”Τσουνάμι” πετροδολαρίων κατά € και $

”Τσουνάμι” πετροδολαρίων καταφθάνει με σημαντικές επιπτώσεις στις χρηματοοικονομικές παγκόσμιες αγορές, προειδοποιεί ο κ. Stephen Jen της Morgan Stanley. Θα ευνοήσει μετοχές και νομίσματα περισσότερο από τα ομόλογα και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών εις βάρος του δολαρίου και του ευρώ.

του Stephen Jen

Με το αργό πετρέλαιο στα 100 δολάρια ανά βαρέλι θα υπάρξει μια μαζική μεταφορά παγκόσμιου χρηματοοικονομικού πλούτου από τις χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο προς εκείνες που το εξάγουν. Ορισμένα από αυτά τα έσοδα θα απορροφηθούν από τις οικονομίες των πετρελαιοπαραγωγών, αλλά ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι θα επενδυθεί εκτός. Ένα ”τσουνάμι” πετροδολαρίων καταφθάνει με σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές.

Πόσο πολλά είναι τα πετροδολάρια; Είναι πολλά και γίνονται περισσότερα με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Μπορούμε να τα εξετάσουμε βάσει της οικονομικής αξίας των αποθεμάτων εξακριβωμένων πετρελαϊκών κοιτασμάτων ή βάσει της ροής, δηλαδή της αξίας των ετήσιων εξαγωγών πετρελαίου.

Στα 100 δολάρια το βαρέλι τα συνολικά εξακριβωμένα αποθέματα των κρατών-εξαγωγέων πετρελαίου ανέρχονται στα 104.000 δισ. δολάρια, που αντιστοιχούν στο σύνολο της αξίας των εισηγμένων μετοχών και ομολόγων στον πλανήτη. Περίπου 48.000 δισ. δολ. εξ αυτών ανήκουν στα μέλη του Gulf Cooperation Council, δηλαδή στα κράτη Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα υπόλοιπα μέλη του OPEC ελέγχουν περί τα 44.000 δισ. δολ., ενώ οι χώρες εκτός OPEC (Καναδάς, Νορβηγία, Μεξικό και Ρωσία) κατέχουν αποθέματα αξίας 12.000 δισ. δολαρίων.

Οι ροές είναι επίσης ογκώδεις. Με τους τρέχοντες αριθμούς παραγωγής και εξαγωγών και με τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, οι εξαγωγείς πετρελαίου προβλέπεται να κερδίζουν συνολικά 2.100 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκά έσοδα ετησίως.

Αυτά τα μεγάλα ανέλπιστα έσοδα - κέρδη θεωρητικά μπορεί να επενδυθούν σε εσωτερικές φυσικές υποδομές. Ωστόσο, το μέγεθος του ΑΕΠ των περισσότερων εξ αυτών των εξαγωγέων είναι σχετικά μικρό. Μια επένδυση που θα μπορούσε να θεωρηθεί σημαντική, αντίστοιχη στο 5% - 10% του ΑΕΠ, θα απασχολούσε μόνο το 5% - 10% των ετήσιων πετρελαϊκών εσόδων. Οπότε, το μεγαλύτερο κομμάτι από τα πετροδολάρια που θα εισέλθουν δεν θα δαπανηθεί, αλλά θα αποταμιευτεί και θα αναπτυχθεί στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές.

Οι επιπλοκές είναι δύο: Πρώτον, η ανάπτυξη των πετροδολαρίων πιθανότατα θα ευνοήσει μετοχές και νομίσματα περισσότερο από τα ομόλογα. Δεύτερον, θα ευνοήσει τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών εις βάρος τόσο του δολαρίου όσο και του ευρώ. Αυτές οι δύο επιπλοκές είναι ολόιδιες με τις επιπτώσεις της ανάδειξης των Sovereign Wealth Funds, γιατί περίπου τα μισά από αυτά τα πετροδολάρια μπορεί να επενδυθούν μέσω SWFs και κοντά στα τρία τέταρτα όλων των ενεργητικών υπό διαχείριση των SWFs προέρχονται από πετροδολάρια.

Στα τελευταία 20 χρόνια η τιμή σποτ του αργού πετρελαίου έχει ιδιαίτερη υποεμφάνιση έναντι των παγκόσμιων χρηματιστηρίων, σε αναλογία μία προς τρεις συγκεντρωτικά και δύο προς μία σε μεταβλητότητα. Με άλλα λόγια, οι τιμές του πετρελαίου είχαν πολύ χαμηλότερη απόδοση και πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα σε σχέση με τα παγκόσμια χρηματιστήρια. Οι υπολογισμοί που βασίζονται σε δεδομένα του τελευταίου αιώνα δείχνουν παρόμοια αποτελέσματα.

Οπότε, από την άποψη της μεγιστοποίησης της προσαρμοσμένης στον κίνδυνο μακροπρόθεσμη απόδοσης του συνδυασμού του υπόγειου πλούτου (αργό πετρέλαιο) και του υπέργειου (χρηματοοικονομικά ενεργητικά), ένας εξαγωγέας λογικά θα αναλάβει μια πολλαπλή μεταμόρφωση του αργού πετρελαίου σε μετοχές και σε νομίσματα.

Αφού οι περισσότερες χώρες εξαγωγείς πετρελαίου έχουν πολύ μεγαλύτερη κλίση στις επενδύσεις σε αγορές χρήματος και αξιών, απ’ όσο οι κάτοχοι συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ασίας -επειδή τα πετροδολάρια αναπτύσσονται στις χρηματοοικονομικές αγορές- εμφανίζουν τάση υπέρ των παγκόσμιων μετοχών και νομισμάτων.

Παράλληλα, αν υποθέσουμε ότι τα χαρτοφυλάκαι SWF - πετροδολαρίων είναι τοποθετημένα 25:45:30 σε ομόλογα, χρήμα και μετοχές, και εναλλακτικές επενδύσεις, η νομισματική σύνθεση αυτών των χαρτοφυλακίων θα είναι σημαντικά διαφορετική από εκείνη των επίσημων αποθεμάτων. Στην πράξη, το 95% των παγόσμιων αποθεμάτων του πλανήτη βρίσκεται σε τρία μόνο νομίσματα: στο δολάριο, στο ευρώ και στη στερλίνα.

Αν και πολλοί παρατηρητές επικεντρώνονται στη μεταβολή της σύνθεσης ανάμεσα στα δολάρια και τα ευρώ, η ανάπτυξη των επενδύσεων πετροδολαρίων στην πραγματικότητα μάλλον θα γείρει την πλάστιγγα προς όφελος των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών, εις βάρος και του δολαρίου και του ευρώ. Ειδικότερα, υπολογίζουμε ότι το θεωρητικό μερίδιο των ενεργητικών αναδυόμενων αγορών στα συνολικά χαρτοφυλάκια πετροδολαρίων θα ανέλθει έως το 25% σε σύγκριση με το μηδέν που είναι σήμερα.

Ο κ. Stephen Jen είναι Διευθύνων Οικονομολόγος Νομισμάτων της Morgan Stanley.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v