O Ben Bernanke πιθανότατα θα σηματοδοτήσει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σύντομα θα μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων - ύψους 85 δισ. δολ. μηνιαίως - κατά τη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, προσπαθώντας παράλληλα να εξισορροπήσει τον αντίκτυπο λέγοντας ότι οι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας.
Ο πρόεδρος της Fed έχει διττό επικοινωνιακό πρόβλημα. Οι αγορές φαίνεται πως διστάζουν να αποδεχθούν τη βελτίωση που οδηγεί τη Fed στην επιβράδυνση του τρίτου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης. Φαίνεται, όμως, επίσης πως εκτιμούν -εσφαλμένα- ότι η όποια επιβράδυνση σημαίνει πως η Fed είναι πλέον λιγότερο διατεθειμένη να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη.
Ο κ. Bernanke θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει και τις δύο αυτές παρερμηνείες συνδυάζοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για το πώς η ενίσχυση της οικονομίας σύντομα θα δικαιολογεί την επιβράδυνση της ποσοτικής χαλάρωσης, λέγοντας επίσης ότι οποιαδήποτε μεγαλύτερη επιβράδυνση εξαρτάται από την περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας και σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται επίσπευση της αύξησης των επιτοκίων.
Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, όταν ξεκίνησε ο τρίτος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης, η Fed δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει τίτλους μέχρις ότου υπάρξει «ουσιαστική βελτίωση» στις προβλέψεις για την αγορά εργασίας. Έκτοτε, δύο βασικές εξελίξεις οδηγούν τη Fed στην επιβράδυνση του Q3.
Η πρώτη είναι η βελτίωση που καταγράφεται στους βασικούς δείκτες για την αγορά εργασίας. Η πρόβλεψη της Fed για το ποσοστό της ανεργίας στα τέλη του 2013 έχει μειωθεί από το 7,75% στο 7,4% και βαίνει μειούμενη. Η μέση αύξηση θέσεων εργασίας τους τελευταίους έξι μήνες ήταν 194.000 έναντι 130.000 το εξάμηνο προ του Q3.
Τα μηνιαία στοιχεία έχουν γίνει λιγότερο ασταθή. Η οικονομία αντιμετωπίζει παράλληλα αυξήσεις στη φορολογία και μείωση των δαπανών σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Όλα αυτά είναι ουσιώδεις βελτιώσεις, αν και οι αγορές δεν το έχουν αναγνωρίσει ακόμη.
Υπάρχει, όμως, και σκοτεινή πλευρά στην αγορά εργασίας: τα μέτρα δυναμικής -ο ρυθμός προσλήψεων, οι παραιτήσεις και οι θέσεις μερικής απασχόλησης που αυξάνονται επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις πλήρους απασχόλησης- τα οποία δεν έχουν βελτιωθεί σχεδόν καθόλου. Αυτό, όμως, αντισταθμίζεται από τη δεύτερη εξέλιξη.
Όταν η Fed ξεκίνησε το Q3 το προηγούμενο φθινόπωρο, εργαζόταν με βάση την εκτίμηση ότι αρκετοί άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει την αναζήτηση εργασίας θα επέστρεφαν καθώς βελτιωνόταν η οικονομία. Αυτό μπορεί και πάλι να συμβεί –υπήρξαν κάποιες ενδείξεις στην τελευταία έκθεση για την αγορά εργασίας–, αλλά η ροή στην οποία στηρίζεται η έκθεση της Fed κάνει λόγο για σταθεροποίηση και όχι για προσωρινή άνοδο.
Ως αποτέλεσμα, υπάρχει η αίσθηση στη Fed ότι ακόμη και αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 200.000 δεν είναι τόσο καλή όσο δείχνει και πως το μόνο που χρειάζεται τελικά είναι να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας. Με άλλα λόγια, η άποψη κάποιων στελεχών της Fed για «ουσιαστική βελτίωση» γίνεται λιγότερο αισιόδοξη με την πάροδο του χρόνου.
Με νέα μέτρα στήριξης ενώ η αγορά εργασίας βελτιώνεται – ιατί έτσι ερμηνεύει η Fed το να προσθέσει ακόμη 85 δισ. δολ. το μήνα στους τίτλους που διαθέτει– είναι σαν να ρίχνει η πυροσβεστική περισσότερο νερό την ώρα που η φωτιά ήδη σβήνει. Από κάποιο σημείο κι έπειτα, το περισσότερο νερό προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι οι φλόγες που έχουν απομείνει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η Fed θα κλείσει τη στρόφιγγα του νερού και θα αφήσει το κτίριο να τυλιχθεί ξανά στις φλόγες.
Υπάρχουν και ορισμένες επιπλοκές. Η πρώτη είναι ο απροσδόκητα χαμηλός πληθωρισμός. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed είναι αισιόδοξοι για τη μείωση του δομικού πληθωρισμού στο 1,1%. Οι προσδοκίες για τον μελλοντικό πληθωρισμό διατηρούνται, ενώ παρόμοια μείωση του δομικού δείκτη το 2010 δεν οδήγησε σε αποπληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι η οικονομία ήταν πιο αδύναμη. Προς το παρόν, είναι ένας μικρός παράγοντας στους υπολογισμούς της Fed, αν και θα βαρύνει περισσότερο σε περίπτωση όπου η εξέλιξη στο μέτωπο του πληθωρισμού αψηφήσει τις προβλέψεις και παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.
Η άλλη επιπλοκή είναι η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων, που πυροδοτήθηκε από τη σύγχυση στις αγορές και την αντίδραση σε ενδεχόμενη επιβράδυνση του Q3 από τη Fed, η οποία έχει με τη σειρά της οδηγήσει σε σύσφιγξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών. Οι κινήσεις στις αγορές πιθανότατα δεν θα αλλάξουν τις αποφάσεις της Fed, αλλά ίσως την κάνουν πιο προσεκτική για τον τρόπο με τον οποίο θα περάσει τα μηνύματά της.
© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation