Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Οι επενδυτές και η Λερναία Ύδρα

Οι επενδυτές νιώθουν κάπως σαν τον Ηρακλή. Κάθε φορά που κόβουν ένα από τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας ξεφυτρώνει άλλο στη θέση του. Και όπως κι αν εξελιχθεί η κατάσταση, θα ξεπηδήσουν απειλητικά αρκετά ακόμη κεφάλια από τις πιστωτικές πληγές.

Οι επενδυτές νιώθουν κάπως σαν τον Ηρακλή. Κάθε φορά που κόβουν ένα από τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας ξεφυτρώνει άλλο στη θέση του.

Πέρυσι οι επενδυτές είχαν πάθει εμμονή με τις μοχλευμένες πιστώσεις και τις δυνάμεις αποσταθεροποίησης των τραπεζικών ισολογισμών που έχουν. Η απειλή μεγάλων απομειώσεων έπαψε να υφίσταται για ένα διάστημα. Αλλά όχι και οι εσφαλμένες θέσεις στις αγορές. Σε άλλη χρονική στιγμή στο επίκεντρο τέθηκαν τα δομημένα επενδυτικά εργαλεία. Το υπουργείο Οικονομικών μέχρι που προσπάθησε να κανονίσει διάσωσή τους. Το θέμα κάποια στιγμή ξεφούσκωσε, αλλά όχι και η αστάθεια στις αγορές.

Το ίδιο πράγμα ισχύει για τα monolines. Οι αδιαφανείς εκδότες ομολόγων έχουν γίνει εμμονή στους επενδυτές και οι αγορές διάκεινται άγρια σε κάθε είδηση που αναφέρεται σε διάσωσή τους. Ακόμη όμως κι αν οι βαθμολογίες τους σταθεροποιηθούν, θα είναι δύσκολο να σηματοδοτήσουν το απότομο τέλος της πιστωτικής αποστράγγισης. Δύο μεγάλες δυνάμεις εξακολουθούν να λειτουργούν στην αγορά: η διολίσθηση στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ και η επανεκτίμηση του κινδύνου.

Η Fannie Mae, η κρατικά επιδοτούμενη επιχείρηση στεγαστικής πίστης των ΗΠΑ, αποκάλυψε πρόσφατα 2,8 δισ. δολ. προβλέψεις ζημιών. Οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί 9% σε έναν χρόνο, σύμφωνα με την S&P/Case-Shiller, κι έχουν περιθώρια μεγάλης πτώσης. Οι αγορές πιστώσεων επίσης πλήττονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις η επανατίμηση έχει γίνει με ακραίο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Θα υπάρξουν όμως κι άλλες διαγραφές από πολλά χρηματοοικονομικά ινστιτούτα στο τρέχον τρίμηνο.

Η προσπάθεια συγκράτησης των αγορών ακινήτων και πιστώσεων θα αποδειχτεί ηράκλειος άθλος. Και θα είναι και αντιπαραγωγικός. Η Federal Reserve προσπαθεί να απαλύνει το πλήγμα για την πραγματική οικονομία, με βαθιές μειώσεις επιτοκίων. Η κυβέρνηση κάνει το ίδιο με φορολογικές επιστροφές και με άλλες κινήσεις. Όμως, θα πρέπει όλα τα ενεργητικά να αφεθούν να βρουν την πραγματική τους αξία μετά την περίοδο της φούσκας. Καθώς αυτή η απροσδιόριστη διαδικασία θα προχωρά, θα ξεπηδήσουν απειλητικά αρκετά ακόμη κεφάλια από τις πιστωτικές πληγές.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v