Οι αμερικανικές επιχειρήσεις είναι βαθύτατα δυσαρεστημένες τόσο με την Χίλαρι Κλίντον όσο και με τον Ντόναλντ Τραμπ για την απόρριψη των ανησυχιών της "εταιρικής Αμερικής", ωστόσο θα προτιμούσαν να δουν την υποψήφια των Δημοκρατικών στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με λόμπι που εκπροσωπούν περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις.
Δημοσκόπηση των Financial Times αποκαλύπτει πως οι επιχειρηματικές ομάδες «τρομάζουν» από τις λαϊκιστικές επιθέσεις που εξαπολύουν κατά της εταιρικής Αμερικής και οι δυο υποψήφιοι στις προεκλογικές τους εκστρατείες – πέραν των προσβολών που εξαπολύει ο ένας έναντι του άλλου.
Οι επιχειρηματίες προτιμούν την Κλίντον έναντι του Τραμ με αναλογία δυο προς έναν, διατηρώντας τη θέση που κατείχε η υποψήφια των Δημοκρατικών στην τελευταία δημοσκόπηση των FT, τον Μάιο. Όμως, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με κανέναν από τους δυο υποψηφίους, ή που δεν μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των δύο, αυξήθηκε στο 45%.
Το αποτέλεσμα υποδηλώνει πως οι επιχειρήσεις έρχονται με αντιμέτωπες με μια περίοδο μετεκλογικής αγωνίας ασχέτως του ποιος θα κερδίσει στις αυριανές εκλογές, καθώς μια πιθανή νίκη του Τραμπ εγείρει ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο, ενώ η προοπτική μιας νίκης της Κλίντον προκαλεί ανησυχίες για αριστερές επιθέσεις κατά των μεγάλων εταιρειών.
«Και οι δυο είναι λιγότερο από ιδανικοί. Λιγότερο απ' όσο έχουμε δει ποτέ», σχολίασε ο Gary Shapiro, πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτικής Τεχνολογίας, μεταξύ των μελών του οποίου είναι οι Apple, Uber και Best Buy. «Είναι μια εκλογική αναμέτρηση μεταξύ δυο κακών επιλογών και του ποια επιλογή είναι η χειρότερη».
Η έρευνα αποκάλυψε ανησυχίες για πιθανές αναταράξεις στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο ή αμφιλεγόμενο, καθώς και μια ευρεία περιφρόνηση και για τους δυο υποψήφιους, καθώς δεν έχουν μιλήσει για το πώς θα μειώσουν το αυξανόμενο εθνικό χρέος των ΗΠΑ.
Η δημοσκόπηση των FT πραγματοποιήθηκε σε 58 εμπορικούς συνδέσμους με έδρα την Ουάσινγκτον και απαντήσεις ελήφθησαν από 18 εξ αυτών, που αντιπροσωπεύουν περίπου 37.000 επιχειρήσεις με συνδυασμένο ετήσιο τζίρο που ξεπερνά τα 8 τρισ. δολάρια.
Επικεφαλής λόμπι που αντιπροσωπεύει γνωστότατες πολυεθνικές, δήλωσε πως τα περισσότερα μέλη του «δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένα με την Χίλαρι Κλίντον», εν μέρει διότι στράφηκε κατά της εμπορικής συμφωνίας TPP. Ωστόσο, είπε πως θα αισθάνονταν πιο άνετα με την Κλίντον παρά με τον Τραμπ.
«Θα προτιμούσαν έναν πιο συμβατικό και φιλικό προς τις επιχειρήσεις υποψήφιο, που θα στήριζε το εμπόριο», πρόσθεσε. «Προσέχουν ιδιαίτερα το γεγονός πως αυτή είναι η πρώτη προεδρική εκλογική αναμέτρηση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που κανένας από τους υποψήφιους δεν έχει στηρίξει την απελευθέρωση του εμπορίου».
Παρά το ότι είναι επιχειρηματίας, ο Τραμπ έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και των εταιρικών του συμμάχων, καθώς έχει απειλήσει να σκίσει εμπορικές συμφωνίες. Έχει επίσης επικρίνει την Apple, την Ford και άλλες διότι κατασκευάζουν τα προϊόντα τους εκτός Αμερικής, ενώ έχει βάλλει κατά της παρασκηνιακής επιρροής των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Μόλις το 17% των εμπορικών συνδέσμων δήλωσαν πως θα ήταν ο καλύτερος πρόεδρος, επικαλούμενοι τις υποσχέσεις του για περιορισμό των ρυθμίσεων και μείωση φόρων. Ο κ. Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει την ανώτατη κλίμακα των εταιρικών φόρων από το 35% στο 15%, ενώ η κ. Κλίντον δεν έχει πει αν θα τον αλλάξει.
Όμως, ένας από τους ανταποκρινόμενους στη δημοσκόπηση, ο οποίος τάσσεται υπέρ του Τραμπ, δήλωσε πως «είναι αμφίβολο αν έχει τις πολιτικές δεξιότητες για να εφαρμόσει οτιδήποτε θα μας ωφελήσει».
