Επίθεση στο δολάριο

Το δολάριο δέχεται επιθέσεις από όλες τις πλευρές. Τα περισσότερα ανταγωνιστικά νομίσματα κινούνται είτε σε ιστορικό υψηλό είτε σε υψηλό αρκετών ετών. Οι αγορές χρέους είχαν προεξοφλήσει αυτήν την πορεία, σημειώνει ο αρθρογράφος των ”F.T.”, κ. John Authers.

του John Authers, Investment Editor,

από τη στήλη ”The Short View”

Η συνθηκολόγηση διακόπηκε. Το δολάριο υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά. Ο φόβος για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας καταγράφεται στην πορεία του νομίσματος, ενώ η συνεχιζόμενη ενίσχυση των εμπορευμάτων από τον χρυσό έως τη σόγια δεν πρόκειται να σταματήσει τόσο εύκολα.

Προκειμένου δε να κατανοήσουμε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για την αμερικανική οικονομία δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε τον δείκτη μεταποίησης ISM, ο οποίος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003, στις 48,3 μονάδες, δείχνοντας με σαφήνεια ότι η δραστηριότητα στον κλάδο έχει ”παγώσει”.

Βέβαια, η πορεία του δείκτη περιλαμβάνει και θετικά νέα, καθώς στην ύφεση του 1991 είχε υποχωρήσει χαμηλότερα από τις 40 μονάδες, ενώ σε αυτή του 2001 είχε βρεθεί στις 41 μονάδες.

Η επίθεση στο δολάριο είχε παγκόσμιο χαρακτήρα. Ο δείκτης που καταγράφει την πορεία του δολαρίου είχε ως ”ψυχολογικό φράγμα” τις 80 μονάδες, υποχώρησε όμως και από αυτές, φτάνοντας στο επίπεδο των 73,4 μονάδων.

Το αγαπημένο νόμισμα του κ. Warren Buffett, το ρεάλ Βραζιλίας, έχει πραγματοποιήσει ”υπερηχητική πτήση” βοηθούμενο από την αντίστοιχη πορεία των εμπορευμάτων αλλά και από τα υψηλά επιτόκια στη χώρα.

Όμως, και το ελβετικό φράγκο –το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται ως ”sold sort” τοποθέτηση– ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου. Το γεν βρίσκεται σε υψηλό τριών ετών σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα.

Η παραπάνω πορεία δείχνει ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων οι αγορές διαπραγμάτευσης χρέους ήταν σωστές, ενώ αυτές διαπραγμάτευσης μετοχών έκαναν λάθος. Για κάποιο διάστημα υπήρχε το επιχείρημα ότι τα πιστωτικά προβλήματα οφείλονταν αποκλειστικά στην πορεία της ρευστότητας και ως εκ τούτου οι αγορές μετοχών δεν ήταν ανάγκη να ακολουθήσουν αυτές χρέους.

Όμως σήμερα τόσο οι αγορές χρέους όσο και οι συναλλαγματικές μάς στέλνουν το μήνυμα ότι ανησυχούν για την αμερικανική οικονομία. Ως εκ τούτου οι μετοχές ίσως δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κινηθούν χαμηλότερα.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v