Πιστωτικά spreads

Η αγορά χρεογράφων χρειάζεται, πριν απ’ όλα, υπομονή. Οι επενδυτές που ”βιάζονται” θα είναι και οι τελικοί ηττημένοι. Ίσως, όπως τονίζει ο αρθρογράφος των ”FT”, κ. John Authers, πρόκειται για μία αγορά κατάλληλη μόνο για πλούσιους και υπομονετικούς επενδυτές, όπως για παράδειγμα ο κ. Warren Buffett.

του John Authers, Investment Editor,

από τη στήλη The Short View

Πριν από ένα έτος υπήρχε μία ιστορική ευκαιρία να κερδίσει κάποιος χρήματα εάν επένδυε στις πιστωτικές αγορές. Η αγορά ποτέ δεν πρόσφερε λιγότερα προκειμένου κάποιος επενδυτής να προστατευτεί έναντι του ενδεχομένου επισφαλειών. Προκειμένου, λοιπόν, να προστατευτεί κάποιος αγόραζε ασφάλειες έναντι ενδεχόμενης χρεοκοπίας.

Όλα έχουν αλλάξει. Οι επισφάλειες έχουν υποχωρήσει, αλλά η αγορά εμφανίζεται πρόθυμη να σε ανταμείψει γενναιόδωρα γιατί σήκωσες το βάρος του κινδύνου να βρεθείς αντιμέτωπος με επισφάλειες.

Αυτό ισχύει για τα παράγωγα διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου τα οποία προσφέρουν ασφάλεια έναντι του ενδεχομένου επισφάλειας. Πρόκειται για τα πλέον κερδοσκοπικά χαρτιά, με τις εταιρίες που τα κατέχουν να διαθέτουν αξιολόγηση ”ΑΑΑ”, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Όμως σήμερα κανείς δεν θέλει να αναλάβει τέτοιον κίνδυνο. Η αγορά έκανε λάθος πριν από ένα έτος. Μήπως τώρα κινείται, επίσης λανθασμένα, προς την αντίθετη κατεύθυνση;

Η ετήσια έκθεση της Deutsche Bank για την αγορά παραγωγών πιστωτικού κινδύνου, στον 10ο χρόνο έκδοσής της, υπονοεί κάτι τέτοιο. Χρησιμοποιώντας τον ιστορικό μέσο όρο των default rates, εξετάζει την επιπλέον απόδοση που πρέπει να καταβάλει ένα χρεόγραφο, σε σχέση με τα αμερικανικά Treasuries, προκειμένου να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χρεοστασίου.

Η εν λόγω διαφορά λαμβάνει την ονομασία ”default spread premium” από την Deutsche Bank, με τον όμιλο να σημειώνει στην έκθεσή του ότι βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετίας.

Η εικόνα είναι ακόμη πιο ασαφής για τα πλέον ριψοκίνδυνα χαρτιά, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και λιγότερο στην Ευρώπη, όπου τα ”default spread premium” δεν είναι τόσο υψηλά όσο ήταν το 2002. Εξακολουθούν, όμως, να είναι γενναιόδωρα.

Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αγορά έχει φτάσει στα άκρα και ότι τα χαρτιά μέτριου πιστωτικού κινδύνου είναι, πλέον, ελκυστικά μόνο σε όσους έχουν την υπομονή να περιμένουν μερικούς μήνες, χωρίς να πράττουν το παραμικρό.

Όμως αρκετοί διαχειριστές των πιστωτικών αγορών δεν έχουν καθόλου υπομονή, δεδομένης και της υψηλής έκθεσής τους σε μοχλευμένα ομόλογα. Επιπρόσθετα η ύφεση μπορεί να οδηγήσει τα χρεόγραφα σε επίπεδα υψηλότερα του μέσου ιστορικού όρου.

Όμως ίσως σήμερα να είναι η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσουν οι μεγάλοι αλλά και υπομονετικοί επενδυτές (όπως ο κ. Warren Buffett) τις αγορές σχετικά καλής ποιότητας χρεογράφων.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v