Το ράλι των εμπορευμάτων

Οι αγορές εμπορευμάτων αντιστέκονται, με τις τιμές να έχουν σημειώσει μέση άνοδο 11%. Οι επενδυτές στρέφονται σε αυτές προς αναζήτηση καταφυγίου. Θα πρέπει, όμως, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τονίζει ο αρθρογράφος των ”FT”, John Authers, γιατί το περιθώριο λανθασμένων εκτιμήσεων είναι μηδαμινό.

του John Authers, Investment Editor,

από την στήλη The Short View

Οι διεθνείς αγορές προεξοφλούν ύφεση για το 2008. Όμως τα εμπορεύματα φαίνεται ότι ”δεν έλαβαν το μήνυμα”.

Από την αρχή του έτους τα κέρδη στις αγορές εμπορευμάτων είναι υγιή. Ο δείκτης S&P GSI στον οποίο ”απουσιάζει” ο ενεργειακός κλάδος και βασίζεται στις προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων σημειώνει ετήσια άνοδο 11% και 27% από τον Αύγουστο όταν η Fed προχώρησε σε μείωση επιτοκίων.

Ακόμη και τα βιομηχανικά μέταλλα, περισσότερο ”ευαίσθητα” στη ζήτηση από τις αναδυόμενες οικονομίες, έχουν ενισχυθεί 11%, βάσει στοιχείων του Dow Jones-AIG. Τα πολύτιμα μέταλλα καταγράφουν άνοδο 9,6%, όση ακριβώς και τα αγροτικά εμπορεύματα.

Η παραπάνω πορεία έχει σημαντική επίδραση στις μετοχές αναδυόμενων αγορών, οι οποίες κατέγραψαν ράλι το 2007, βασιζόμενες στην θεωρεία του ”decoupling” – δηλαδή στην ιδέα ότι οι αναδυόμενες αγορές έχουν χαράξει δικό τους δρόμο και δεν επηρεάζονται από την πορεία των ΗΠΑ.

Το πρόβλημα είναι ότι έως τον Δεκέμβριο οι αναδυόμενες αγορές είχαν ”αποκοπεί” όχι μόνο από τις ώριμες αλλά και από αυτές εμπορευμάτων.

Με τις μετοχές των αναδυόμενων να υποχωρούν φέτος, η θεωρεία του ”decoupling” μοιάζει να φθίνει. Το γεγονός, δε, ότι τα εμπορεύματα συνεχίζουν ακάθεκτα το ράλι τους ενισχύει ακόμη περισσότερο αυτήν την φθίνουσα πορεία.

Υπάρχουν, βέβαια, και περισσότερο δυσάρεστες εξηγήσεις. Καθώς οι περισσότερες μορφές επενδύσεων βρίσκονται αντιμέτωπες με προβλήματα, πιθανώς οι επενδυτές να στρέφονται στις αγορές εμπορευμάτων, γεγονός που ενισχύει την υποψία φούσκας.

Οι αναδυόμενες αγορές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με premium σε σχέση με τις ανεπτυγμένες. Ως εκ τούτου το περιθώριο λάθους για όσους επενδύουν σε αυτές είναι εξαιρετικά μικρό, ιδιαίτερα εάν το ”decoupling” αποτελεί παρελθόν.

Ο χρυσός και εν γένει τα πολύτιμα μέταλλα, ενισχύονται από την επενδυτική ζήτηση, η οποία έχει ως αιτία την ύπαρξη απαισιόδοξων προοπτικών για την παγκόσμια ανάπτυξη. Σαφώς τα προβλήματα που καταγράφηκαν στα χρυσωρυχεία της Ν. Αφρικής συνέβαλαν περαιτέρω στην άνοδο του ”κίτρινου” μετάλλου.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v