Μόνο κάθετη πτώση δολαρίου ”φοβάται” η ευρωζώνη

Οι εξελίξεις των τελευταίων συνεδριάσεων έχουν ανατριχιαστικές ομοιότητες με εκείνες στα τέλη του 2004, όταν το ευρώ επίσης ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, φτάνοντας στο ζενίθ του 1,36 δολαρίου στις 31 Δεκεμβρίου. Σήμερα όμως η οικονομία της ευρωζώνης είναι αισθητά πιο δυναμική και άρα πολύ καλύτερα εξοπλισμένη σε σχέση με το 2004, ώστε να αντέξει την ανατίμηση του νομίσματος, ακόμη και αν αυτή συνεχιστεί.

του Ralph Atkins από τη Φρανκφούρτη

Η πτώση του δολαρίου –και η άνοδος του ευρώ- συνιστά κίνδυνο για την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης;

Οι εξελίξεις των τελευταίων συνεδριάσεων έχουν ανατριχιαστικές ομοιότητες με εκείνες στα τέλη του 2004, όταν το ευρώ επίσης ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, φτάνοντας στο ζενίθ του 1,36 δολαρίου στις 31 Δεκεμβρίου και δημιουργώντας φόβους για τις οικονομικές προοπτικές των ”12”.

Έναντι του δολαρίου το ευρώ κινείται ήδη υψηλότερα από το σημείο εκείνο όπου ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Jean-Claude Trichet προσπάθησε να κάνει φραστική παρέμβαση στις ξένες αγορές συναλλάγματος.

Στις 8 Νοεμβρίου 2004 είχε χαρακτηρίσει ”ανεπιθύμητες” τις απότομες νομισματικές κινήσεις. Για την επόμενη χρονιά η οικονομία της ευρωζώνης παρέμεινε σε υποτονικό κλίμα.

Ο γενικός κανόνας που εφαρμόζουν οι οικονομολόγοι είναι ότι για κάθε ανατίμηση 10% του ευρώ σε εμπορική βάση αφαιρείται μία ποσοστιαία μονάδα σχεδόν από την ανάπτυξη στο έτος που ακολουθεί.

Ακόμη όμως και αν η ανατίμηση του ευρώ διατηρηθεί, η οικονομία της ευρωζώνης είναι αισθητά πιο δυναμική και άρα καλύτερα εξοπλισμένη να αντέξει την άνοδο του νομίσματος, σε σχέση με το 2004. Η αύξηση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν φέτος θα είναι η καλύτερη από τις αρχές της δεκαετίας: πράγματι, το ευρώ φαίνεται ότι ενισχύεται επί το πλείστον χάρη στις λαμπρές προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης, που ενθαρρύνουν την προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων.

Είναι γεγονός ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο γ’ τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,5%, αλλά πάντως παρέμεινε υψηλότερη των ΗΠΑ και μάλλον εκπροσωπεί μια διόρθωση μετά το εξαιρετικά δυνατό 0,9% του προηγηθέντος τριμήνου.

”Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, όταν οι Γερμανοί επιχειρηματίες δηλώνουν ότι ποτέ δεν ήταν καλύτερα τα πράγματα” δηλώνει ο Robert Barrie, οικονομολόγος της Credit Suisse αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην επιστροφή του γερμανικού δείκτη Ifo σε υψηλό 15 ετών την περασμένη εβδομάδα.

Η γερμανική βιομηχανία έχει κάνει μεγάλες προόδους στην ανταγωνιστικότητα και το εργατικό κόστος βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο, και ίσως κερδίσουν έδαφος έναντι της αμερικανικής βιομηχανίας, παρά την ισχύ του ευρώ.

Ο Michael Huther, διευθυντής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου της Κολωνίας IdW, θεωρεί ότι το ευρώ στο 1,30 δολάριο δημιουργεί πολύ λίγα προβλήματα, ειδικά δεδομένου του hedging που πραγματοποιούν οι εταιρίες. ”Οι γερμανικές εταιρίες μπορούν να το αφομοιώσουν. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι εξασφάλισης έναντι της πτώσης του δολαρίου.”

Προβλήματα μπορεί όμως πράγματι να δημιουργηθούν εάν επιταχυνθεί η πτώση του δολαρίου. ”Με τις γρήγορες, απότομες διακυμάνσεις, οι εταιρίες δεν έχουν αρκετό χρόνο για να προστατευθούν” τονίζει.

Άλλα κράτη ίσως υποστούν μεγαλύτερα πλήγματα απ’ ό,τι η Γερμανία.

Ο Jacques Cailloux, οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland, εκτιμά ότι η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία που κατασκευάζουν προϊόντα με χαμηλότερη προστιθέμενη αξία από τα γερμανικά, θα υποστούν χειρότερες επιπτώσεις. Η Γαλλία βρίσκεται κάπου στη μέση κατά τον κ. Cailloux.

Μέχρι στιγμής πάντως η ευρωζώνη αναμένεται να εμφανίσει άλλη μία χρονιά αξιοπρεπούς ανάπτυξης το 2007 και η ανατίμηση του ευρώ απέχει ακόμη αρκετά ώστε να επισκιάσει αυτή την προοπτική.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v