Ο κ. Shapiro, ο οποίος υποστήριξε τον Mitt Romney το 2012, είπε πως «ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα προσλαμβάνονταν για δουλειά από τους περισσότερους επιχειρηματίες της Αμερικής. Το επίπεδο του εγωισμού του, ο διχαστικός του λόγος, η έλλειψη ηθικής, οι αρκετές χιλιάδες μηνύσεις, η αυτοπροβολή του... δεν είναι ομαδικός παίκτης».
Η κα Κλίντον συνηθίζει να επιτίθεται ονομαστικά στις μεγάλες επιχειρήσεις, βάλλοντας κατά της Wells Fargo για τη δημιουργία ψεύτικων τραπεζικών λογαριασμών, της Mylan για χειραγώγηση τιμών με το EpiPen, και της Pfizer για προσπάθεια μείωσης της φορολογίας της μέσω της μεταφοράς της έδρας της στο εξωτερικό.
Όμως το 39% από αυτούς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, δήλωσαν πως θα ήταν καλύτερη πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως αντιπροσωπεύει τη σταθερότητα και την εμπειρία. «Ο κ. Τραμπ έχει δείξει ένα επίπεδο μη-προβλεψιμότητας που δεν έχουμε ποτέ στην αμερικανική πολιτική. Η κα Κλίντον από την άλλη πλευρά, είναι η επιτομή μιας 'γνωστής αξίας'», ανέφερε επικεφαλής ενός λόμπι.
Άλλοι, όμως, εξέφρασαν αμφιβολίες ως προς το πώς θα κυβερνούσε, σημειώνοντας ότι αντιμετωπίζει φιλελεύθερους όπως ο Bernie Sanders – ο πρώην ανταγωνιστής της για το χρίσμα των Δημοκρατικών- που την «έσπρωξαν» προς τα αριστερά σε θέματα όπως το εμπόριο, οι τράπεζες και τα δίδακτρα.
Ένας από τους ερωτηθέντες σημείωσε πως η κα Κλίντον έχει πει πως «χρειάζεται και μια δημόσια και μια ιδιωτική θέση» στα ζητήματα, σύμφωνα με αντίγραφο ομιλίας της που δημοσιοποίησε τον περασμένο μήνα το WikiLeaks. «Δεν είμαι σίγουρος αν η Κλίντον είναι ειλικρινής στις δηλώσεις της. Ποιος ξέρει», είπε. «Η Δημοκρατική αριστερά πιθανότατα θα αναγκάσει την Κλίντον να τηρήσει τις δημόσιες θέσεις της».
Άλλος σχολίασε πως «η Χίλαρι είναι πραγματίστρια και ελπίζω πως αυτό θα επικρατήσει, εάν εκλεγεί».
Η πλειονότητα όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσαν πως δεν ανησυχούν μήπως οι εκλογές πυροδοτήσουν αναταράξεις που θα επηρεάσουν τα μέλη τους, όμως τρεις στους δέκα δήλωσαν πως ανησυχούν κάπως και ένας στους δέκα πως ανησυχεί πολύ.
«Νομίζω πως μπορούμε να χειριστούμε (τη βία) αν προκύψει. Νομίζω πως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αβεβαιότητα», σημείωσε ο κ. Shapiro. Υπενθυμίζοντας ότι ο Al Gore στο τέλος κάλεσε τους υποστηρικτές του να αποδεχθούν το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα των εκλογών του 2000, τόνισε πως «αν ο Τραμπ δεν το κάνει αυτό ποτέ, ή αν αργήσει να το κάνει, προφανώς θα βλάψει τις ΗΠΑ με πολλούς και διάφορους τρόπους αν αρνηθεί τη νομιμότητα του προέδρου».
Η μεγάλη πλειοψηφία του 89% των ομάδων λόμπι εκτιμά πως οι εκλογές έχουν ήδη βλάψει την εικόνα των ΗΠΑ στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου.
Οι δυο υποψήφιοι «έπιασαν» χαμηλή βαθμολογία στο θέμα της αντιμετώπισης του εθνικού χρέους των ΗΠΑ, που αγγίζει τα 20 τρισ. δολάρια και το οποίο οι εταιρικοί δανειστές θεωρούν μακροπρόθεσμη απειλή για την οικονομική ανάπτυξη. Ερωτηθέντες για το ποιου υποψηφίου οι πολιτικές θεωρούν ότι θα έκαναν τα περισσότερα για να μειώσουν το εθνικό χρέος, τα δυο τρίτα απάντησαν «κανενός» ή δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν.
«Οι πραγματικά βαθιά πολιτικές θέσεις που περιλαμβάνουν 'πόνο' δεν βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα σ' αυτές τις εκλογές», ανέφερε εμπορικός σύνδεσμος. «Κανένας από τους υποψήφιους αυτούς θα έτεινε να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για να μειώσει το ομοσπονδιακό χρέος».
© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation