Το ”έξυπνο χρήμα” είναι επιφυλακτικό

Τι σκέφτεται το ”έξυπνο χρήμα”; Σύμφωνα με ”πρόχειρη” έρευνα που διενεργήσαμε στο ετήσιο συνέδριο CFA στο Μανχάταν, η ελίτ των διεθνών οικονομικών αναλυτών εμφανίζεται επιφυλακτική για τα ευοίωνα σενάρια όσον αφορά στις αγορές. Οι περισσότεροι ”γκουρού” των αναλύσεων πιστεύουν ότι ”ούτε αυτή τη φορά δεν είναι διαφορετικά τα πράγματα” και περιμένουν να εφαρμοστεί ο στατιστικός κανόνας της ”άγριας αντιστροφής”.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη The Short View

Τι σκέφτεται το ”έξυπνο χρήμα”;

Το περισσότερο ”έξυπνο χρήμα” του πλανήτη είναι αυτές τις ημέρες συγκεντρωμένο στο Μανχάταν για το ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου CFA, του διεθνούς θεματοφύλακα της εξουσιοδότησης Chartered Financial Analyst (Πτυχιούχος Οικονομικός Αναλυτής). Και σε έρευνα μεταξύ των παρισταμένων σε αυτή τη σύναξη καταδεικνύεται ότι είναι επιφυλακτικοί για τα ευοίωνα σενάρια όσον αφορά στις διεθνείς αγορές.

Η έρευνα δεν είναι επιστημονική, αλλά είναι εξαιρετικά ενδεικτική. Όταν ζητήσαμε να μας δηλωθεί ένας αριθμός για την προμήθεια ρίσκου αξιών -την επιπλέον απόδοση που θα πρέπει να ζητούν οι επενδυτές σε αντάλλαγμα για τον επιπλέον κίνδυνο που αναλαμβάνουν επενδύοντας σε μετοχές αντί για κρατικά ομόλογα- ο μέσος όρος των απαντήσεων ήταν 3,4%.

Το μέγεθος είναι σχεδόν το μισό από το 7% που ήταν ο μέσος όρος της μετοχικής προμήθειας κινδύνου για το μεγαλύτερο διάστημα του προηγούμενου αιώνα και το οποίο εξακολουθεί να είναι το μοντέλο που χρησιμοποιούν οι σπουδαστές στις οικονομικές σχολές. Μόνο το 2% των CFA εκτιμά ότι το premium θα έπρεπε να κινείται στο 6%.

Ελάχιστοι πιστεύουν ότι τα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα χρηματιστηριακής μεταβλητότητας θα συνεχιστούν. Μόνο το 9% εκτιμά ότι αυτή ήταν ”η συνέπεια μιας διαρκώς χαμηλής οικονομικής μεταβλητότητας”.

Παράλληλα, το 47% εκτιμά ότι η χαμηλή μεταβλητότητα είναι παροδική και πιστεύει ότι ”ούτε αυτή τη φορά δεν είναι διαφορετικά τα πράγματα”. Μακροχρόνια, οι περισσότεροι πιστεύουν στον στατιστικό κανόνα της ”άγριας αντιστροφής” - ότι, με άλλα λόγια, οι μακροχρόνιοι επενδυτές θα πρέπει να έχουν κατά νου την τάση των αγορών να επιστρέφουν στους μακροχρόνιους μέσους όρους τους.

Πραγματικά, η ελίτ της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας δεν είναι πλέον διχασμένη σε ”ταύρους” και ”αρκούδες” που διαφωνούν σχετικά με την πορεία της αγοράς.



Αντιθέτως, διαφωνούν ως προς το πώς θα έχουν ”άλφα” - τον όρο που χρησιμοποιεί ο επενδυτικός κόσμος για τις αποδόσεις που δεν σχετίζονται με τους μέσους όρους της αγοράς.

Όλα αυτά θα πρέπει να προκαλούν υποψίες στους μικρούς επενδυτές που ελπίζουν ότι οι αγορές θα ενισχυθούν αρκετά ώστε να τους τροφοδοτούν στη σύνταξή τους. Υπάρχουν βέβαια και οι φυσικές συνέπειες. Εάν εν τέλει πράγματι ”αυτή τη φορά είναι διαφορετικά” και αν οι μετοχές συνεχίσουν να ανεβαίνουν, τα κέρδη θα είναι πολύ μεγαλύτερα εάν το ”έξυπνο χρήμα” αρχίσει να στοιχηματίζει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v