Εξαιρετικές αποδόσεις στο τρίμηνο για μετοχές

Με τον Dow Jones οριακά χαμηλότερα από το ιστορικό του υψηλό και τις βασικές ευρωπαϊκές αγορές σε υψηλά 5,5 ετών, οι ”Financial Times” προχωρούν σε αποτίμηση των διεθνών αγορών για το τρίτο τρίμηνο αλλά και σε καταγραφή της κυρίαρχης αντίληψης των επενδυτών για το τι μέλλει γενέσθαι στο τέταρτο τρίμηνο και το 2007.

του Chris Flood

Με την ολοκλήρωση του τρίτου τριμήνου, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στις ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί μια ”ανάσα” από το προηγούμενο ρεκόρ των 11.722,98 μονάδων, επίπεδο στο οποίο είχε κλείσει κατά τη συνεδρίαση της 14ης Ιανουαρίου του 2000.

Η αισιοδοξία των επενδυτών έχει ενισχυθεί από την αντίληψη ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση το 2007 και ότι ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να αντεπεξέλθει με μια επιβράδυνση στις ΗΠΑ.

Η ισχύς του Dow Jones αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο μιας αξιοθαύμαστης ανάκαμψης των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών μετά από ένα έντονο ξεπούλημα στα μέσα του έτους. Ο δείκτης FTSE All World υποχώρησε κατά 12,3% μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, ακυρώνοντας τα κέρδη που κατέγραφαν οι μετοχές έως εκείνη τη χρονική στιγμή.

Το ξεπούλημα προκλήθηκε από θεμελιώδη μεταβολή στο επενδυτικό κλίμα, με ενίσχυση των μετρήσεων μεταβλητότητας και ενίσχυση της αποστροφής προς την ανάληψη επενδυτικού κινδύνου.

Εν τω μεταξύ, οι πληθωριστικές πιέσεις εντάθηκαν πιο γρήγορα στις διεθνείς αγορές, κυρίως λόγω της ενίσχυσης των πετρελαϊκών τιμών. Οι κεντρικές τράπεζες ενεπλάκησαν σε συντονισμένες αυξήσεις επιτοκίων, ”στραγγίζοντας” τη ρευστότητα που είχε οδηγήσει τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών, αλλά και τα εμπορεύματα, σε υψηλότερα επίπεδα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Το ”ράλι” των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών από τις 13 Ιουνίου είναι εντυπωσιακό, με τον δείκτη FTSE All World να καταγράφει κέρδη 11,2%, και τους επενδυτές να εξετάζουν πλέον εάν είναι εφικτή η περαιτέρω ενίσχυση των τιμών των μετοχών.

Στο τρίτο τρίμηνο ο δείκτης FTSE All World έχει ενισχυθεί κατά 4,5%. Η αγορά της Αιγύπτου εμφάνισε τις μεγαλύτερες αποδόσεις στο τρίμηνο, με άνοδο 32,3% καθώς οι αναδυόμενες αγορές κυριάρχησαν στην κλίμακα της ανάκαμψης. Η αγορά των Φιλιππίνων ενισχύθηκε κατά 27,6% ενώ της Κολομβίας κατέγραψε κέρδη 23,2%.

Οι ανεπτυγμένες αγορές, οι οποίες δεν επηρεάστηκαν τόσο πολύ από την καλοκαιρινή ”μπόρα”, κατέγραψαν πιο ήπια κέρδη.

Το χρηματιστήριο της Ισπανίας απέδωσε 11% λόγω σεναρίων για εξαγορές στον κλάδο των κοινωφελών εταιριών που οδήγησαν τον δείκτη Ibex 35 σε ιστορικό υψηλό με την ολοκλήρωση του τριμήνου.

Ο δείκτης FTSE Europe, στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Αγγλία, ενισχύθηκε κατά 6,5% ενώ η αμερικανική αγορά καταγράφει κέρδη 5,2% και αυτή της Γηραιάς Αλβιώνας κέρδισε 3,8% στο τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, η ιαπωνική αγορά υποχώρησε κατά 1,5% στο διάστημα αυτό.

Ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας που προκάλεσε την άνοδο στις τιμές των μετοχών στο τρίμηνο ήταν η ισχυρή υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις που επηρεάζουν το πετρέλαιο μετριάστηκαν με την παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ και την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Το πετρέλαιο τύπου brent έχει υποχωρήσει κατά περίπου 20% από το ρεκόρ των 78,65 δολαρίων το βαρέλι στις αρχές Αυγούστου.

Ο χρυσός δέχτηκε επίσης σημαντικό πλήγμα στα μέσα του έτους και η τιμή του συνέχισε να υποχωρεί από τα 613 δολάρια την ουγκιά, στις αρχές του τρίτου τριμήνου, στα 579,15 δολάρια στα μέσα Σεπτεμβρίου, προτού ανακάμψει πάνω από τα επίπεδα των 600 δολαρίων την ουγκιά στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους που οδήγησαν σε ένα απογοητευτικό τρίμηνο για τα εμπορεύματα. Ο δείκτης Goldman Sachs Commodity Index υποχώρησε κατά 16% περίπου στο τρίτο τρίμηνο και πολλοί επενδυτές πλέον αναρωτιούνται εάν το... ράλι στα εμπορεύματα έχει συμπληρώσει τον κύκλο του.

Η Κίνα έχει προκύψει ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο πολλών βασικών εμπορευμάτων. Μεταξύ των λόγων για τους οποίους οι επενδυτές εκφράζουν την αμφισβήτησή τους για τη μελλοντική ζήτηση εμπορευμάτων είναι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση της χώρας για την ήπια ”αποθέρμανση” της οικονομίας, όπως αύξηση των επιτοκίων και περιορισμό κάποιων μορφών πιστωτικής επέκτασης.

Οι ολοένα και περισσότερες αποδείξεις επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στον σκεπτικισμό των επενδυτών για την εικόνα της αγοράς εμπορευμάτων.

Μετά από συνολική αύξηση των επιτοκίων κατά 425 μονάδες βάσης από τον Ιούνιο του 2004, η Federal Reserve αποφάσισε ότι έχει έρθει η ώρα να εκτιμήσει τις επιπτώσεις των προηγούμενων ενεργειών της στην οικονομία και ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη παύση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τον Αύγουστο.

Οι επιπτώσεις των ενεργειών της Fed έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ που σημείωσε σημαντική επιβράδυνση, με πτώση στις νέες κατοικίες, τις πωλήσεις νέων και υφιστάμενων κατοικιών και, πιο πρόσφατα, με πτώση της μέσης τιμής πώλησης των κατοικιών, για πρώτη φορά από το 1995.

Ωστόσο, η επιβράδυνση στην ευρύτερη οικονομία, και ιδίως στις καταναλωτικές δαπάνες, δεν έχει ακόμη επαληθευτεί.

Ο Ajay Kapur της Citigroup επισημαίνει ότι οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές τείνουν να ενισχύονται κατά 10 - 15% εντός 12 μηνών από την τελευταία αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έπεται ύφεση στη χώρα .

Ωστόσο, ο κ. Kapur επισημαίνει επίσης ότι το ανώτατο επίπεδο των αμερικανικών επιτοκίων συχνά ακολουθείται από ύφεση, καθώς κάτι τέτοιο έχει συμβεί 5 από 10 συνολικά φορές, από το 1961. Οι μετοχές στις ΗΠΑ και στις αναδυόμενες αγορές δέχτηκαν ισχυρά πλήγματα σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν.

Οπότε, παρά την ισχύ που επιδεικνύει ο Dow Jones στο τρίτο τρίμηνο, η αμερικανική αγορά ομολόγων συνεχίζει να στέλνει ανησυχητικά σημάδια, τα οποία αντανακλώνται και στις υπόλοιπες αγορές σταθερού εισοδήματος.

Αυτό αντανακλά την ανησυχία ότι μια ”ανώμαλη προσγείωση” της αμερικανικής οικονομίας θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες αγορές. Σύμφωνα με το κλισέ των αγορών, ”εάν οι ΗΠΑ φταρνιστούν, ο υπόλοιπος κόσμος αρπάζει κρύωμα”.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v