με την ισχυρότερη επόπτευση και ως εκ τούτου θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν ζητούμε ακόμη πιο σκληρούς ελέγχους".
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v