Έχουν περάσει ακριβώς πέντε χρόνια αφότου εμφανίστηκε η καλύτερη χρηματιστηριακή ευκαιρία της σύγχρονης εποχής. Ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 χτύπησε στις 6 Μαρτίου 2009 τις 666 μονάδες, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 1996. Οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι έχει έρθει το τέλος των χρηματιστηρίων, η καταστροφή των οικονομιών και η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.
Όποιος αγόρασε στις 666 μονάδες σήμερα έχει κέρδος 180% χωρίς τα μερίσματα, στην 5η καλύτερη 5ετή bull market από τον 19ο αιώνα. Οι καλύτερες προηγούμενες 5ετίες, χωρίς μερίσματα και πληθωρισμό, εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της φούσκας dotcom, πριν από το κραχ του 1987 και πριν και μετά το 1929.
Αλλά οι μεγάλες ανοδικές αγορές (bull market) συνήθως δεν λήγουν αθόρυβα. Οι τέσσερις προαναφερόμενες τελείωσαν με μαζικές απώλειες για τους επενδυτές. Οι 5ετείς πτώσεις κυμαίνονταν από 25% ως 70% χωρίς τον πληθωρισμό. Μόνο μετά τη Μαύρη Δευτέρα του 1987 γλίτωσαν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές τον πολύ πόνο.
Το πώς θα λήξει η σημερινή bull market παραμένει άγνωστο. Όμως τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν να προσφέρουν κάποια σημαντικά μαθήματα όσον αφορά την επιλογή τόσο μετοχών όσο και αγορών.
Το πρώτο είναι διατλαντικό. Αν και ο S&P είχε καλύτερη εικόνα από τον FTSE 100 (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη συναλλαγματικές διαφορές), λόγω της ροπής του βρετανικού δείκτη προς τις αναδυόμενες αγορές, οι δείκτες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στη Βρετανία και τις ΗΠΑ σημείωσαν ίδιες αποδόσεις. Σε μια αγορά «ταύρου» που καλπάζει, οι περιορισμένης ρευστότητας μικρότερες εταιρίες αντλούν μεγαλύτερη ώθηση από τις εισροές, σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες μετοχές με βαριές συναλλαγές.
Το δεύτερο αφορά το παιχνίδι πάνω σε μεμονωμένες μετοχές. Αν και οι καταπονημένες μετοχές ανέκαμψαν περισσότερο όταν οι «αρκούδες» έγιναν «ταύροι», δεν ίσχυσε αυτό για όλες. Πολλές, όπως η Kodak και η General Motors, κήρυξαν χρεοκοπία και 19 μέλη του S&P 500 εμφανίζουν πτώση. Από την άλλη πλευρά, πολλοί από τους επιζήσαντες έχουν απολαύσει απίθανα κέρδη: η μετοχή της Wyndham Worldwide, ιδιοκτήτριας των ξενοδοχειακών αλυσίδων Ramada και Days Inn, έχουν εκτιναχθεί 2.380%. Είναι μία από τις 10 μετοχές που η τιμή τους έχει 10πλασιαστεί.
Σχεδόν όλες βρίσκονταν σε βαθιά δυσμένεια τον Μάρτιο 2009. Η Wyndham, για παράδειγμα, είχε διολισθήσει πάνω από 90% σε σχέση με το ζενίθ του 2007. Οι «μισητές» μετοχές μπορούν να αποφέρουν εντυπωσιακά κέρδη στους κερδοσκόπους. Εκτός αν, όπως η GM, τα τινάξουν.
© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation