Οι διαφορετικοί δρόμοι χρυσού και ομολόγων

Τα ορόσημα είναι της μόδας τον τελευταίο καιρό στις αγορές που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στον πληθωρισμό. Η τιμή του χρυσού ξεπέρασε τα 620 δολάρια η ουγκιά. Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα από τα επίπεδα του 5%, στο 4,984%, σε υψηλό τεσσάρων ετών. Ωστόσο, οι οδοί μέσω των οποίων ο χρυσός και τα ομόλογα οδηγήθηκαν στα τρέχοντα επίπεδα είναι εντελώς διαφορετικές.

του John Authers

Τα ορόσημα είναι της μόδας τον τελευταίο καιρό στις αγορές που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στον πληθωρισμό. Η τιμή του χρυσού ξεπέρασε τα 620 δολάρια η ουγκιά. Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα από τα επίπεδα του 5%, στο 4,984%, σε υψηλό τεσσάρων ετών.

Ωστόσο, οι οδοί μέσω των οποίων ο χρυσός και τα ομόλογα οδηγήθηκαν στα τρέχοντα επίπεδα είναι εντελώς διαφορετικές. Ο χρυσός συνεχίζει να ενισχύεται εδώ και καιρό, κάτι που κλασικά θεωρείται ένδειξη έντονης ανησυχίας για τον πληθωρισμό.

Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μακροπρόθεσμης ωρίμανσης επεδείκνυαν εκνευριστική ανοχή στη διετή εκστρατεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve, προτού τελικά ενισχυθούν προ ολίγων εβδομάδων.

Ο πρώην πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan, είχε χαρακτηρίσει αίνιγμα αυτό το φαινόμενο. Όπως έγραφε από αυτή τη στήλη ο Philip Coggan την προηγούμενη εβδομάδα, φαίνεται ότι το αίνιγμα έχει πλέον λυθεί, αλλά οι διαφορές μεταξύ χρυσού και αγοράς ομολόγων συνεχίζουν να προβληματίζουν.

Ένα μεγάλο μέρος της πρόσφατης ανοδικής κίνησης στις ομολογιακές αποδόσεις μπορεί να αποδοθεί στις αυξημένες πληθωριστικές προσδοκίες. Ο αναμενόμενος ρυθμός ενίσχυσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, όπως υποδηλώνεται στην αγορά ομολόγων, είναι 2,58%, έναντι πρόσφατου χαμηλού στο 2,3% το Δεκέμβριο, όταν οι ελπίδες για μια παύση στις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed ήταν κραταιές στην αγορά.

Όμως η αγορά του χρυσού φαίνεται πολύ πιο απαισιόδοξη, σημειώνοντας ενίσχυση 20% κατά την ίδια περίοδο. Εάν η αγορά του χρυσού έχει δίκιο -και ο χρυσός είναι το διεθνές νόμισμα αποθεμάτων- η παγκόσμια οικονομία δεν είναι τόσο υγιής όσο φαίνεται.

Για παράδειγμα, σε πραγματικές τιμές, ο S&P 500 είναι μόλις 15,6% φθηνότερος σε σχέση με το ανώτατο σημείο του στις αρχές του 2000. Όχι όμως σε τιμές χρυσού. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαμορφωνόταν στα 286 δολάρια η ουγκιά την ημέρα που ο S&P 500 άγγιζε το υψηλότερο σημείο του. Οπότε, θεωρητικά, χρειάζεται πλέον 60% λιγότερος χρυσός για να αγοράσει κανείς τον S&P.

Γιατί αυτή η απόκλιση; Συγκεκριμένοι παράγοντες ζήτησης, ιδίως στην Ασία, σπρώχνουν τις δύο αγορές σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι ομολογιακές αποδόσεις πιέζονται από τη ζήτηση των ασιατικών κεντρικών τραπεζών (σ.τ.μ. που ανεβάζει τις τιμές αγοράς των ομολόγων), ενώ η ζήτηση για χρυσό από τις ασιατικές αγορές ενισχύει την τιμή του χρυσού.

Μια πιο απλή εξήγηση ίσως είναι και καλύτερη, ότι ο χρυσός εμπλέκεται σε μια κερδοσκοπική ”φούσκα”.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v