Μετοχές: Η επιστροφή από τα ”τάρταρα” του Ιουλίου

Η ανάκαμψη των αγορών από τη διόρθωση του Μαΐου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Απέχουμε μία μόλις καλή χρηματιστηριακή ημέρα από υψηλό όλων των εποχών για τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, κάτι που έχει να συμβεί από τον Ιανουάριο του 2000. Τι κρύβεται πίσω από αυτή την αλλαγή στη μοίρα των μετοχών και ποιά είναι τα χαρακτηριστικά της ανάκαμψης;

Η ανάκαμψη των αγορών

Του John Authers

Η ανάκαμψη των αγορών από τη διόρθωση του Μαΐου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Απέχουμε μία μόλις καλή χρηματιστηριακή ημέρα από υψηλό όλων των εποχών για τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, κάτι που έχει να συμβεί από τον Ιανουάριο του 2000. Αυτό θα αποτελέσει ισχυρή ψυχολογική ώθηση για τους μικροεπενδυτές. Όμως και οι άλλες αγορές τα πηγαίνουν καλά (ο δείκτης Nikkei είναι ο μοναδικός μεγάλου χρηματιστηρίου που δεν καταγράφει άνοδο στο έτος).

Τι κρύβεται πίσω από αυτή την αλλαγή στη μοίρα των μετοχών; Η απάντηση είναι: Το πετρέλαιο. Οι μετοχές ξεκίνησαν το ”ράλι” στις 17 Ιουλίου. Έκτοτε, ο Dow Jones έχει ενισχυθεί κατά 7,2% και ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 6,6%. Στην ίδια περίοδο, ο δείκτης S&P Energy έχει υποχωρήσει κατά 5,3%. Η λίστα των συμμετεχόντων στο δείκτη S&P δείχνει κατάρρευση των τίτλων μιας σειράς ενεργειακών εταιριών (Consol Energy, Hess, Baker Hughes και Valero) που ξεπέρασε το 18%.

Δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι η τιμή του αργού πετρελαίου διαμορφώθηκε στο ανώτατο σημείο της στις 14 Ιουλίου. Το ξεκίνημα της πτωτικής κίνησης συνέπεσε με την επιστροφή της ανοδικής τάσης στις χρηματιστηριακές αγορές. Τα κέρδη για τις εταιρίες από τα χαμηλότερα ενεργειακά κόστη αλλά και οι προσδοκίες για τις επιπτώσεις στις καταναλωτικές δαπάνες αντιστάθμισαν άνετα την υποχώρηση των ενεργειακών τίτλων.

Εν τω μεταξύ, οι κυρίαρχες τάσεις στις μετοχές παραμένουν αμετάβλητες, παρά τη διόρθωση που μεσολάβησε. Από τις 17 Ιουλίου οι ”αναπτυξιακές” μετοχές, οι οποίες επιλέγονται με βάση τις προοπτικές μελλοντικής κερδοφορίας τους, έχουν υπεραποδώσει έναντι των μετοχών ”αξίας”, οι οποίες επιλέγονται με βάση την τιμή τους σε σχέση με τα θεμελιώδη τους μεγέθη.

Ωστόσο, η διαφορά αποδόσεων δεν είναι σημαντική. Σύμφωνα με τους δείκτες Russell 1.000, οι αναπτυξιακές μετοχές ενισχύονται κατά 7,32% ενώ οι τίτλοι αξίας ενισχύονται κατά 6,38%. Όμως στο σύνολο του έτους, οι μετοχές αξίας υπεραποδίδουν έναντι των αναπτυξιακών κατά 11,68%.

Επίσης, διατηρείται η υπεραπόδωση των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης έναντι των blue chips. Η άνοδος στον δείκτη Russell 50 των blue chips είναι ανάλογη με εκείνη του δείκτη Russell 2.000 των μικρότερων εταιριών, από τον Ιούλιο, αλλά οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης στο σύνολο του έτους έχουν υπεραποδώσει (κατά 9,37% έναντι 7,83%).

Το συμπέρασμα είναι ότι ακόμη και εάν οι ενεργειακές τιμές έχουν αφήσει τις αγορές να διαμορφωθούν σε επίπεδα που δεν έχουμε δει σε αυτή τη χιλιετία, ακόμη περιμένουμε για την στροφή των επενδυτών στις αναπτυξιακές μετοχές και τα blue chips κάτι που εδώ και καιρό προβλέπουν οι αναλυτές.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v