Το momentum της στεγαστικής αγοράς των ΗΠΑ

Το momentum αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα που μπορεί να καθορίσει την πορεία των τιμών στην αμερικανική στεγαστική αγορά. Το πρόβλημα, σημειώνει ο αρθρογράφος των ”F.T.”, κ. John Authers, είναι ότι εάν αντιστραφεί μπορεί να οδηγήσει και σε… καταστροφή.

του John Authers, Investment Editor,

από τη στήλη ”The Short View”

To momentum, όπως γνωρίζουμε, αποτελεί μία ισχυρή δύναμη από την πολιτική έως τις μετοχικές αγορές. Όμως, μπορεί να αποτελέσει και τον πλέον καταστροφικό παράγοντα για την αμερικανική αγορά κατοικιών.

Η αγορά κατοικιών έχει πρόβλημα ρευστότητας. Το trading μοιάζει δύσκολο, ενώ πολύ συχνά χρειάζεται αρκετό διάστημα ώστε τα προσφερόμενα προς πώλησης ακίνητα να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Αποτέλεσμα, μόλις οι τιμές κατοικιών αρχίσουν να ενισχύονται, μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο momentum: αναμονή της ”βαρύτητας” η οποία θα βοηθήσει ώστε οι τιμές να επιστρέψουν σε ομαλά επίπεδα.

Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αγορά κατοικιών είναι η ρευστότητα (ή η ικανότητα των καταναλωτών να αγοράσουν σπίτι), η πορεία των προσωπικών εσόδων αλλά και δημογραφικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα ο πραγματικός αριθμός των ενηλίκων που χρειάζονται νέο σπίτι.

Σύμφωνα με τον κ. Tim Bond της Barclays Capital, κάθε φορά που οι τιμές κατοικιών υποχωρούν, οι καταναλωτές περιμένουν πότε θα υπάρξει υποχώρησή τους. Όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες ξεχνιούνται.

”Έπειτα από μία περίοδο ανόδου των τιμών, ο παράγοντας ”αναμονή πτώσης αποτιμήσεων” καθίσταται ο βασικός που μπορεί να κινήσει την αγορά”, σημειώνει ο αναλυτής.

Παράλληλα, η συμπεριφορά των τραπεζών υποθάλπει το momentum. Η ABN Amro υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές τράπεζες δανείζουν αρκετά ακριβά.

Το πρόβλημα με το momentum στη στεγαστική αγορά όπως και στις μετοχές είναι ότι εάν υπάρξει αντιστροφή του τότε η πτώση είναι δραματική. Στις ΗΠΑ η αγορά βρίσκεται σε συνεχή πτώση – ο δείκτης S&P Case-Shiller έχει υποχωρήσει 8% από τα υψηλότερα επίπεδά του.

Βάσει, δε, των τελευταίων στοιχείων, η πρόσφορά νέων κατοικιών συνεχίζει να υποχωρεί στις ΗΠΑ.

Όμως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι θα πρέπει να αναμένουμε ανάλογου τύπου φαινόμενα σε αγορές όπως αυτές της Βρετανίας και της Ισπανίας, οι οποίες επίσης βρίσκονται αντιμέτωπες με φούσκες στη στεγαστική αγορά τους.

Στη Βρετανία φαίνεται ότι οι τιμές κατοικιών αρχίζουν να χάνουν το momentum. Ας ελπίσουμε ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και στις ΗΠΑ.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v