Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ευρώπη αποκρυπτογραφεί το κόστος του subprime

Στην αρχή της κρίσης στην αγορά subprime οι Ευρωπαίοι πολιτικοί προσπάθησαν να πείσουν πως πρόκειται για μία ”αμιγώς αμερικανική υπόθεση”. Έπειτα από αρκετούς μήνες αποδεικνύεται ότι επρόκειτο απλώς για ευσεβή πόθο. Οι ΗΠΑ εκτός από ”καθαρά προϊόντα” έχουν εξαγάγει και τη δίνη του subprime.

της Gillian Tett,

από τη στήλη ”Investor’s Notebook”

Όταν ο κ. Mario Draghi, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας και πρόεδρος του Financial Stability Forum, συναντήθηκε με τους συναδέλφους του του G7 στο Τόκιο –πριν από δέκα ημέρες– πραγματοποίησε μία πραγματικά ενδιαφέρουσα δήλωση σχετικά με τις απώλειες λόγω subprime.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, δήλωσε, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ανακοινώσει σημαντικά χαμηλότερες απώλειες λόγω έκθεσης στο subprime σε σύγκριση με τις αμερικανικές.

Όμως, προειδοποίησε, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, εκφράζοντας σαφώς την άποψη ότι θα υπάρξουν και άλλες δυσάρεστες ειδήσεις.

Πρόκειται για ένα επιχείρημα το οποίο έχει προκαλέσει διαμάχες στα trading floors του Λονδίνου και της Ν. Υόρκης. Όταν ξέσπασε η κρίση στο subprime αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι επρόκειτο για μία καθαρά ”αμερικανική υπόθεση”, ευελπιστώντας ότι η Ευρώπη δεν θα αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα.

Όμως, καθώς περνούν οι μήνες, οι τραπεζίτες αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι η αμερικανική χρηματοοικονομική μηχανή έχει εξαγάγει τα προβλήματα του subprime.

Παράλληλα, στους κύκλους της Wall Street κυκλοφορεί η διαπίστωση ότι οι απώλειες λόγω subprime θα ξεπεράσουν τα 400 δισ. δολάρια –το ανώτατο επίπεδο της πρόβλεψης του G7– με το 50% να αφορά στις ΗΠΑ και το άλλο 50% στην υπόλοιπη υφήλιο.

Εάν αυτό αληθεύει, τότε θα πρέπει να αναμένουμε ανακοινώσεις για περαιτέρω απώλειες από αμερικανικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι απομειώσεις ενεργητικού που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής διαμορφώνονται στα 83,8 δισ. δολάρια.

Ανάλογη αναμονή πιθανόν να υπάρξει και για τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ”φορτωθεί” περίπου 40 δισ. δολ. σε απομειώσεις ενεργητικού λόγω subprime.

Αρκετοί τραπεζίτες της Ευρώπης υποστηρίζουν ότι η Γηραιά Ήπειρος δεν ”κρύβει” την αλήθεια. Άλλωστε, προσθέτουν, αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες χρησιμοποιούν τις ίδιες εταιρίες ορκωτών λογιστών, ενώ υπάρχουν τράπεζες όπως η UBS που έχουν ήδη ανακοινώσει ιδιαίτερα υψηλές απομειώσεις ενεργητικού.

Μία ακόμη διαμάχη στις αγορές αφορά και στα μοχλευμένα δάνεια. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές πιέζουν τις τράπεζες της Wall Street να προχωρήσουν σε νέες απομειώσεις ενεργητικού, οι οποίες όμως αφορούν στην έκθεσή τους σε εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις και σε μοχλευμένα δάνεια.

Από την πλευρά τους, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές δεν είναι τόσο σκληρές. Αποτέλεσμα είναι, όπως σημειώνουν traders στο Λονδίνο, οι αποτιμήσεις των τραπεζών για τέτοιου είδους δάνεια στη δευτερογενή αγορά να εμφανίζουν τεράστιες διαφορές.

Ταυτόχρονα, αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν νέο μεγάλο κίνδυνο που ονομάζεται monolines. Εάν καταρρεύσουν τα deals με τους monolines, τότε οι τραπεζικές απώλειες θα κυμανθούν από 20 έως και 140 δισ. δολάρια.

Ταυτόχρονα, τα προβλήματα στην εμπορική στέγη και ο καταναλωτικός δανεισμός αναμένεται να προσθέσει περαιτέρω απώλειες από 100 έως 200 δισ. δολάρια, ενώ οι διαγραφές μοχλευμένων δανείων μπορούν, επίσης, να φτάσουν σε αντίστοιχο ύψος.

Αυτό που παραμένει ασαφές είναι πού θα εμφανιστούν όλα τα παραπάνω προβλήματα. Επιπλέον, οι αγορές αδυνατούν να απαντήσουν στο πιο κρίσιμο ερώτημα: διαθέτουν οι τράπεζες αρκετή ρευστότητα ώστε να ξεπεράσουν τα νέα πλήγματα;

”Δυστυχώς οι απομειώσεις ενεργητικού που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής δεν είναι οι τελευταίες”, σημειώνεται σε πρόσφατο report της Barclays Capital.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v