Εταιρικά κέρδη και χρηματιστηριακό ράλι

Τον Μάρτιο επικρατούσε παγκοσμίως η άποψη ότι η ανάπτυξη των αμερικανικών επιχειρήσεων επιβραδύνεται δραματικά. Οι εταιρίες του S&P 500 όμως καταθέτουν αυξήσεις κερδοφορίας 8,1%, εξηγώντας εν μέρει το εκθαμβωτικό χρηματιστηριακό ράλι των τελευταίων εβδομάδων. Τα δε κέρδη των επιχειρήσεων του ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 διαμορφώνονται 24,9% υψηλότερα από πέρσι -8,3 ποσοστιαίες μονάδες καλύτερα απ’όσο αναμενόταν και πολύ υψηλότερα από τα αμερικανικά.

του John Authers, Investment Editor

από την στήλη The Short View

Τον Μάρτιο επικρατούσε παγκοσμίως η άποψη ότι η ανάπτυξη των αμερικανικών επιχειρήσεων επιβραδύνεται δραματικά. Μετά το ρεκόρ των 14 συνεχόμενων τριμήνων αύξησης κερδών σε ετήσια βάση άνω του 10%, οι αναλυτές περίμεναν, βάση έρευνας της Thomson Financial, ότι η κερδοφορία θα αυξηθεί μόλις 3,7% στο α’ τρίμηνο.

Καθώς όμως η περίοδος ανακοίνωσης τριμήνων έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ και πλέον, οι εταιρίες του δείκτη S&P 500 καταθέτουν ανάπτυξη 8,1%. Και εξηγούν εν μέρει το εκθαμβωτικό χρηματιστηριακό ράλι των τελευταίων εβδομάδων. Συμπτωματικά, η διολίσθηση της Τρίτης στα διεθνή χρηματιστήρια, εκδηλώθηκε σε μια σπάνια συνεδρίαση κατά την οποία κυριάρχησαν τα απογοητευτικά αποτελέσματα.

Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Με κάπως λιγότερες ευρωπαϊκές εταιρίες να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα σε σχέση με τις αμερικανικές, η Thomson υπολογίζει ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων του δείκτη Stoxx 600 διαμορφώνονται 24,9% υψηλότερα από πέρσι: δηλαδή 8,3 ποσοστιαίες μονάδες καλύτερα απ’όσο αναμενόταν και πολύ υψηλότερα από τα αμερικανικά.

Εχουμε δηλαδή μια μεταβολή στην παλαιά τάξη πραγμάτων. Ερευνα της UBS καταδεικνύει ότι σε κάθε χρονιά από την δεκαετία του ’90, οι αναλυτές ξεκινούσαν το έτος με υψηλότερες προσδοκίες για τις εταιρίες του δείκτη MSCI World και τις μείωναν καθώς πλησίαζε η περίοδος αποτελεσμάτων.

Αλλά το 2005 η τάση αντιστράφηκε. Τόσο για το 2005 όσο και για το 2006, οι αναλυτές ξεκίνησαν απαισιόδοξοι και αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις στη συνέχεια. Το ίδιο φαίνεται ότι θα συμβεί και το 2007 και το 2008. Γιατί; Οπως πάντα, είναι εύκολο να ”τα ρίξουμε” στους αναλυτές που τάσσονται υπέρ των πωλήσεων. Φαίνεται ότι είχαν αντιδράσει υπερβολικά στο σοκ της πτωτικής αγοράς 2000-2002.

Οι εταιρίες, εν τω μεταξύ, έχουν σταματήσει την παλαιά τακτική να υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους και να καταθέτουν θετικές εκπλήξεις. Και η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου και μετάλλων βοηθά τις επιχειρήσεις ενέργειας και πρώτων υλών να εκπλήσσουν ανοδικά.

Οσο για το τρέχον τρίμηνο, η αρχική απογοήτευση του Απριλίου οφειλόταν λίγο στο ομαδικό σκεπτικό.

Τον Ιανουάριο οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κερδών 8,7% -εξαιρετικά ορθή πρόβλεψη, όπως αποδεικνύεται. Στη συνέχεια τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα και η χρηματιστηριακή διόρθωση στα τέλη Φεβρουαρίου τους έπεισαν να υποβαθμίσουν αδιακρίτως τις εκτιμήσεις. Και αυτές οι χαμηλές προσδοκίες, συνεκδοχικά, έδωσαν καύσιμα στο ράλι του Απριλίου και του Μαΐου.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v