Lex: Αναδυόμενες αγορές και ”αυτονομία”

Η νέα θεωρία δείχνει ότι οι αναδυόμενες αγορές έχουν αποσυνδεθεί από τις αντίστοιχες ανεπτυγμένες. Έως έναν βαθμό αυτό είναι ορθό, όμως δεν αποτελεί κατ’ ανάγκην τον κανόνα του σύγχρονου επενδυτικού τοπίου.

Οι αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με μία νέα θεωρία, έχουν αυτονομηθεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Η ιδέα είναι ελκυστική, ισχύει, όμως, στην πραγματικότητα;

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών, με μερικές εξαιρέσεις, εξακολουθούν να κινούνται θετικά. Η αγορά Shenzhen της Κίνας έχει ενισχυθεί 167% σε όρους δολαρίου εντός του 2007. Όμως, όλες οι αναδυόμενες αγορές διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τα υψηλά έτους.

Οι μετοχές ”Β” στην αγορά Shenzhen έχουν απολέσει το 1/10 της αξίας τους από τις 16/10, ενώ οι αγορές στη Βραζιλία και στην Κορέα έχουν υποχωρήσει 6% και 9% αντίστοιχα από τις 31/10.

Τα spreads των ομολόγων αναδυόμενων αγορών έχουν ενισχυθεί 254 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τα αντίστοιχα των 10ετών αμερικανικών ομολόγων, έναντι της ”διαφοράς” μόλις των 200 μονάδων τον Σεπτέμβριο, όπως αποδεικνύουν στοιχεία της JP Morgan.

Ως εκ τούτου, οι αναδυόμενες αγορές δεν μοιάζουν και τόσο ανεξάρτητες απ’ ό,τι συμβαίνει στον ανεπτυγμένο κόσμο. Όπως σημειώνει η Citigroup, αν και τόσο οι δομικές όσο και οι κυκλικές θέσεις των αναδυόμενων αγορών έχουν βελτιωθεί, παράλληλα ενισχύεται τόσο ο εμπορικός όσο και ο χρηματοοικονομικός δεσμός με το G3. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να είναι απόλυτα ανεξάρτητες.

Παρά τη διαφοροποίηση των συνθηκών στο παγκόσμιο εμπόριο οι αναδυόμενες αγορές εξακολουθούν να εξαρτώνται από τις ΗΠΑ. Βάσει στοιχείων του ΔΝΤ, το μερίδιο των αναδυόμενων αγορών στο παγκόσμιο εμπόριο έχει υποχωρήσει στο 55% το 2006 από 80% που ήταν το 1972.

Παράλληλα η Κίνα έχει αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία ως ο κυριότερος εμπορικός εταίρος των Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Κορέα και Βιετνάμ.

Όμως, επειδή η ενίσχυση των εξαγωγών υπερβαίνει αυτή του ΑΕΠ, το αποτέλεσμα είναι για αρκετές χώρες το μερίδιο της εξαγωγικής δραστηριότητάς τους προς τις ΗΠΑ να αντιστοιχεί σε μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ σήμερα σε σύγκριση με το 1995.

Οι λοιπές χρηματοοικονομικές συνδέσεις, όπως για παράδειγμα οι άμεσες ξένες επενδύσεις, εμφανίζονται περισσότερο ανθεκτικές σε περιόδους κρίσης. Ταυτόχρονα, ισχυρότεροι επιχειρηματικοί ισολογισμοί αλλά και καλύτερα δημοσιονομικά δεδομένα προσφέρουν στις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών.

Όμως, η δημοσιονομική βελτίωση δεν είναι ίδια σε όλες τις αναδυόμενες αγορές. Ως εκ τούτου, η ανάγκη για διαφοροποίηση εκ μέρους των επενδυτών σε αυτές τις αγορές είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v